Κυριακή 1/8/2021

Πρωθυπουργός επιβολής σκληρών μέτρων, ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ως νέος «Παπαδήμος» για την δεύτερη χρεοκοπία

Ο Χάρης Καστανίδης, υποψήφιος και για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, με πρόσφατο μήνυμα του, προεξόφλησε χρεοκοπία το 2023 εάν δεν υπάρξει άμεση χαλάρωση του συμφώνου σύγκλισης. Η αλήθεια είναι ότι η ατυχέστατη οικονομική συγκυρία και η νέα κατάρρευση του τουρισμού μάλλον θα επιταχύνει τις εξελίξεις που θα συμπαρασύρουν για ακόμα μια φορά το πολιτικό σύστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως φαίνεται ότι έχει διδαχτεί από το πάθημα του Γιώργου Παπανδρέου, και δεν φαίνεται διατεθειμένος να έχει την πολιτική του τύχη, περιμένοντας το πότε κάποια κέντρα θα αποφασίσουν την πολιτική του εξαφάνιση πριν την νέα χρεοκοπία που πλέον μοιάζει αναπόφευκτη. Μπορεί λοιπόν το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών να διαψεύδεται σε κάθε ευκαιρία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν παραμένει στην φαρέτρα του πρωθυπουργού σε περίπτωση – που όπως όλα δείχνουν – πλήρους κατάρρευσης του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης.

Προκειμένου λοιπόν να εξαϋλωθεί πολιτικά αντιμετωπίζοντας από την παρούσα θέση έναν μακρύ, βαρύ χειμώνα μετά από ένα τραγικό καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο, προκειμένου να βρεθεί ένας νέος Παπαδήμος ώστε να αναλάβει το σκληρό σχέδιο αποτροπής της νέας χρεοκοπίας και την επιβολή Δρακόντειων μέτρων. Ακόμα και σε περίπτωση διπλών εκλογών, παρά το υφιστάμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, λόγω ακριβώς του νέου εκλογικού συστήματος τόσο της απλής όσο και της ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές, δεν υπάρχει περίπτωση επίτευξης αυτοδυναμίας.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι θα οδηγηθούμε σε μία συγκυβέρνηση, με μικρότερο το ενδεχόμενο δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης, όπου τον ρόλο του «χασάπη» συντάξεων και δημοσίου τομέα, θα κληθεί οπωσδήποτε να παίξει ένα μη πολιτικό πρόσωπο. Οι πληροφορίες μου θέλουν το πρόσωπο αυτό να είναι ο νυν αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της κομισιόν, έχοντας την στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής, θα μπορέσει να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο, διότι απλούστατα δεν είναι πολιτικός. Αλλά και για μια σειρά άλλων παραγόντων που θα αναλύσω σε επόμενο άρθρο. Αυτονόητο πάντως είναι ότι η παρούσα θεσμική του θέση, που δίνει την ευκαιρία των κινήσεων για να συνεννοείται σε ανώτατο επίπεδο με τους παράγοντες της Κομισιόν που θα έχουν και τον πρώτο λόγο σε μία τέτοια εξέλιξη.

Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται ότι θα αποδεχτεί αυτόν τον ρόλο, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου και την πρόταση θα αποδεχθεί, εάν δεν υπάρξει κάποια ευχάριστη έκπληξη στο οικονομικό πεδίο ή κάποιο θαύμα αλλαγής πολιτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ