Γιώργος Λάνθιμος: Από το μπάσκετ του Παγκρατίου, στα Όσκαρ!

Η πορεία του Έλληνα σκηνοθέτη

Must Read

Είχε από παιδί ένα όνειρο… απατηλό, άπιαστο. Ακολούθησε για χρόνια τον δρόμο του πατέρα του στο μπάσκετ στο Παγκράτι, αλλά πλέον βρίσκεται στο απόγειο της σκηνοθετικής του καριέρας και στην πόρτα των Όσκαρ!

Ο λόγος για τον Γιώργο Λάνθιμο, που σπάει τα στερεότυπα και σαρώνει προς στην δόξα, πατώντας γερά στο κόκκινο χαλί! Μετά της μούσας του βεβαίως, Έμα Στόουν! Ο Λάνθιμος πήγε ξανά κόντρα στα πρότυπα και τα στεγανά και δημιούργησε μια ταινία-γροθιά στο κατεστημένο, όπως συνηθίζει να λέει. Το «Poor Things» κέρδισε το βραβείο καλύτερης κωμωδίας/μιούζικαλ στις Χρυσές Σφαίρες μαζί και με εκείνο του πρώτου γυναικείου ρόλου σε αυτό το είδος, ενώ ο Έλληνας σκηνοθέτης ήταν υποψήφιος και για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Ένας προάγγελος του τι θα ακολουθήσει στα επόμενα events με τελικό προορισμό τα δημοφιλή Όσκαρ.

Πώς βρέθηκε από το μπάσκετ και τα ανοιχτά γήπεδα και τα στενά του Παγκρατίου όμως… στο Χόλιγουντ.Οι συμβολισμοί, οι αντισυμβατικές εικόνες, οι χαρακτήρες είναι τα σκηνοθετικά ατού του Λάνθιμου, που τον κάνουν ξεχωριστό στην έβδομη τέχνη. Η ταινία του καταπιάνεται με τους σύγχρονους προβληματισμούς, την ελευθερία και την χειραφέτηση της γυναίκας με έναν τρόπο έμμεσο που δημιουργεί καίριες σκέψεις, δίνοντας τροφή για επεξεργασία.

Ο Λάνθιμος πριν αρκετό καιρό είχε βρεθεί στο ΣΕΦ για ματς του Ολυμπιακού. Τότε δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στο φαληρικό στάδιο. Έχει ξαναπεράσει τις πόρτες του και ως παίκτης! Ως γιος του θρυλικού Αντώνη Λάνθιμου με την μακρά πορεία στην ομάδα του Παγκρατίου, ο τότε μικρός Γιώργος δοκίμασε κι εκείνος την τύχη του στο άθλημα. Σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό του Ιωαννίδη στην Α1, ο 18χρονος τότε Λάνθιμος έπαιξε δίπλα σε διεθνείς άσους όπως οι Καλαμπάκος, Καρατζάς, Μπακατσιάς, Τζαλαλής, Χάρισον, Ρέλφορντ και Νικολόπουλος, δέχθηκε τρεις τάπες από τον Ζάρκο Πάσπαλι, δεν σκόραρε πόντο, αλλά οι αμανήσεις δεν σβήνουν.

Από τις υποδομές του Παγκρατίου έκανε την προσπάθειά του να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, πριν τον απορροφήσει το μεγάλο του όνειρο, αυτό του κινηματογράφου. Από τότε διατυμπάνιζε πως ήθελε να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία, είχε όνειρα και στόχους και τους πέτυχε! Ήταν μέχρι να πάρει οριστικά την μεγάλη απόφαση να αφοσιωθεί στην τέχνη πίσω από τις κάμερες.

Ο «Κυνόδοντας» ή ο «Αστακός» αποτελούν σημεία και έργα σταθμό στην καριέρα του. Η ταινία «Ευνοούμενη» απέσπασε το βραβείο Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου με την εκπληκτική Ολίβια Κόλμαν και πλέον δεσπόζει το «Poor Things».

Θοδωρής Λινάρδος

 

 

Κάτω αριστερά

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This