Πέμπτη 24/6/2021

Νέα εφαρμογή για smartphones αναλαμβάνει χρέη… Big Brother, για όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα!

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω smartphones ετοιμάζεται να τεθεί ευρέως σε λειτουργία, αποκλειστικά για όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα!

Πόσο πειθαρχημένα είναι τα άτομα που τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών περί αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού, στις χώρες που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας;

Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας, όπου, παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλει η πολιτεία, βλέπουμε πως η καραντίνα παραβιάζεται καθημερινά, με τους παραβάτες να ανήκουν, κυρίως, σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό.

Υπάρχει, άραγε, τρόπος να διασφαλιστεί το να τηρούν την υποχρέωσή τους όσοι τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα, ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων μελών της κοινότητας;

Η πολωνική κυβέρνηση λέει «ναι», καθώς, μέσω μιας νέας εφαρμογής για έξυπνα κινητά, επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται «Kwarantanna domowa» (κατ’ οίκον καραντίνα στα πολωνικά) και είναι ήδη διαθέσιμη για κατέβασμα στο Google Play και το App Store, από την Πέμπτη 19 Μαρτίου.

Δίλημμα

Η εν λόγω εφαρμογή, μάλιστα, θέτει στα άτομα που τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα το δίλημμα ή να δέχονται καθημερινά και ανά πάσα στιγμή την επίσκεψη της αστυνομίας στο σπίτι τους ή να την κατεβάσουν και να τη θέσουν σε λειτουργία, ώστε ο έλεγχός τους να γίνεται μέσω αυτής.

Η εφαρμογή απευθύνεται –για την ώρα τουλάχιστον– μόνο στους πολίτες που δίνουν τα στοιχεία τους στα αεροδρόμια της χώρας, όταν επιστρέφουν από το εξωτερικό. Τα στοιχεία αυτά ανεβαίνουν, σε διάστημα 2-3 ωρών από την καταχώρισή τους, στη βάση δεδομένων της εφαρμογής, ενώ η εγγραφή στην υπηρεσία είναι δυνατή μόνο σε όσους χρήστες έχουν καταχωρηθεί στη βάση αυτή.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής, ο χρήστης καλείται να δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου του, προκειμένου να ταυτοποιηθεί με πρόσωπο στο οποίο έχει επιβληθεί η καραντίνα.

Στη συνέχεια και, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η χρήση της εφαρμογής, ο χρήστης καλείται να τραβήξει μια selfie και να την ανεβάσει στο σύστημα. Η φωτογραφία αυτή χρησιμοποιείται ως φωτογραφία αναφοράς, προκειμένου να εξαχθεί το βιομετρικό υπόδειγμα. Από τη στιγμή εκείνη, το σύστημα παρακολούθησης της καραντίνας έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία!

Selfie «εντοπισμού»

Κάθε μια από τις 14 ημέρες παραμονής του στο σπίτι, ο χρήστης λαμβάνει μήνυμα, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται στο σπίτι του. Τα μηνύματα αυτά μπορούν να αποστέλλονται αρκετές φορές την ημέρα και πάντοτε χωρίς προειδοποίηση. Από τη στιγμή που ο χρήστης λαμβάνει το μήνυμα, έχει στη διάθεσή του 20 λεπτά, για να ανεβάσει μια selfie του από το σημείο στο οποίο βρίσκεται, για του λόγου το αληθές. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας.

Με τη χρήση των δεδομένων γεωεντοπισμού της εφαρμογής, των μεταδεδομένων της φωτογραφίας και την αναγνώριση προσώπου του χρήστη, η εφαρμογή μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα το αν αυτός τηρεί την υποχρέωσή του να παραμείνει εσώκλειστος!

Όπως αναφέρει το Lawspot, σε αντίθετη περίπτωση, καθώς και στην περίπτωση όπου ο χρήστης αργήσει να ανταποκριθεί, η αστυνομία λαμβάνει την εντολή να τον αναζητήσει, προκειμένου να τον τιμωρήσει με βαρύτατο πρόστιμο.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου του Πολωνικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Karol Manys, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η φιλοσοφία πίσω από τη διάθεση της εφαρμογής αυτής, είναι απλή: «Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα έχουν μία επιλογή: Είτε να δέχονται απροειδοποίητες επισκέψεις από την αστυνομία ή να κατεβάσουν την εφαρμογή αυτή».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ