Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Προκλητική δήλωση της Μέρκελ: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε» λέει, αλλά αρνείται το κορωνο-ομόλογο

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Σε εξέλιξη είναι το Eurogroup, με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στην έκδοση κορωνο-ομολόγου, που θα δώσει ανάσα στις οικονομίες τους που έχουν πληγεί βαρύτατα εξαιτίας τις πανδημίας.

Η Μέρκελ ωστόσο, έχει στυλώσει τα πόδια και στην πάγια θέση του Βερολίνου κατά της έκδοσης των ομολόγων και υποστηρίζει σε άλλα εργαλεία για να ξεπεραστεί η κρίση, παραπέμποντας στο πρόγραμμα ανάκαμψης που θα εφαρμοστεί μετά.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε – και υποχρεωμένοι. Η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει μακροπρόθεσμα καλά, μόνο εφόσον και η Ευρώπη πηγαίνει καλά», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας στην κριτική του Ιταλού πρωθυπουργού που είπε πως αν δεν προχωρήσει το κορωνο-ομόλογο: «θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και κάθε χώρα να κάνει ό,τι νομίζει».

Μια δήλωση που προκαλεί… γέλιο, αφού αρνείται στην έκδοση κορωνο-ομόλογου. Η καγκελάριος επανήλθε στην πάγια γερμανική θέση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένωση μεταφοράς χρέους και αναφέρθηκε στα υπόλοιπα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ προκειμένου να υπερβεί την κρίση και να επιδείξει αλληλεγγύη στα μέλη της.

Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι, ως πρώην υπουργός Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της ανεργίας και το πρόγραμμα που υπέβαλε αποτελεί «πραγματική λύση», κυρίως για χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι οποίες δεν έχουν τα μέσα που διαθέτει η Γερμανία.

Η καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την ευχή το αποψινό Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία. «Θα ήταν ένα καλό μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία στα μέτρα που έχουν προταθεί, το σύνολο των πόρων θα φθάνει μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια- «και αυτό είναι αλληλεγγύη», είπε. «Κατόπιν, είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, ένα «ταμείο ανάκαμψης» για όλες τις χώρες, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Γερμανία», πρόσθεσε.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ