Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Δεν σκέφτηκα ούτε μία μέρα μέσα στην πανδημία ότι θα τα παρατήσω όλα»

Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος μιλά για τη μάχη της εστίασης στην πανδημία

Must Read

Δημήτρης Σκαρμούτσος με εξομολογητική διάθεση! Ο δημιουργικός σεφ, που επέστρεψε στον ΑΝΤ1 με την εκπομπή «Γειτονιές στο πιάτο» (κάθε Σαββατοκύριακο, στις 14.30), μίλησε στο «Enjoy» της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τον χώρο της εστίασης εν μέσω πανδημίας, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα, και τον εγκλεισμό!

«Κάτι τέτοιο με την πανδημία δεν έχουμε ζήσει ποτέ. Μην ξεχνάμε τις ανθρώπινες ζωές που «έφυγαν». Μόνο στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στους 9.000 θανάτους. Τα εστιατόρια μπορεί να έκλεισαν, αλλά υπάρχουν και 9.000 συνάνθρωποί μας που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Για μένα αυτό είναι το πιο συγκλονιστικό από όλα και με στενοχωρεί πάρα πολύ. Ο πόλεμος συνεχίζεται στα νοσοκομεία, στα εμβολιαστικά κέντρα» είπε ο σεφ.

«Η κυβέρνηση αναγκάζεται να παρατείνει οποιαδήποτε μέτρα, με βάση αυτά που της λέει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η επιτροπή των ειδικών γιατρών. Η επιστήμη έχει τον πρώτο λόγο και έπειτα βγαίνει και το σχέδιο πάνω στην εστίαση, στον τουρισμό, στα μαγαζιά και πάει λέγοντας» λέει ο γνωστός σεφ και συνεχίζει: «Τρέχω το Δειπνοσοφιστήριον Catering, στο οποίο εργάζονται 360 άνθρωποι, και είμαι για όλους τους πολύ υπερήφανος. Δεν σκέφτηκα ούτε μία μέρα μέσα στην πανδημία ότι θα τα παρατήσω όλα. Είμαι υπεύθυνος για τους υπαλλήλους μου και τις οικογένειές τους. Στην επιχείρησή μου είναι θέμα ηθικής και προσωπικής μου συνείδησης να προχωράω και στα εύκολα και στα δύσκολα μαζί με τους ανθρώπους που έχω επιλέξει».

Η αγωνία του κλάδου

Αναφορικά με την αγωνία όλων των συναδέλφων του ο Δημήτρης Σκαρμούτσος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει σοβαρός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εστιατορίου που θα παραδώσει τα κλειδιά του ρεστοράν του. Η εστίαση στην Ελλάδα περπατά από μόνη της και δεν έχει στηριχτεί ποτέ στη βοήθεια του κράτους. Εγώ παλεύω μόνος μου επί δεκαετίες στον χώρο της γαστρονομίας και πιστεύω ότι κανένας σοβαρός σεφ επιχειρηματίας με χρόνια στην πλάτη του, που έχει κάνει σοβαρές επενδύσεις, δεν θα παρέδιδε τα κλειδιά των μαγαζιών του, στα οποία δουλεύουν μάγειρες, σερβιτόροι, καθαρίστριες, λογιστές. Η εστίαση είναι μια αλυσίδα. Από εμάς δουλεύουν ο αγρότης, ο παραγωγός, ο συσκευαστής, ο μεταφορέας, ο διαφημιστής, ο προγραμματιστής. Είναι ένας τεράστιος κλάδος. Η εστίαση έχει υψηλό ΦΠΑ, υψηλή φορολογία, άρα δεν τα παρατάς ούτε και στην πανδημία. Περιμένεις να βγεις μάχιμος, να σώσεις την επένδυσή σου, να πολεμήσεις, να νικήσεις» ανέφερε ο σεφ στο «Enjoy» αναφορικά με όσα βιώνει ο κλάδος του!

Οσο για το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος τον εγκλεισμό και την αποξένωση, ο πρώην κριτής του «Masterchef» ήταν ειλικρινής. «Προσωπικά, ως επαγγελματίας, έπρεπε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας να βγαίνω έξω και να δουλεύω, ώστε να διατηρήσω κάποιες λειτουργίες της επιχείρησης ανοιχτές – ήταν υποχρέωσή μου προς την εταιρία αλλά και προς την οικογένειά μου. Ετσι εγώ δεν ένιωσα τον εγκλεισμό. Συν τοις άλλοις, είχα και τα τηλεοπτικά γυρίσματα για την όμορφη εκπομπή του ΑΝΤ1, με την οποία γύρισα την Αθήνα μας. Ενιωθα ότι ταξίδευα μέσα στην πόλη. Οι γονείς μου, η γυναίκα μου είχαν το άγχος μου, ότι παίρνω ένα ρίσκο που βγαίνω έξω, αλλά προσέχω πάρα πολύ – με μάσκες, αποστάσεις, τα πάντα όλα. Ετσι lockdown δεν αισθάνθηκα. Αλλά τα παιδιά, οι μαθητές; Τι να πουν τα πουλάκια μου; Δεν μπόρεσαν να πάνε στο νηπιαγωγείο τους, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο λύκειο, στο πανεπιστήμιο. Τηλεκπαίδευση σε παιδί δημοτικού; Αυτά δεν γίνονται» κατέληξε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This