Αυτοί είναι οι 5 βασικοί λόγοι που δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος μεγαλώνοντας

Must Read

Δεν είχατε ποτέ πρόβλημα να χάσετε ή να διατηρήσετε στο παρελθόν το βάρος σας, αλλά τώρα ο δείκτης της ζυγαριάς δεν κινείται με τίποτα; Υπάρχουν λόγοι που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένοι και εξηγούν το φαινόμενο αυτό: Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Για την ακρίβεια, όσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να αποκτούμε βάρος σε επίπεδο 500 γραμμαρίων τον χρόνο, καθώς τα γραμμάρια αυτά μειώνονται σταδιακά μετά την ηλικία των 60, σύμφωνα με έρευνα του 2013 που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Agency for Healthcare Research and Quality. Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη αλλαγή, αλλά συσσωρευτικά μπορεί να μας δυσκολέψει και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει σε επίπεδο παχυσαρκίας.

Δεν θα γίνουν όσοι μεγαλώνουν υπέρβαροι, επειδή το βάρος μας επηρεάζεται και από το γονιδιακό μας προφίλ, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών μας επιλογών.

1. Χάνουμε μυϊκή μάζα λόγω γήρανσης

Η ποσότητα της μυϊκής μας μάζας αρχίζει φυσικά να μειώνεται κατά 3-8% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30, μια διαδικασία που ονομάζεται σαρκοπενία. Χάνουμε επίσης αν δεν είμαστε αρκετά δραστήριοι λόγω παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα. Γιατί όμως αυτό επηρεάζει το βάρος μας; Επειδή οι μύες χρησιμοποιούν περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι λίπος.

Οπότε εκτός κι αν κάνουμε γυμναστική ενδυνάμωσης με βάρη, το σώμα μας θα χρειάζεται όλο και λιγότερες θερμίδες καθημερινά. Αυτό όμως αποτελεί πρόβλημα, γιατί τις περισσότερες φορές δεν προσαρμόζουμε την πρόσληψη θερμίδων στην ηλικία μας.

2. Περνάμε από ορμονικές αλλαγές

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν αλλαγές σε ορμονικό επίπεδο ως μέρος της γήρανσης. Οι γυναίκες αναπτύσσουν εμμηνόπαυση, η οποία προκαλεί σημαντική μείωση των οιστρογόνων, κάτι που οδηγεί σε κίνδυνο αύξησης του λίπους στην κοιλιά. Αλλά ακόμα και λίγο πριν την εμμηνόπαυση, οι μεταπτώσεις της διάθεσης μπορεί να επηρεάσουν το διατροφικό μας πλάνο και την όρεξη για άσκηση.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, βιώνουν σημαντική μείωση της τεστοστερόνης καθώς μεγαλώνουν. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη, ανάμεσα σε άλλα, για τη ρύθμιση της κατανομής του λίπους, για τη μυϊκή δύναμη και μάζα. Οπότε αυτή η αλλαγή φέρνει αλλαγές και στο βάρος, αν δεν προσέξουμε.

3. Ο μεταβολισμός μας είναι πιο αργός από πριν

Η μείωση της μυϊκής μάζας είναι πιθανό να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας, μια περίπλοκη διαδικασία που μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια. Περισσότερο λίπος και λιγότεροι μύες σημαίνει και λιγότερη καύση θερμίδων.

4. Περισσότερη καθιστική ζωή και άγχος

Από τα 40, 50 χρόνια ζωής και μετά είναι πιθανό να αρχίζουμε να κινούμαστε λιγότερο. Είναι πολλοί εκείνοι που εργάζονται σε καθιστική στάση για 8 ή 10 ώρες καθημερινά. Παράλληλα, οι ρυθμοί ζωής και οι υποχρεώσεις έχουν αυξήσει το άγχος. Σύμφωνα με έρευνα, το στρες που σχετίζεται με την εργασία σε αυτές τις ηλικίες αυξάνεται.

  • Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο mensarena.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This