Σάουρον!

Must Read

Ο Κυριάκος είναι ο μοναδικός σύγχρονος ηγέτης στον οποίον έχουν αποδοθεί τόσα προσωνυμία, όσα είχε και ο αυτοκράτορας Κόμμοδος της Ρώμης.

Ο πρωθυπουργός μας έχει χαρακτηριστεί από προφήτης, έως ημίθεος, από βιβλική μορφή εώς Άγιος της Ορθοδοξίας. Μωυσής, Ηρακλής, Αη Γιώργης, Τσόρτσιλ, σιμουλτανέ, Τσιτάχ της Μεσογείου και άλλα πολλά.

Από όλους τους χαρακτηρισμούς όμως που έχουν αποδοθεί στον πρωθυπουργό, ο πιο πετυχημένος είναι αυτός του διακεκριμένου αρθρογράφου, Παναγιώτη Λιάκου, στο άρθρο του στο σημερινό οπισθόφυλλο της Δημοκρατίας.

Ο Παναγιώτης Λιάκος, ως μύστης και μελετητής σύγχρονων φιλοσόφων όπως ο Τόλκιν, έπειτα από ενδελεχή αναζήτηση, απέδωσε στον Κυριάκο ίσως το πλέον μεγαλειώδες προσωνύμιο: Σάουρον!

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Τόλκιν επηρεάστηκε βαθύτατα από τις τουρκικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας αλλά και των Αρμενίων, κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά και την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο έργο του «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», όπου το «κακό» είναι συνυφασμένο και φέρει ακόμα και ονόματα που παραπέμπουν στην τουρκική «παράδοση»: Turks – Orks, Uruk – Yuruk, Nazgûl, αλλά και ολόκληρη η «βέβηλη γλώσσα» της Μόρντορ παραπέμπει στην τουρκική γλώσσα.

Στον αντίποδα, οι «καλοί» του Τόλκιν παραπέμπουν ευθέως στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο. Από την Μίνας Τίριθ (Μυκήνες – Τίρυνθα), με τους βασιλικούς τάφους που παραπέμπουν στον τάφο του Αγαμέμνονα και την αρχιτεκτονική της Γκόντορ μετά αρχαιοελληνικά αγάλματα και την πολιορκία που παραπέμπει στην Πτώση της Βασιλεύουσας…

Όλο αυτό το κακό με την εξόντωση των γηγενών πληθυσμών, την αποτέφρωση τεραστίων εκτάσεων από θηριώδεις φωτιές και φυσικά την εκκένωση πληθυσμού για να σωθούν, ενσαρκώθηκε στο θρυλικό πρόσωπο του Σάουρον.

Ο ηγέτης λοιπόν επί των ημερών του οποίου, υπήρξε η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού της Ελλάδας σε καιρό ειρήνης, η μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιές στην σύγχρονη ιστορία και οι μεγαλύτερες εκκενώσεις πληθυσμού μετά το 1974, μόνο με τον Σάουρον μπορεί να συγκριθεί…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This