Τετάρτη 23/6/2021

Αισιόδοξη πρόβλεψη από κορυφαίο Κινέζο επιδημιολόγο: «Η πανδημία ίσως τελειώσει ως τον Ιούνιο»

Μέσα στο ζοφερό κλίμα που επικρατεί διεθνώς εξαιτίας του κορωνοϊού, ο γνωστότερος επιδημιολόγος της Κίνας έδωσε την Πέμπτη μια νότα αισιοδοξίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η παγκόσμια πανδημία είναι πιθανό να έχει τελειώσει ως τον Ιούνιο!

Ο Zhong Nanshan, ο οποίος ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων στο κινεζικό υπουργείο Υγείας, που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε, επίσης, ότι πολλά εισαγόμενα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κίνα αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς και ότι τα ποσοστά επανανόσησης μεταξύ των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι χαμηλά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο 83χρονος επιδημιολόγος, ο οποίος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι γνωστός για τη συμβολή του στην καταπολέμηση του ξεσπάσματος SARS το 2003.

Στο μεταξύ, μάχη με τον χρόνο δίνουν δεκάδες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να δημιουργήσουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, περί τα τέλη Απριλίου θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» αναφέρει ότι, τις προσεχείς ημέρες, επιστημονική ομάδα του Ισραηλινού Ινστιτούτου Βιολογικής Έρευνας είναι πιθανό να ανακοινώσει ότι έχουν ολοκληρώσει κι εκείνοι την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι Ισραηλινοί επιστήμονες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών και των χαρακτηριστικών του ιού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η παραγωγή αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη μολυνθεί, αλλά και η ανάπτυξη εμβολίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Haaretz», η διαδικασία της ανάπτυξης του εμβολίου ενδέχεται να είναι μακρόχρονη, καθώς απαιτεί πολλές δοκιμές και πειράματα προτού, διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Διαβάστε επίσης: Κινέζοι επιστήμονες: Ο κορωνοϊός προκαλεί ζημιά στους όρχεις και αποδυναμώνει το σπέρμα

Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με το Ινστιτούτο Βιολογικής Ερευνας, «δεν έχει καταγραφεί ακόμη κάποια συγκεκριμένη ανακάλυψη σχετικά με την προσπάθεια του Ινστιτούτου για την ανάπτυξη εμβολίου. Η έρευνά του συνεχίζεται βάσει συγκεκριμένου πλάνου και θα χρειαστεί χρόνος. Αν και όποτε υπάρξει κάτι που πρέπει να ανακοινωθεί, αυτό θα γίνει με τον πρέποντα τρόπο».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ