Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιο γρήγορα και από… πανδημία εξαπλώνονται τα fake news για τον κορωνοϊό

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ταχύτερα από τον ίδιο τον κορωνοϊό φαίνεται να εξαπλώνονται οι ψευδείς ειδήσεις γι’ αυτόν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Το θέμα έχει ενεργοποιήσει βασικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι οποίες ενεργούν, ήδη, για να περιορίσουν την εξάπλωση τους.

Για την υποστήριξη της πραγματικής και αξιόπιστης πληροφόρησης, δημιουργήθηκε μια κοινή σελίδα της Ε.Ε., που αφορά την αντίδραση της Ευρώπης στον ιό, η οποία σύντομα θα περιλαμβάνει ειδικές πληροφορίες για τη διόρθωση των κοινών μύθων, που συνδέονται με το ξέσπασμα της πανδημίας. Επίσης, ασκείται πίεση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να λάβουν περισσότερα μέτρα κατά της διαδικτυακής απάτης σε σχέση με τον ιό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι αρκετοί άνθρωποι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις διαδικτυακά για τον κορωνοϊό με σκοπό το κέρδος. Ο λόγος θα μπορούσε να είναι η προώθηση κακής ποιότητας προϊόντων ή η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στις ιστοσελίδες τους, για να αυξήσουν τα έσοδα από διαφημίσεις. Σύμφωνα με μια έκθεση της ειδικής ομάδας από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, κάποιοι ψευδείς ισχυρισμοί προέρχονται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής ακροδεξιάς, της Κίνας και της Ρωσίας.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο στόχος είναι πολιτικός: να υπονομευθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ή να προωθηθούν πολιτικές αλλαγές», αναφέρει το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, όπως προσθέτει, πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι διαδίδουν την παραπληροφόρηση, το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι δεν θα προκληθεί κάποια βλάβη.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ