Κατηγορηματικά διέψευσε ο γιος του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν όσα ακούγονται για την υγεία του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, τονίζοντας πως είναι καλά παρά το γεγονός ότι έχει τραυματιστεί, όπως έγραψε σήμερα στον λογαριασμό του στο Telegram.
«Άκουσα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει τραυματιστεί. Ρώτησα φίλους που έχουν διασυνδέσεις, μου είπαν ότι, δόξα τω Θεώ, είναι σώος και ασφαλής», έγραψε ο Γιούσεφ Πεζεσκιάν που είναι επίσης σύμβουλος της ιρανικής κυβέρνησης.
Ο 56χρονος Μοτζταμπά Χαμενεΐ πιστεύεται ότι τραυματίστηκε στην επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ο πατέρας του κατά την πρώτη ημέρα των αμερικανικών και ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν, στις 28 Φεβρουαρίου. Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα των τραυμάτων του, ενώ έκτοτε δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλές εικασίες για την υγεία του και το πού βρίσκεται.
Τι γράφουν οι NYT
Νέες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, φέρνουν στο φως οι New York Times, αποκαλύπτοντας ότι ο 56χρονος φέρεται να έχει τραυματιστεί στα πόδια κατά την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών στο Ιράν, στις 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, που επικαλείται τόσο Ιρανούς όσο και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο τραυματισμός του νέου ηγέτη σημειώθηκε την ημέρα που ξέσπασε η σύγκρουση, γεγονός που ενδέχεται να εξηγεί τη συνεχιζόμενη απουσία του από κάθε δημόσια εμφάνιση.
Η απουσία που τροφοδοτεί ερωτήματα
Τρία εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή του στην κορυφή της ιρανικής θεοκρατίας, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, ούτε μέσω βίντεο, ούτε με γραπτή δήλωση. Η απουσία αυτή έχει πυροδοτήσει έντονη φημολογία για την κατάστασή του, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το Ιράν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.
Ενδεικτικό της ασυνήθιστης κατάστασης είναι ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συγκέντρωση στην Τεχεράνη την Τρίτη, όπου – αντί για τον ίδιο – παρουσιάστηκε ένα χάρτινο ομοίωμά του, συμβολίζοντας την παρουσία του στην εκδήλωση.
Iran’s newly appointed Supreme Leader, Mojtaba Khamenei, was presented at a mass rally in Tehran today.
He couldn’t show up in person for some reason, so they brought out a cardboard cutout of him instead pic.twitter.com/c6eARU405b
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 11, 2026
Οι New York Times σημειώνουν ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που εξηγούν την αποφυγή δημόσιας εμφάνισης. Πρώτον, η ανησυχία ότι μια εμφάνιση θα μπορούσε να αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται και να τον καταστήσει στόχο. Δεύτερον, ο τραυματισμός που φέρεται να υπέστη την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών.
Τραυματισμός και αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Ιρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν ότι ο νέος ηγέτης έχει τραυματιστεί στα πόδια, πληροφορία που – όπως υποστηρίζουν – έχει ήδη μεταδοθεί από την ιρανική κρατική τηλεόραση. Παρά τον τραυματισμό του, περιγράφεται ως σε πλήρη πνευματική εγρήγορση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Χαμενεΐ βρίσκεται σε εξαιρετικά ασφαλή τοποθεσία, με ιδιαίτερα περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας, ενώ τις τελευταίες ημέρες ενημερώνεται για τις εξελίξεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσαν και δύο Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δήλωσαν στους New York Times ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες είχαν συλλέξει πληροφορίες για τον τραυματισμό του ήδη πριν από την εκλογή του στην ηγεσία της χώρας.Η 28η Φεβρουαρίου υπήρξε καθοριστική ημέρα για το ιρανικό καθεστώς.
Τότε σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, από ισραηλινό πλήγμα, ο επί δεκαετίες ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μαζί με τη σύζυγό του, τη μητέρα του Μοτζτάμπα και έναν από τους γιους του. Η επίθεση αυτή επιτάχυνε δραματικά τη διαδικασία διαδοχής στην κορυφή του καθεστώτος.
Ο άνθρωπος των Φρουρών της Επανάστασης
Πέρα από την κατάσταση της υγείας του, το πρόσωπο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ προκαλεί έντονες αναλύσεις για τη μελλοντική πορεία του Ιράν.
Οι New York Times εκτιμούν ότι ο νέος ανώτατος ηγέτης ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη πιο σκληροπυρηνικός από τον πατέρα του, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ένα σχετικά μετριοπαθές θρησκευτικό στέλεχος χωρίς ισχυρό δημόσιο προφίλ.
Ωστόσο, ο 56χρονος διατηρούσε επί χρόνια στενούς δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το ισχυρότερο στρατιωτικοπολιτικό κέντρο ισχύος της χώρας. Η σχέση αυτή θεωρείται καθοριστική για την ανάδειξή του στην κορυφή του συστήματος εξουσίας.
Η επιλογή του ως διαδόχου έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς, ενώ σύμφωνα με αναλύσεις, δεν είναι αποδεκτή από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Μήνυμα σκληρής γραμμής
Η Washington Post εκτιμά ότι η ανάδειξη του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σηματοδοτεί τη συνέχιση – και πιθανόν την ενίσχυση – της σκληροπυρηνικής πολιτικής της Τεχεράνης. Στο πρόσωπό του, το ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς στέλνει μήνυμα ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει απέναντι στις πιέσεις της Δύσης.
Παρότι ο ίδιος δεν είχε μέχρι σήμερα επίσημο κυβερνητικό αξίωμα ή τον τίτλο ανώτερου κληρικού, είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο της εξουσίας, κυρίως ως επικεφαλής του γραφείου του πατέρα του.
Για αρκετούς αναλυτές, η διαδοχή του αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής των Φρουρών της Επανάστασης στο πολιτικό σύστημα του Ιράν, ενώ η χώρα ενδέχεται να κινηθεί προς ένα πιο στρατιωτικοποιημένο μοντέλο διακυβέρνησης.
Πιθανή σκλήρυνση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό
Τρεις ανώτερες ιρανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η επιλογή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επιθετική εξωτερική πολιτική και αυστηρότερη εσωτερική καταστολή.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η ενισχυμένη επιρροή των Φρουρών της Επανάστασης ενδέχεται να μετατρέψει ακόμη περισσότερο την Ισλαμική Δημοκρατία σε ένα σύστημα όπου ο στρατιωτικός μηχανισμός θα κυριαρχεί, αφήνοντας τη θρησκευτική νομιμοποίηση να λειτουργεί περισσότερο ως πολιτικό περίβλημα παρά ως πραγματικός πυρήνας εξουσίας.
Δείτε επίσης:
Ιράν: Τραυματίστηκε ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ αλλά «παραμένει στο τιμόνι» της εξουσίας
Ο Τραμπ «ανοιχτός» στο να εξοντώσει και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ







