7-8-2020

Σε αμφισβήτηση η συριακή εκεχειρία! Οι Τούρκοι προκαλούν Άσαντ και Πούτιν με φόντο την Ιντλίμπ

Έπειτα από ένα τρίμηνο αιματηρών συγκρούσεων η εκεχειρία στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ είναι σε ισχύ, τουλάχιστον θεωρητικά, μετά τη συμφωνία Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Το ερώτημα που αιωρείται είναι αν η νέα εκεχειρία θα μακροημερεύσει ή θα έχει την τύχη των προηγούμενων. Η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν είναι αυτή που θα παραβιάσει τη συμφωνία, διαμηνύει σε όλους τους τόνους για συνέπειες.

Η Τουρκία «θα κάνει χρήση βίας εναντίον όσων παραβιάζουν την εκεχειρία» στη βόρεια Συρία, δήλωσε Τούρκος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Την ίδια ώρα το πρακτορείο Anadolu υποστηρίζει ότι οι συριακές δυνάμεις παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση την εκεχειρία που συμφώνησαν Τουρκία και Ρωσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η εκεχειρία «παραβιάστηκε 10 λεπτά μετά την υπογραφή της συμφωνίας» και μόνο την πρώτη ημέρα καταγράφηκαν 15 παραβιάσεις από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Την ίδια ώρα ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπία αναμένεται να έχει σήμερα συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Πούτιν και ο Ερντογάν στη Μόσχα για την κατάπαυση του πυρός. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Δείτε επίσης: Απίστευτο και όμως αληθινό: Βρετανίδα παράτησε τη δουλειά της για να φροντίζει τον… σκύλο της

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει παραδεχθεί ότι πολλά από τα σημεία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ δεν ικανοποιούν την Άγκυρα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το ίδιο ισχύει και για τη Μόσχα. Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διάδρομο κοντά στον αυτοκινητόδρομο M4, ο οποίος διασχίζει τη Συρία από ανατολάς προς δυσμάς μέσω της Ιντλίμπ.

Είπαν ότι θα συμφωνήσουν στις παραμέτρους του διαδρόμου μέσα σε επτά ημέρες. Οι κοινές περίπολοι πρόκειται να αρχίσουν εκεί, στις 15 Μαρτίου. Ο διάδρομος θα εκτείνεται 6 χιλιόμετρα προς Βορρά και 6 χιλιόμετρα προς Νότο του M4. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τον θύλακα ανταρτών που αυτός θα δημιουργήσει νοτίως του αυτοκινητοδρόμου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ