«Κουραμπιέδες από χιόνι» διά… χειρός Γιάννη Τσιμιτσέλη

Ο δημιουργός του φιλμ μιλάει για το πώς γεννήθηκε η ιδέα και τους τέσσερις 8χρονους ηθοποιούς που συμπεριφέρονταν σαν επαγγελματίες

Must Read

Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γεμάτη αγάπη, γέλιο και αθωότητα έρχεται τον Δεκέμβριο στους κινηματογράφους. Οι «Κουραμπιέδες από χιόνι», σε σκηνοθεσία και παραγωγή Γιάννη Τσιμιτσέλη, θα είναι σίγουρα ένα απολαυστικό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, με… μηδέν θερμίδες!

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της Ελλάδας, τη δεκαετία του ’90 ένας ιδιόρρυθμος ηλικιωμένος ζαχαροπλάστης, ο κύριος Παναγιώτης (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος), αναγκάζεται λόγω συνθηκών να κρύψει απ’ όλους στο σπίτι του την 8χρονη Φανή (Αριάδνη Βελλή). Γρήγορα τα δύο εγγόνια του (Σπύρος Ντούγιας, Στέλλα Μουρίκη) και ένας φίλος τους (Στρατής Ζαχαρής) τον ανακαλύπτουν και κάπως έτσι σχηματίζεται η… συμμορία των πέντε! Τα τέσσερα 8χρονα και ο κύριος Παναγιώτης θα ζήσουν μια υπέροχη περιπέτεια μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού.

Γύρισμα σε ένα ονειρικό τοπίο στον Γυφτόκαμπο

Το story

Πρέπει όμως πρώτα να ξεγελάσουν τους πάντες. Την κόρη του ζαχαροπλάστη (Κατερίνα Γερονικολού), τον γιατρό του χωριού (Μελέτης Ηλίας) και γενικώς όλα τα μέλη της μικρής κοινωνίας (Μιχάλης Ρέππας, Νικολέτα Βλαβιανού, Μαίρη Σταυρακέλη, Πάνος Σταθακόπουλος). Το story που άρχισε από μια (χριστουγεννιάτικη!) ιδέα του Γιάννη Τσιμιτσέλη υπογράφουν οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας, οι οποίοι επιστρέφουν στα κινηματογραφικά σενάρια έπειτα από 15 χρόνια μαζί με τους Αγνή και Χάρη Χιώτη. Κάπως έτσι «ανακατεύονται» όλοι μαζί σε μια οικογενειακή κωμωδία γεμάτη… ζάχαρη άχνη, παιδικά όνειρα και τρυφερές μελωδίες από τον Θέμη Καραμουρατίδη, ο οποίος επιμελείται το soundtrack.

Κατερίνα Γερονικολού και Μελέτης Ηλίας

Η «Espresso» ταξίδεψε στο πανέμορφο Τσεπέλοβο, το μεγαλύτερο και πιο απομακρυσμένο από τα Ζαγοροχώρια, παίρνοντας μια γεύση από τα γυρίσματα του φιλμ. Χτισμένο στα 1.080 μέτρα, το χωριό δεσπόζει επιβλητικό μέσα στις πλαγιές της Ηπείρου και μοιάζει σαν να μη το έχει αγγίξει ο χρόνος. Τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και τα στενά δρομάκια, σε συνδυασμό με τα πέτρινα γεφύρια, τα ποτάμια και τα σκιερά βαθυπράσινα δάση που το περιβάλλουν, συνθέτουν ένα φυσικό σκηνικό ανεπιτήδευτης ομορφιάς.

Το ιδανικό σκηνικό, δηλαδή, για την αφήγηση της ιστορίας των «Κουραμπιέδων από χιόνι», του πρώτου φιλμ που θα σφραγίσει ως σκηνοθέτης ο Γιάννης Τσιμιτσέλης. «Στην αρχή το άγχος μου ήταν μεγάλο, γιατί δεν είχα την κατάλληλη τεχνογνωσία σχετικά με τη χρήση των φακών, αλλά με βοήθησε πολύ ο διευθυντής φωτογραφίας Παναγιώτης Βασιλάκης, οπότε εγώ συγκεντρώθηκα στο στήσιμο των σκηνών, καταλαβαίνοντας στην πορεία και τους φακούς» αναφέρει σχετικά τη νέα ιδιότητα που ανέλαβε. Οπως συμπληρώνει, μάλιστα, τα 22 χρόνια που εργάζεται ως ηθοποιός τον απασχολούσε πάντοτε και το τεχνικό κομμάτι στις δουλειές που έπαιρνε μέρος, έτσι παρατηρούσε εν δράσει τους εξαιρετικούς σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργαζόταν, μαθαίνοντας πράγματα από εκείνους που του φαίνονται πολύ χρήσιμα τώρα που κάθισε κι αυτός στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

«Μόνος στο σπίτι»

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας ελληνικής χριστουγεννιάτικης ταινίας «γεννήθηκε» στο μυαλό του Γιάννη Τσιμιτσέλη πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν παρακολουθούσε μαζί με την κόρη του Εύα το κλασικό χριστουγεννιάτικο φιλμ «Μόνος στο σπίτι». «Είχα από την αρχή στο μυαλό μου πώς θα είναι η πλοκή και πού θα καταλήξει, γιατί βασίστηκε σε δική μου ιδέα. Μίλησα μετά με την Αγνή και τον Χάρη Χιώτη και στη συνέχεια με τον Μιχάλη Ρέππα και τον Θανάση Παπαθανασίου, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές από το ξεκίνημά μου» εξηγεί στην «Espresso» ο δημιουργός. Οσο για τη συνεργασία του με τους τέσσερις μικρούς πρωταγωνιστές, ο Γιάννης σημειώνει με χιούμορ: «Το γεγονός ότι είμαι μπαμπάς, αλλά και η ενασχόληση με το ψάρεμα με έχουν βοηθήσει πολύ στη συνεργασία μου μαζί τους, γιατί πλέον έχω παραπάνω υπομονή ως άνθρωπος.

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης στο Τσεπέλοβο

Είναι πρώτα απ’ όλα πολύ καλά παιδάκια και τα τέσσερα. Οταν είναι το ένα μόνο του ή δύο μαζί δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά όταν είναι και τα τέσσερα θυμίζουν… αγέλη!». Και συνεχίζει: «Μιλάμε για τέσσερα 8χρονα παιδάκια, δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις που θα είχαμε από έναν ενήλικο επαγγελματία. Κι όμως όταν αρχίζει το γύρισμα κάτι αλλάζει και γίνονται επαγγελματίες. Εγώ ούτε στα 25 δεν ήμουν έτσι».

Ο αστυνόμος, κατά κόσμον Μιχάλης Ρέππας

Για τον Γιάννη Τσιμιτσέλη είναι πολύ σημαντικό ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους «Κουραμπιέδες από χιόνι» υποδύεται ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί πολλάκις και η σχέση τους είναι πια οικογενειακή. «Ο Αλέξανδρος με βλέπει σαν γιο του κι εγώ σαν πατέρα μου. Είναι σαν να βρήκα έναν πατέρα, γιατί έχω χάσει τον δικό μου. Είναι η ποιότητα της σχέσης όχι μόνο τα χρόνια που γνωριζόμαστε και οι φορές που έχουμε δουλέψει» μας λέει ο ηθοποιός πλέον και σκηνοθέτης. «Τον συμβουλεύομαι στα προσωπικά μου, στα επαγγελματικά μου, στα πάντα, γιατί εμπιστεύομαι πολύ την κρίση του.

Νικολέττα Βλαβιανού και Μαίρη Σταυρακέλλη λίγο πριν από το γύρισμα

Περνάω πολύ καλά μαζί του, μαθαίνω, τον εκτιμώ ως άνθρωπο και επαγγελματία. Υπολογίζω πολύ στην άποψή του, όπως και στου Μιχάλη και στου Θανάση (σ.σ.: Ρέππας – Παπαθανασίου). Είναι μια οικογενειακή υπόθεση και ήταν πραγματικά πολύ τιμητικό για μένα που τα παιδιά ενεπλάκησαν στο σενάριο και που ο Αλέξανδρος παίζει αυτόν τον ρόλο» προσθέτει ο Τσιμιτσέλης.

Γερονικολού: «Ο Γιάννης με κάνει να χαμογελώ»

Στους «Κουραμπιέδες από χιόνι» ο Γιάννης Τσιμιτσέλης σκηνοθετεί, μεταξύ άλλων, και τη σύντροφό του στη ζωή Κατερίνα Γερονικολού, η οποία φαίνεται να απολαμβάνει ιδιαίτερα και αυτή τη συνεργασία τους. «Οταν μου ανακοίνωσε ότι θέλει να σκηνοθετήσει τη δική του ταινία, ήμουν κατευθείαν υπέρ. Πιστεύω ότι ήταν έτοιμος να μεταβεί στον ρόλο του σκηνοθέτη, και το κάνει πολύ καλά» δηλώνει στην «Espresso» η όμορφη και ταλαντούχα ηθοποιός, η οποία έχει συμπράξει υποκριτικά με τον αγαπημένο της τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη.

«Με τον Γιάννη έχουμε συνεργαστεί στην ταινία ‘‘Για πάντα’’ και στο σίριαλ ‘‘Κι όμως είμαι ακόμα εδώ’’. Μου αρέσει να δουλεύουμε μαζί. Τώρα με σκηνοθετεί κιόλας πρώτη φορά και χαίρομαι, γιατί δεν είχα καταλάβει ποσό έτοιμος ήταν γι’ αυτό. Βλέπω ωριμότητα, ηρεμία, καμία ένταση, ένα “ξέρω τι θέλω” πίσω από το καθετί. Αυτό με κάνει να χαμογελώ» συμπληρώνει η Κατερίνα, που υποδύεται τη δασκάλα του χωριού, την κυρία Αλίκη. «Πρώτη φορά παίζω σε δουλειά των Ρέππα – Παπαθανασίου, τους οποίους ήξερα, βέβαια, λόγω του Γιάννη. Είναι μια τρυφερή οικογενειακή κωμωδία, με συγκίνηση σε ένα ελληνικό τόπο.

Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης σκηνοθετεί τους μικρούς πρωταγωνιστές του

Αυτή η πέτρα, το ξύλο, τα σοκάκια στο Τσεπέλοβο μου βγάζουν πολύ συναίσθημα, ποσό όμορφη είναι η Ελλάδα μας…». Οσο για τους τέσσερις λιλιπούτειους συμπρωταγωνιστές της, «φυσικά κλέβουν την παράσταση!» τονίζει. «Πιστεύω πως όταν προβληθεί η ταινία, θα μιλάνε όλοι γι’ αυτά τα παιδιά. Χαλάλι τους, το αξίζουν! Με τον γιο μου στην ταινία, τον Σπύρο Ντούγια, έχουμε ξαναδουλέψει μαζί. Είχα υποδυθεί ξανά τη μαμά του στο σίριαλ “Αν ήμουν πλούσιος’’… Ηταν η πρώτη του δουλειά».

Αντωνόπουλος: «Σαν πατέρας είμαι περήφανος που με σκηνοθετεί ο Γιάννης»

Εντυπωσιασμένος με τα τέσσερα παιδιά που τον πλαισιώνουν στους «Κουραμπιέδες από χιόνι» δηλώνει στην «Espresso» ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. «Είναι τέσσερα υπέροχα παιδιά, που αλλάζουν όλο το κλίμα στο γύρισμα, μας δίνουν τα νιάτα τους κι εμείς χαιρόμαστε να τα έχουμε μαζί μας. Βέβαια, είναι στην… πρίζα 24 ώρες το 24ωρο, είναι αδύνατον να… τα κάνεις καλά. Διασκεδάζουν πάρα πολύ με όλη αυτή την ιστορία και μόλις ο σκηνοθέτης πει το… πάμε ανταποκρίνονται πολύ καλά. Η Αριάδνη, που υποδύεται το κοριτσάκι που κρύβω από το χωριό, με έχει εντυπωσιάσει με τις υποκριτικές της ικανότητες» αναφέρει ο ηθοποιός για την 8χρονη συμπρωταγωνίστριά του, την οποία θα δούμε τον Νοέμβριο και στην ταινία «Φόνισσα» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ είχε κάνει κι ένα πέρασμα από τον «Σασμό», υποδυόμενη την Αργυρώ, σε μικρή ηλικία, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς.

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος με την Κατερίνα Γερονικολού και τους τέσσερις μικρούς συμπρωταγωνιστές τους

Μιλώντας στη συνέχεια για τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος «ξεχειλίζει» από τρυφερότητα. «Τι να πω για τον Γιάννη; Είναι σαν γιος μου, και θα κάνει τον γιο μου και στο θέατρο τον χειμώνα. Σε ρόλους έχει υποδυθεί τον γιο μου, τον ανιψιό μου, τον φίλο μου… Τα έχουμε περάσει όλα. Τώρα, βέβαια, εγώ σαν πατέρας είμαι πολύ περήφανος που ο Γιάννης με σκηνοθετεί και με μεγάλη χαρά μπορώ να σας πω ότι, ενώ είναι η πρώτη του ταινία, φαίνεται σαν να έχει κάνει κι άλλες πολλές στο παρελθόν» αναφέρει ο αγαπημένος ηθοποιός, ο οποίος μας μεταφέρει και το βασικό μήνυμα των «Κουραμπιέδων από χιόνι», που θα βγουν στις σκοτεινές αίθουσες στις 14 Δεκεμβρίου. «Το βασικό μήνυμα της ταινίας είναι η αγάπη. Και ότι, παρά τις δυσκολίες, όταν οι άνθρωποι ενώνονται επειδή αγαπούν, μπορούν να καταφέρουν πολλά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This