Λεμπεσόπουλος – Καραμπέτη: Υποδύονται τους θρύλους του πάθους Παπανδρέου και Κυβέλη

Must Read

Ο Άρης Λεμπεσόπουλος με χαρά μάς αποκαλύπτει τι τον έκανε να πει το μεγάλο «ναι» στη σειρά των 12 επεισοδίων, «Φλόγα και Άνεμος» που στηρίζεται στο βιβλίο (με τον ίδιο τίτλο) του Στέφανου Δάνδολου.

  • Από την Μαρία Ανδρέου

«Η προσωπικότητα της Κυβέλης και του Γέρου της Δημοκρατίας ήταν ισοπεδωτική, γι’ αυτό, πιστεύω, μας παρέσυρε. Πώς θα υποδυθώ τον Γεώργιο Παπανδρέου; Τι να σας πω; Βλέπουμε το άγαλμα του Γεωργίου Παπανδρέου και πέφτει ο ήλιος πάνω του… Εγώ είμαι η σκιά του… Αλλά με αγάπη. Είμαι η σκιά ενός ανθρώπου που για μένα ήταν η φωτογραφία ενός πρωθυπουργού που ανέβασε τη σημαία της απελευθέρωσης της Αθήνας.

Εκεί είχα μείνει όσον αφορά τον Γεώργιο Παπανδρέου», λέει στην «Espresso» και προσθέτει: «Βέβαια, ως νέο με είχε γοητεύσει πολύ ο γιος του, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και δεν ανήκα σε αριστερή οικογένεια. Όταν ήμουν νέος και ήρθε αυτή η μορφή στην Ελλάδα, ήταν για μένα ο Τσε Γκεβάρα. Και σκέφτηκα τελικά πως τον Γεώργιο Παπανδρέου τον πλησιάζω μέσα από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Γιατί για μένα αυτή η ορμή που είχε ο Ανδρέας με κάνει να υποψιαστώ ότι την πήρε από τον πατέρα του, από το πόσο γοητευτικός ήταν. Αλλά επειδή ως νέος πάντα αγαπούσα αυτή την εποχή την προπολεμική, τον πόλεμο και το μετά, ήταν μια αφορμή και ένα “δώρο” να έρθω σε επαφή με αυτές με αγάπη. Ο Γεώργιος Παπανδρέου με εντυπωσίασε, γιατί δεν γνώρισε μητέρα. Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν μηνών. Όταν το διάβασα αυτό, με σημάδεψε μέσα μου. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν άνθρωπος των γραμμάτων, γνώρισε όλους τους συγγραφείς και ποιητές».

Τον ρωτάμε πόσο σημαντικός είναι ο Γέρος της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και ο γοητευτικός ηθοποιός μάς εξηγεί: «Έχω έναν γείτονα και όταν έμαθε πως θα παίξω στη σειρά (αυτός είναι αριστερός και η Αριστερά έχει μεγάλη εκτίμηση στον Γεώργιο Παπανδρέου), μου είπε πως έχει μια φίλη (και αυτή αριστερή) που τη λένε Κυβέλη! Οι γονείς της τη βάφτισαν έτσι στη μνήμη της Κυβέλης και του Γεωργίου Παπανδρέου και του έρωτά τους. Ανατρίχιασα! Έδωσαν στο παιδί τους το όνομα Κυβέλη, γιατί τους είχε σημαδέψει αυτό το ζευγάρι. Αυτό κλείνει από μόνο του μια ολόκληρη εποχή. Το πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι σημάδεψαν, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, τον κόσμο. Γι’ αυτές τις δύο προσωπικότητες διάβασα ό,τι μπορούσα».

Άραγε, ο ίδιος είχε δεύτερες σκέψεις, καθώς καλείται να καταπιαστεί με τόσο σημαντικά πρόσωπα; «Εμένα μου είναι πιο δύσκολο, όταν μου λες να κάνω τον Αμλετ! Μου είναι τόσο ξένος και απόμακρος αυτός ο τύπος… Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον τόπο μας, με μνήμη που κουβαλάω του πατέρα μου, της Κατοχής και της μάνας μου, την ανάμνηση που πέρναγαν τα βράδια οι Γερμανοί από το Φάληρο και βάραγαν τα πόδια τους. Είναι στα βιώματά μας. Βέβαια, νιώθω δεύτερες σκέψεις, αλλά εγώ είμαι μια σκιά… Και επειδή αγάπησα αυτή την εποχή, ως νέος μου άρεσε να διαβάζω για την Κατοχή, με αγάπη θα υποδυθώ τον Γεώργιο Παπανδρέου με τον δικό μου τρόπο. Όπως για μένα η Κυβέλη είναι η Καρυοφυλλιά Οι άνθρωποι θα κάνουν τη σειρά. Είναι τολμηρό από την πλευρά της ΕΡΤ και μπράβο της που ρισκάρει να γυρίσει μια τόσο υπέροχη σειρά»

Η κουβέντα μας πηγαίνει γύρω από την οικογένεια Παπανδρέου. Ρωτάμε τον ηθοποιό αν είχε κάποια βοήθεια από εκείνους για να παίξει τον παππού τους. «Καμία» μας λέει και συνεχίζει: «Ο, τι βιβλίο βρήκα για τον Γεώργιο Παπανδρέου το διάβασα. Με βοήθησε ωστόσο ένα βιβλίο που είχε βγάλει ο Νίκος Παπανδρέου και μου έδωσε πολύ την αίσθηση αυτής της οικογένειας… Βασικά, σας το ξαναλέω, είναι ο Ανδρέας που με βοήθησε να υποδυθώ τον πατέρα του. Ήμουν 17, 18 χρόνων, προερχόμενος από άλλες καταβολές, δεξιάς οικογένειας, και ξαφνικά έρχεται το 1981 αυτός ο πολιτικός και αισθάνθηκα πως ήταν ένας επαναστάτης. Και ξαφνικά, όταν άρχιζα να παίζω τον πατέρα του, άρχισε να μου έρχεται η φωνή του Ανδρέα… Ο Ανδρέας, λοιπόν, ήταν ο ήχος του που μου άνοιξε την πορτούλα για τον πατέρα του».

Τέλος, τον ρωτάμε αν θεωρεί ότι ο Ανδρέας συγχώρησε ποτέ τον πατέρα του που χώρισε τη μητέρα του για την Κυβέλη… «O Aνδρέας δεν πρέπει να τον συγχώρεσε ποτέ. Η μητέρα του Ανδρέα, η Σοφία Μινέικο, τον περίμενε μέχρι το τέλος της ζωής του. Αφιερώθηκε στο παιδί της, τον Ανδρέα, και πάντα περίμενε τον Γεώργιο Παπανδρέου. Έλεγε “εγώ τον περιμένω”. Όταν έμαθε πως πέθανε, είπε: “Τώρα ξέρω πως δεν θα έρθει”. Μόνο τότε, την ημέρα που την ειδοποίησαν ότι πέθανε, έπαψε να τον περιμένει. Είναι κι αυτή μια τραγική φιγούρα…»

Η συζήτησή μας συνεχίζεται με την αξιόλογη Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Η πρώτη ερώτηση, εύλογη.

Τι ήταν αυτό που της κέντρισε το ενδιαφέρον για να παίξει στη νέα σειρά της ΕΡΤ; Μας λέει: «Καταρχάς είναι μεγάλη τιμή και για τους δυο μας, για τον Αρη και για εμένα, που θα υποδυθούμε δύο συγκλονιστικές προσωπικότητες που έχουν σημαδέψει την Ιστορία της Ελλάδας, στον χώρο της πολιτικής τον Γεώργιο Παπανδρέου και την Κυβέλη Αδριανού στον χώρο του πολιτισμού. Δεν θα προσομοιάσουμε σ’ εκείνους, δεν είναι ο στόχος μας αυτός, απλώς αφηγούμαστε την ιστορία αυτών των ανθρώπων. Δύο εκρηκτικές προσωπικότητες που συναντήθηκαν σχετικά αργά στη ζωή τους, όταν ήταν 32 ετών και οι δύο, γιατί ήταν συνομήλικοι, το 1920. Ερωτεύτηκαν εδώ στη Χίο όπου βρισκόμαστε και γι’ αυτό ξεκινάμε και τα γυρίσματα από εδώ.

Η Κυβέλη Αδριανού ήταν παντρεμένη με τον ιμπρεσάριό της, τον παραγωγό της Κώστα Θεοδωρίδη, ο οποίος ήταν ο δεύτερος σύζυγός της μετά τον ηθοποιό Μήτσο Μυράτ. Ύστερα από μια θεατρική περιοδεία πολύ πετυχημένη, είχαν πάει και στη Σμύρνη, δύο χρόνια πριν από την καταστροφή, η Κυβέλη και ο Θεοδωρίδης, έπρεπε να περάσουν από τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας, τη Χίο, όπου ήταν διορισμένος νομάρχης από τον Βενιζέλο ο νεαρός Γεώργιος Παπανδρέου. Η Κυβέλη αλλά και ο σύζυγός της αυτή την εποχή στήριζαν την παράταξη του Βενιζέλου και τον αγώνα της Ελλάδας. Από την άλλη μεριά, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν παντρεμένος με τη Σοφία Μινέικο και ο Ανδρέας Παπανδρέου, το μωρό τους, ήταν τότε ενός έτους».

Η Καρυοφυλλιά, γλυκιά και ευγενική, όπως πάντα, μας αφηγείται πώς γνωρίστηκε η Κυβέλη με τον Γεώργιο Παπανδρέου: «Η Σοφία Μινέικο έκανε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής της… Επειδή αρρώστησε το μωρό εκείνη την ημέρα, ο Ανδρέας, άφησε μόνο του τον Γεώργιο Παπανδρέου να πάει στην παράσταση της Κυβέλης στη Χίο. Η Κυβέλη έπαιζε σε υπαίθριο θέατρο την «Ανθή» του Αντρέγεφ. Ο Παπανδρέου γοητεύτηκε όταν είδε την Κυβέλη να παίζει. Ήταν ένας κεραυνοβόλος έρωτας, από την αρχή της γνωριμίας τους, η οποία είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Μην ξεχνάμε ότι ήταν και οι δύο παντρεμένοι και σε μια εποχή διαφορετική.

Η Κυβέλη ήδη κουβαλούσε ένα σκάνδαλο… Το 1909 εγκατέλειψε τον σύζυγό της και δύο παιδιά και έφυγε στο Παρίσι. Είχε παρατήσει τον πρώτο της σύζυγο της, τον Μυράτ, και κλέφτηκε με τον Θεοδωρίδη έχοντας δύο μωρά, τα οποία εγκατέλειψε, γιατί είχε παντρευτεί 15 χρόνων χωρίς να είναι ερωτευμένη. Όταν συνάντησε τον Θεοδωρίδη, που θα γινόταν ο δεύτερός της σύζυγος, γοητεύτηκε από την προσωπικότητά του. Κάνει τρίτο παιδί, νόθο, κι όταν επιστρέφει, παίρνει διαζύγιο από τον Μήτσο Μυράτ και τον παντρεύεται. Αλλά, όπως είχε δηλώσει η ίδια πολλές φορές στην οικογένειά της, αν δεν είχε γνωρίσει τον Γεώργιο Παπανδρέου, δεν θα ήξερε τι σημαίνει έρωτας! Οπότε αρχίζουν μια μυστική σχέση! Είναι εραστές, κρύβονται για να μην το μάθει ο Τύπος της εποχής και καρπός του μεγάλου αυτού έρωτα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος γεννήθηκε το 1928, οκτώ χρόνια μετά τη γνωριμία τους. Οι δυο τους παντρεύτηκαν 10 χρόνια μετά τη γνωριμία τους… Το 1939 μάλλον. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η ημερομηνία γάμου τους».

Η καταξιωμένη ηθοποιός μάς βάζει για τα καλά στην ιστορία της σειράς: «Η κάμερα της σειράς τούς παρακολουθεί από τη γέννηση και των δύο μέχρι το 1968, όταν ο θάνατος του Γεωργίου Παπανδρέου μέσα στη χούντα και βεβαίως η κηδεία του ήταν το πρώτο πανελλαδικό συλλαλητήριο, το οποίο φοβόταν πολύ η δικτατορία. Φυσικά και έγινε πανικός και μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας. Η Κυβέλη δεν δέχτηκε να γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία του Παπανδρέου και η χούντα να το εκμεταλλευτεί, και πλήρωσε την κηδεία. Ο Ανδρέας ήταν Σουηδία και στην κηδεία ήρθε μόνο η Μάργκαρετ με τον γιο τους, τον Γιώργο.

Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε πάρα πολλές δεκαετίες να διατρέξουμε, πάρα πολλή δουλειά, και ειδικότερα για τη σκηνοθέτριά μας, τη Ρέινα Εσκενάζυ… Εγώ δεν έχω διαβάσει ακόμα το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, το δωδέκατο. Έχω διαβάσει μέχρι το ένατο επεισόδιο, αλλά ξέρω ότι η σειρά ολοκληρώνεται με τον θάνατο της Κυβέλης, το 1978. Η Κυβέλη έζησε 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Παπανδρέου. Να σημειωθεί ότι προς το τέλος της ζωής τους ήταν ατύπως χωρισμένοι, χωρίς να έχουν πάρει διαζύγιο. Η Κυβέλη αφιέρωσε τη ζωή της στον γιο τους τον λατρεμένο, τον Γιώργο. Επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας από μικρός, έλειπε συχνά στην Αμερική. Τότε είχαν εισβάλει τρίτα πρόσωπα στη ζωή τους. Στην κηδεία του ήταν ωστόσο η κυρία Παπανδρέου. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν γεννηθεί να είναι ο ένας για τον άλλον».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This