Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση του Γιάννη Μπέζου για τον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη

Τι απαντούν στον ηθοποιό μέσω της «Espresso» οι Γιώργος Λιάνης, Χαρούλα Λαμπράκη και Ελένη Γεράνη

Must Read

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μπέζου, που χαρακτήρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη ως «τον πιο σνομπ άνθρωπο που πέρασε από την Ελλάδα».

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Η σπίθα όμως που άναψε το φιτίλι των αντιδράσεων τσουρούφλισε και ανθρώπους της μουσικής και των γραμμάτων που, γνωρίζοντας και έχοντας συνεργαστεί με έναν εκ των σπουδαιότερων λαϊκών συνθετών, στιχουργών και τραγουδιστών του 20ού αιώνα, απαντούν με μια φωνή στον Μπέζο: «Ε, όχι και σνομπ ο Τσιτσάνης»!

Ολα ξεκίνησαν από την επίμαχη δήλωση του Γιάννη Μπέζου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Esquire». Στην ερώτηση για την αναλωσιμότητα των σύγχρονων διασήμων, ο δημοφιλής πρωταγωνιστής απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι, δεν είναι λαϊκοί ήρωες. Λαϊκός ήρωας ήταν ο Τσιτσάνης. Αλλά, επειδή τον έχω γνωρίσει, σας βεβαιώ ότι ήταν ο πιο σνομπ άνθρωπος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Δεν τον πλησίαζες, ήταν λαϊκός όμως. Που σημαίνει τι; Οτι κατέθετε την αλήθεια του κι άφησε πίσω έργο που εμείς εκ των υστέρων επαναφέρουμε. Οποτε πονάμε, κλαίμε, χαιρόμαστε θυμόμαστε αυτούς, όχι τους σημερινούς. Αυτούς τούς “για την ευχαρίστηση” τους γκρεμίζουμε με την πρώτη ευκαιρία».

Ωστόσο, η λέξη «σνομπ» ήταν αυτή που πυροδότησε τις αντιδράσεις! Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λιάνης, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλία για τον Βασίλη Τσιτσάνη και υπήρξε φίλος του για πολλά χρόνια, ξεσπάει μέσω της «Espresso»: «Σνομπ ο Τσιτσάνης; Για όνομα του Θεού! Εκτιμώ τον Γιάννη Μπέζο ως ηθοποιό, αλλά εκτιμώ ότι η κρίση του για τον Τσιτσάνη (ως προς τον άνθρωπο) είναι πολύ άδικη. Δεν ήταν σνομπ ο Τσιτσάνης.

Ο Γιώργος Λιάνης

Επιφυλακτικός

Αντιθέτως, ήταν ταπεινός. Οποιοσδήποτε μπορούσε να τον συναντήσει στο καμαρίνι του στο Χάραμα, αλλά ήταν πολύ δύσκολος στο να δίνει συνεντεύξεις. Αλλο σνομπ, όμως, και άλλο δύσκολος. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Ηταν η επιλογή του για τη ζωή και το έργο του αυτή. Ο Τσιτσάνης, επίσης, έφυγε από τα Τρίκαλα (και δύσκολα πήγαινε εκεί) γιατί η τοπική κοινή γνώμη τον λοιδορούσε για την ταπεινή του καταγωγή και για το ότι η μάνα του ξενόπλενε. Αν αυτά δημιούργησαν μια επιφυλακτικότητα που είχε ο Τσιτσάνης, αυτό είναι άλλο πράγμα. Είχε μια επιφυλακτικότητα ο Τσιτσάνης, αλλά δεν ήταν σνομπ».

Και η Χαρούλα Λαμπράκη, η οποία συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Βασίλη Τσιτσάνη, απαντά στον ηθοποιό.

Η Χαρούλα Λαμπράκη

«Τον χαρακτηρισμό “σνομπ” δεν θα μπορούσα να τον δώσω ποτέ για τον Τσιτσάνη. Βέβαια, κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κριτήριο και κρίνει. Ομως, ο Τσιτσάνης δεν ήταν σνομπ. Ηταν κλειστός ως χαρακτήρας. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τόσα χρόνια συνεργάστηκα μαζί του, ποτέ δεν σνόμπαρε κανέναν – αντιθέτως. Ηταν πολύ αγαπητός, όμως δεν έκανε πολλές φιλίες και γρήγορες και εφήμερες. Ομως, όταν έκανε φιλίες, ήταν φιλίες ζωής. Αν ήταν σνομπ ο Βασίλης, θα ήταν με όλους, αλλά και με εμένα» λέει στην «Espresso».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τελευταία «μούσα» του Βασίλη Τσιτσάνη, Ελένη Γεράνη: «Διάβασα τις δηλώσεις του κυρίου Μπέζου και τρελάθηκα. Ο Τσιτσάνης ήταν ο πιο απλός άνθρωπος που μπορούσες να γνωρίσεις στο καλλιτεχνικό στερέωμα εκείνης της εποχής. Οταν είχε ανεβάσει ο Μακρίδης με τον Καμπάνη το θεατρικό έργο “40 χρόνια Τσιτσάνης” (ζούσε τότε ο Βασίλης) στο Κηποθέατρο, έλεγε ο Μακρίδης μπροστά σε όλους, παρουσία και του Τσιτσάνη: “Ο Βασίλης δεν ξέρει πόσο μεγάλος είναι”.

Η Ελένη Γεράνη

Ο Τσιτσάνης ήταν πολύ σεμνός και πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος. Δεν ήθελε να δείχνεται ο Βασίλης» λέει για τα όσα είπε ο Μπέζος ο οποίος να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν είχε πει για τον εαυτό του πως είναι λίγο σνομπ και ότι δεν θέλει να μιλάει με ηλίθιους, γιατί… υποφέρει!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This