Σάββατο 12/6/2021

ΔΝΤ και ΕΚΤ ρίχνουν λεφτά αλλά οι αγορές δεν… χαμπαριάζουν

Έτοιμο να «ρίξει» στη μάχη κατά του κορωνοϊού το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων από το ειδικό του ταμείο είναι το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να καλεί σε συντονισμένη παρέμβαση σε νομισματικό, δημοσιονομικό αλλά και θεσμικό επίπεδο.

Παρεμβάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, αν χρειαστεί, θα κάνει όμως και η ΕΚΤ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, καθώς μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχειρούν να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός της ευρωζώνης θα ενεργήσει για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Βαυαρίας ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου ύψους 10 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης: Εφιαλτική πρόβλεψη για 7,9 εκ. ασθενείς στα νοσοκομεία του Λονδίνου και προσβολή του 80% του πληθυσμού

Όμως οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται. Η χωρίς προηγούμενο παρέμβαση της Fed, που μηδένισε τα επιτόκια και υποσχέθηκε νέο πρόγραμμα QE 700 δισ. δολαρίων, ούτε που ακούμπησε την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι έριξαν τον Dow Jones κατά 2.600 μονάδες.

Οι δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με απώλειες άνω του 8% πυροδοτώντας τη διακοπή της συνεδρίασης – την τρίτη σε διάστημα δύο εβδομάδων, επιβεβαιώνοντας τη «Μαύρη Δευτέρα» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ βουτιά σημείωσε και η τιμή του αμερικανικού αργού, που υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ