Την πρόθεσή της να συνδράμει την Κυπριακή Δημοκρατία στο ζήτημα που αφορά το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των επίσημων συμπερασμάτων της, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της εν εξελίξει κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Στοχευμένη αναφορά στα συμπεράσματα
Η σχετική πρόβλεψη ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ως ειδική προσθήκη, αποκτώντας ιδιαίτερη βαρύτητα για την Κύπρο. Η διατύπωση περιλαμβάνεται στην παράγραφο 6, η οποία αναφέρεται στα ζητήματα που αφορούν το νησί και εκφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στις πρόσφατες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «λαμβάνει υπόψη την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και δηλώνει έτοιμο να παράσχει συνδρομή, αν και όπως χρειαστεί».
Ενίσχυση της στήριξης προς την Κύπρο
Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο αρχικό προσχέδιο της παραγράφου, το οποίο ήδη υπογράμμιζε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται «σταθερά και απερίφραστα» στο πλευρό των κρατών-μελών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, επισημαίνοντας τη συμβολή των χωρών της Μεσογείου στη διαχείριση της κρίσης.
Η αναφορά για τις Βρετανικές Βάσεις ενισχύει περαιτέρω το πλαίσιο στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση σε ένα ζήτημα με γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Αναφορές και για τη Γάζα
Παράλληλα, το κείμενο των συμπερασμάτων περιλαμβάνει ειδική ενότητα για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Στην παράγραφο 19, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την κατάσταση και καλεί το Ισραήλ να διασφαλίσει άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ρόλο της Κύπρου, καθώς προβλέπεται η αξιοποίηση των υποδομών της για τη συμπλήρωση των χερσαίων διαδρομών παροχής βοήθειας προς τη Γάζα, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Ευρωπαϊκή ετοιμότητα με φόντο τη γεωπολιτική ένταση
Η συνολική διατύπωση των συμπερασμάτων αποτυπώνει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ενεργό ρόλο τόσο στη στήριξη κρατών-μελών που επηρεάζονται από την κρίση όσο και στη διαχείριση των ανθρωπιστικών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Δείτε επίσης:
- Χριστοδουλίδης στο Bloomberg: «Πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο»
- Politico: Ανήμποροι να αναλάβουν δράση οι ηγέτες της ΕΕ παρά τους πολέμους στο κατώφλι της Ευρώπης
- Τραμπ: «Διαλύσαμε το Ιράν – Δεν έχουν μείνει ηγέτες για διαπραγμάτευση»







