Νεκρός ο «πατέρας» της bossa nova (video)

Στα 88 του έφυγε από τη ζωή ο Ζοάο Ζιλμπέρτο

Must Read

Ο Βραζιλιάνος Ζοάο Ζιλμπέρτο, ένας από τους θρύλους της bossa nova, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 88 ετών.

Την ανακοίνωση έκανε μέσω της σελίδας του στο Facebook ο γιος του, Μαρσέλο. «Ο πατέρας μου πέθανε. Η μάχη του ήταν ευγενής, προσπάθησε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, ενώ έχανε την αυτονομία του», έγραψε για τον θρύλο της βραζιλιάνικης μουσικής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζούσε ολομόναχος και κατεστραμμένος οικονομικά στο Ρίο.

Γεννημένος στην Μπαΐα της Βραζιλίας, ο Ζοάο Ζιλμπέρτο, από 14 ετών βρέθηκε με μια κιθάρα στα χέρια, την οποία του αγόρασε ο παππούς του.

«Σύστησε» την bossa nova στον κόσμο

Το 1959, ο Ζιλμπέρτο ήταν εκείνος που, ουσιαστικά, «σύστησε» το είδος της bossa nova στο ευρύ κοινό, μέσω του δίσκου του «Chega de Saudade», όπου συνδύαζε ήχους της samba με μοντέρνα jazz.

Η συνεργασία του με τον θρυλικό σαξοφωνίστα Stan Getz στο δίσκο «Getz/Gilberto», θεωρείται μία από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του είδους, έχοντας πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και τιμηθεί με ποικίλα βραβεία Grammy.

Στο συγκεκριμένο δίσκο, μάλιστα, περιέχεται και το περίφημο «The Girl from Ipanema», το οποίο είναι το δεύτερο πιο διασκευασμένο τραγούδι στην ιστορία, πίσω μόνο από το «Yesterday» των The Beatles!

Τo 2017, ο Ζιλμπέρτο τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στη μουσική από το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

https://youtu.be/UhistPuBePc

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This