Πωλείται ο ναός του μετρ της ραπτικής Καλυβιώτη στην Πλάκα

Must Read

Η ταμπέλα «For Sale» το τελευταίο διάστημα είναι τοποθετημένη σ’ ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στην Πλάκα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κατοίκων, και όχι μόνο, της περιοχής.

Η οδός Ναυάρχου Νικοδήμου, που κρυφά και γρήγορα οδηγεί τους περαστικούς από τη Φιλελλήνων στην καρδιά της Πλάκας και την οδό Αδριανού, παρουσιάζει έτσι κι αλλιώς μεγάλο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης. Στον δρόμο αυτόν βρισκόταν η πρώτη πολυκατοικία της Αθήνας, από το 1841, έργο του Κλεάνθη, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο «Electra Ρalace».

Ο Ψαριανός πυρπολητής του 1821 και έπειτα ναύαρχος Κωνσταντίνος Νικόδημος έζησε στον δρόμο αυτόν που από το 1884 πήρε το όνομά του. Στη συμβολή όμως της Ναυάρχου Νικοδήμου 24 με τη Θουκυδίδου 8 τα βλέμματα των διερχόμενων μαγνητίζει το διώροφο γωνιακό διατηρητέο κτίριο που ανήκει και στo οποίo χρόνια τώρα κατοικεί η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Καλυβιώτη.

Ένα σπίτι έργο τέχνης, που έσωσε και διατηρεί μέχρι σήμερα «κομψοτέχνημα» ο αντιστασιακός Κώστας Καλυβιώτης, σεμνός δημιουργός από το 1956 στην Ερμού 8 μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με είδη ραπτικής στη χώρα μας, με ιστορία 64 ετών. Πρόκειται για τον ναό της μοδίστρας, του Καλυβιώτη, στον οποίο άλλωστε ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα της λέξης καρίνα, καθώς ο ίδιος «βάφτισε» έτσι το γερμανικό ύφασμα που είχε εφεύρει κάποιος Καμπότ, δηλώνοντας σε παλαιότερη συνέντευξή του ότι τη δεκαετία του ’50 θαύμαζε μια χορεύτρια που την έλεγαν Καρίνα και ονόμασε έτσι το ύφασμα!

O Κώστας Καλυβιώτης

Την παράδοση συνεχίζει σήμερα με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση ο εξίσου low profile γιος του Θοδωρής Καλυβιώτης, κληρονόμος με την αδελφή του και της ιστορικής κατοικίας στην Πλάκα. Το κτίριο, με δύο ξεχωριστές εισόδους, αποτελείται από ανεξάρτητα διαμερίσματα 145 m2 στο ισόγειο και 208 m2 στον πρώτο όροφο και το διαχειρίζεται η Atria Υπηρεσίες Ακινήτων, μέλος της CBRE-Greece.

Ο Θοδωρής Καλυβιώτης

Μέγαρο με τεράστια ιστορία

Η νεομπαρόκ οικία, που σχεδιάστηκε το 1910 για τον ναύαρχο Αγγελο Χατζόπουλο, κυβερνήτη του καταδρομικού «Ελλη», είναι ακόμα ένα έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, δημιουργού, μεταξύ άλλων, του Μέγαρου Σταθάτου και του Σαρόγλειου. Στη συνέχεια έγινε γνωστή ως οικία του Ηλία Κουλουριώτη και τη δεκαετία του ’50 φιλοξενήθηκαν ο οίκος μόδας και η θρυλική Σχολή Τσοπανέλλη του Κώστα Τσοπανέλλη.

Το 1980 το πανέμορφο κτίριο κρίθηκε διατηρητέο και αγοράστηκε από τον επιχειρηματία και νυν ιδιοκτήτη του Κώστα Καλυβιώτη, που το ανακαίνισε εκπληκτικά με σεβασμό στο έργο του Νικολούδη, αποτελώντας μέχρι σήμερα κατοικία του ίδιου και της οικογένειάς του.
Το σπίτι γειτονεύει και έχει θέα στη Σχολή Χιλλ, το παλαιότερο σχολείο στην Ελλάδα, που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα και στο οποίο, μεταξύ άλλων, φοιτούν τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για την ιστορία, το Hill Memorial School ιδρύθηκε από τον Αμερικανό ιεραπόστολο John Hill και τη γυναίκα του το 1831 και στεγαζόταν σε έναν τούρκικο πύργο κοντά στους Αέρηδες. Τη χρονιά που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα μεταφέρθηκε σε οίκημα της οδού Θουκυδίδου.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This