Ράπισμα στον «σουλτάνο» για τη μήνυση στη «δημοκρατία»

Απαράδεκτη σιωπή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πού είναι η ΕΣΗΕΑ; - Αμέριστη και συγκινητική στήριξη από δεκάδες βουλευτές!

Must Read

Η προκλητική και απαράδεκτη μήνυση του Ταγίπ Ερντογάν κατά της «δημοκρατίας» προκάλεσε κύμα συμπαράστασης και στήριξης από όλα τα κόμματα, τα οποία με δηλώσεις τους καταδικάζουν και την απόπειρα φίμωσης της εφημερίδας, αλλά και την αναθεωρητική στάση του «σουλτάνου» απέναντι στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Ταγίπ Ερντογάν: Ο αχαλίνωτα μεγαλομανής και υστερικά δικομανής δικτάτορας μας απειλεί ανοιχτά με πόλεμο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στο πλευρό της εφημερίδας. Στην ερώτηση «O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μήνυση στη “δημοκρατία” και σε τέσσερα στελέχη της για εξύβριση λόγω παλαιότερου δημοσιεύματος. Στο κείμενο της δικογραφίας που συνέταξε η εισαγγελία της Άγκυρας επιχειρεί να προσδώσει νομιμότητα στις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της “Γαλάζιας Πατρίδας”, καθώς αποκαλεί το Αιγαίο “Θάλασσα των Νησιών” και μιλά για δικαιώματα και κεκτημένα στις θαλάσσιες ζώνες. Επίσης, ουσιαστικά ομολογεί ότι τη μήνυση δεν την έκανε για εξύβριση, αλλά γιατί η “δημοκρατία” είναι ανάχωμα στα σχέδιά του. “Στόχος της απεχθούς πράξης είναι επίσης και τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας, που τα υπερασπίζεται σθεναρά ο πρόεδρός μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Θάλασσα των Νησιών” αναφέρει χαρακτηριστικά. Ποιο το σχόλιό σας;» έδωσε ξεκάθαρη και σαφή απάντηση καταδίκης της προκλητικής τουρκικής ενέργειας, αναφέροντας:

«Στην Ελλάδα είμαστε αδιαπραγμάτευτα υπέρ της ελευθεροτυπίας. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμικού και δικαιικού κεκτημένου, η έκφραση της ελεύθερης γνώμης του Τύπου στη χώρα μας προστατεύεται απόλυτα από το Σύνταγμά μας και τις διεθνείς συμβάσεις. Ήθη και αυταρχικές πρακτικές άλλων κόσμων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν σχετίζονται με αναθεωρητικά και επιθετικά δόγματα, που στρέφονται εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε ακόμα: Ο Ερντογάν έκανε μήνυση… σε Έλληνες δημοσιογράφους: Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης

Το άθλιο έγγραφο του Τούρκου γενικού εισαγγελέα, το οποίο παραδέχεται ότι η «δημοκρατία» αποτελεί εμπόδιο, με τη μαχητική και εθνική στάση της, στα σχέδια του Ερντογάν σχολιάστηκε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο και από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «το υπουργείο Εξωτερικών, κατά πάγια πρακτική του, δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με ζητήματα Δικαιοσύνης. Όσον αφορά όμως την επίκληση του όρου “Θάλασσα των Νησιών” σχετικά με το Αιγαίο, η οποία έρχεται σε συνέχεια επανειλημμένων αντίστοιχων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, επισημαίνεται ότι είναι παντελώς απαράδεκτη και ανυπόστατη. Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα και για οποιαδήποτε χρήση, να αναγράφεται το Αιγαίο σαν “Θάλασσα των Νησιών”, είναι προφανές σε τι αποσκοπεί, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλουμε, όμως, να καταστήσουμε σαφές ότι κάθε τέτοια απόπειρα πέφτει στο κενό και ουδεμία επίπτωση έχει στην πράξη στο καθεστώς της κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο, το οποίο έχει διατυπωθεί σε διεθνείς συμβάσεις και το οποίο οφείλει να σέβεται και η Τουρκία σε κάθε περίπτωση».

Βεβαίως, πέραν των δηλώσεων υποστήριξης από την κυβέρνηση, απομένουν και οι πράξεις. Και μέχρι στιγμής, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν ανέφερε σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί η Ελλάδα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Καλά τα λόγια, αλλά, όταν οι Τούρκοι θέτουν επισήμως διεκδικήσεις μέσω της νομικής οδού, απαιτούνται και πράξεις…

Διαβάστε ακόμα: Ο Ερντογάν διώκει την «δημοκρατία»… Η θρασύτατη μήνυση-πρόκληση

Απαράδεκτη σιωπή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πού είναι η ΕΣΗΕΑ;

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα για κάποιους είναι συνηθισμένο γεγονός ένας αρχηγός ξένου κράτους και δη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να μηνύει μία εφημερίδα και να θέλει να στείλει φυλακή τέσσερις δημοσιογράφους επειδή, καθ’ ομολογία του, στέκονται εμπόδιο στις παράνομες επεκτατικές και ανιστόρητες επιδιώξεις του εις βάρος των εθνικών  συμφερόντων μας. Κι επειδή το θεωρούν κάτι συνηθισμένο, σιώπησαν και δεν πήραν θέση για την εξωφρενική μήνυση του Ταγίπ Ερντογάν κατά της «δημοκρατίας».

Καταρχάς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο όχι μόνο ως προς την πολιτική αλλά και ως προς τη νομική διάσταση του θέματος. Ο υπουργός κ. Τσιάρας, που θα έπρεπε πρώτος απ’ όλους να βγάλει ανακοίνωση, σιώπησε και σιωπά, ενώ θα έπρεπε να πάρει θέση και να εξηγήσει ποια θα είναι η νομική διαδρομή αυτής της υπόθεσης. Θα προχωρήσει σε δικαστική συνδρομή ή θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων αυτό το κατάπτυστο από κάθε άποψη κείμενο; Αν και ήδη έπρεπε να έχει επιστραφεί ως απαράδεκτο και να μην έχει γίνει δεκτό από την ελληνική Δικαιοσύνη ένα έγγραφο που αποκαλεί το Αιγαίο «θάλασσα των νησιών» και επιχειρεί να νομιμοποιήσει διά της πλάγιας οδού τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στα νησιά μας.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) ακόμα μία φορά μας εντυπωσιάζει αρνητικά με τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά της. Μία εφημερίδα και τέσσερις δημοσιογράφοι, τέσσερα μέλη της (Δημήτρης Ριζούλης, Μανώλης Κοττάκης, Γιώργος Πατρουδάκης, Ανδρέας Καψαμπέλης) μηνύονται από τον Ερντογάν και αυτή σφυρίζει αδιάφορα. Σαν να μην την αφορά το θέμα, σαν να πρόκειται για κάτι συνηθισμένο. Προφανώς η διοίκησή της έχει το μυαλό στις επικείμενες εκλογές, καθώς το μοίρασμα των οφιτσίων είναι το μόνο που τους απασχολεί.

Και φυσικά τα συστημικά τηλεοπτικά κανάλια αγνόησαν παντελώς την είδηση, όπως και οι μεγάλες συστημικές ιστοσελίδες.

*Η «δημοκρατία» ζήτησε και την άποψη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο έστειλε γραπτό ερώτημα. Απάντηση δεν ήρθε.

Κόμματα: Ομόθυμη καταδίκη του προκλητικού «σουλτάνου»

Εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το υπουργείο Εξωτερικών, τοποθετήθηκαν για την προκλητική μήνυση του Ερντογάν κατά της «δημοκρατίας» και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπούγας θεωρεί απαράδεκτη την υποβολή μήνυσης από τον Ερντογάν: «Η υποβολή μηνύσεως σε βάρος δημοκρατικού εντύπου που κυκλοφορεί σε δημοκρατική χώρα είναι απαράδεκτη και προσβάλλει το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, όπως αυτό κατοχυρώνεται με Συνθήκες που σέβονται όλα τα φιλελεύθερα κράτη. Πολύ περισσότερο, είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση ποινικών υποθέσεων προκειμένου η Τουρκία και ο πρόεδρός της να προβάλουν στη χώρα μας αβάσιμα και ιστορικά καταδικασμένα αιτήματα αναθεωρητισμού».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης δήλωσε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές: «Στη χώρα μας, το Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία του λόγου, γεγονός συμβατό και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Τουρκία διαχρονικά δεν έχει κανέναν σεβασμό σε αυτές τις αρχές, το οποίο είναι απόλυτα καταδικαστέο. Στην Ελλάδα τέτοιες συμπεριφορές και απόψεις δεν είναι αποδεκτές».

ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη γραμματέας της Κ.Ο.: «Προωθεί ανυπόστατες διεκδικήσεις»

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, στάθηκε στην καταδίκη του κατάπτυστου άρθρου 299, του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, με το οποίο επιχειρεί να φιμώσει τη «δημοκρατία» ο Ερντογάν και το οποίο έχει τύχει της καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει πως όσο επιθετική και να είναι η δημοσιογραφική κριτική, δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε κρατική επιχείρηση φίμωσης, μέσω της άσκησης εξοντωτικών ποινικών διώξεων. Θεωρώ, δε, ότι αυτό ισχύει ειδικά όταν προέρχεται από μια ηγεσία που όχι μόνο έχει επανειλημμένως οδηγήσει την Τουρκία σε καταδίκες για παραβίαση ελευθεριών, αλλά μέσα από τη δίωξη αυτή προωθεί ανυπόστατες διεκδικήσεις ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά μας συμφέροντα».

ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας Κ.Ο.: «Διυλίζει τον κώνωπα»

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου θεωρεί ότι η Τουρκία διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο: «Το ζήτημα έχει δύο πτυχές. Από τη μία, η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία έχει παραβιάσει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας προβαίνοντας στις γνωστές ενέργειές της. Και από την άλλη, η απαίτηση να μη χαρακτηρίζεται αυτή η συμπεριφορά της και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει, έστω και με οριακά αρμόζουσες εκφράσεις. Διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο. Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν νομικό πολιτισμό και δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας που σέβεται απόλυτα την ελευθεροτυπία. Και η όποια αποδιδόμενη σε Ελληνα πολίτη πράξη κρίνεται με βάση το ευρωπαϊκό και ελληνικό νομικό πλαίσιο».

ΚΚΕ Γιάννης Δελής, βουλευτής: «Σε βάρος των δύο λαών»

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιάννης Δελής τοποθετήθηκε ως εξής: «Η μήνυση σε βάρος δημοσιογράφων της εφημερίδας “δημοκρατία” από την κυβέρνηση Ερντογάν είναι ενέργεια απαράδεκτη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που συνοδεύεται από τοποθετήσεις που αναπαράγουν διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει σταθερά αντιδραστικές πρακτικές κι εθνικιστικές συμπεριφορές, που “ρίχνουν λάδι στη φωτιά” και τελικά αξιοποιούνται για να επιβληθούν λύσεις σε βάρος των δύο λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης: «Στην Ελλάδα η Δημοκρατία δεν φιμώνεται»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σε αιχμηρή παρέμβασή του στη Βουλή στηλίτευσε το γεγονός ότι το επίσημο ελληνικό κράτος δέχθηκε την προκλητική μήνυση του Ερντογάν: «Στην Ελλάδα η Δημοκρατία δεν φιμώνεται, δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται. Εσείς, αντίθετα, ούτε και την εφημερίδα που φέρει το όνομα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν στηρίζετε. Στην εν λόγω εφημερίδα έκανε μήνυση ο Ερντογάν και εσείς δεν τραβήξατε το αυτί του εισαγγελέα που παρέλαβε, που δέχθηκε τη μήνυση. Στόχος της εφημερίδας, λέει το κείμενο της μήνυσης, ήταν όχι μόνο το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, αλλά και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους στην ανατολική Μεσόγειο και στη Θάλασσα των Νησιών. Και ο Ελληνας εισαγγελέας δέχθηκε αυτό το έγγραφο. Το δέχθηκε η Ελληνική Δικαιοσύνη! Δέχθηκαν ένα χαρτί από τους Τούρκους, που αποκαλεί το Αιγαίο μας “Θάλασσα των Νησιών”. Αυτός ο εισαγγελέας έπρεπε να έχει φύγει από τη θέση του και όχι να νομιμοποιεί από το παράθυρο τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στα νησιά μας. Με την εν λόγω εφημερίδα μπορεί να διαφωνώ, αλλά η ελευθερία να γράφει ό,τι θέλει κάποιος δεν μπορεί να υπόκειται σε αποφάσεις δικαστηρίων και κυρίως σε αποφάσεις των δικαστηρίων του Ερντογάν».

ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, γραμματέας Κ.Ο.: «Στρατηγική της έντασης»

Τέλος, η Φωτεινή Μπακαδήμα, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, δήλωσε: «Η τακτική Ερντογάν είναι γνωστή: όποιος δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του σουλτάνου, δέχεται καταιγισμό εγκλήσεων, λογοκρισία, φυλάκιση. Αυτά στην Τουρκία, ο Τύπος της οποίας λογοκρίνεται, άμεσα ή έμμεσα, από το καθεστώς Ερντογάν. Η μήνυση προς την εφημερίδα “δημοκρατία” εντάσσεται στη στρατηγική της έντασης που υιοθετεί το καθεστώς αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στρατηγική την οποία ο Ερντογάν χρησιμοποιεί κατά κόρον επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να συσπειρώσει και να φανατίσει το εσωτερικό του, αλλά και να διευρύνει την ατζέντα εντός του ασφυκτικού πλαισίου των διμερών επαφών -με ΝΑΤΟϊκή επιδιαιτησία- που έχει σύρει τη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης».

Δημήτρης Ριζούλης: Μια προσβολή επιβεβλημένη!

Το πρωτοσέλιδο που εξόργισε τον Ερντογάν

Ο σύγχρονος δικτάτορας της Τουρκίας, με το προσωπείο του εκλεγμένου ηγέτη, στη μήνυση που κατέθεσε κατηγορεί τη «δημοκρατία» για προσβολή. Τα τελευταία χρόνια έχει καταδικάσει και φυλακίσει χιλιάδες, αποδίδοντάς τους κατά περίπτωση την κατηγορία του Γκιουλενιστή, του συνωμότη, του ξένου πράκτορα ή του υβριστή του προέδρου. Στην τελευταία κατηγορία ενέταξε τον υπογράφοντα μαζί με τους τρεις συναδέλφους Μανώλη Κοττάκη, Γιώργο Πατρουδάκη και Ανδρέα Καψαμπέλη.

Το πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «siktir Git» που προκάλεσε την εκδικητική μανία του Ερντογάν ήταν μια επιβεβλημένη επιλογή. Όταν ένα πολιτικό πρόσωπο, πόσο μάλλον ένας ηγέτης κράτους με απειλητικές διαθέσεις, μονίμως σε υβρίζει (π.χ. ότι θα γίνεις μεζές να σε φάνε τα ψάρια) και επιδιώκει την εθνική σου συρρίκνωση, οφείλεις να αντιδράσεις ακόμα κι αν το πράξεις με έντονο τρόπο. Είναι καθήκον, όχι μια απόφαση εν θερμώ.

Ο Ερντογάν μάς κατηγορεί για… έγκλημα! Δεν είναι πρώτη φορά που διαστρέφει την αλήθεια και το δίκαιο. Το κάνει, άλλωστε, για πιο σοβαρά ζητήματα από το δικό μας. Τον διαψεύδουν όμως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που από το 1976 στην ιστορική απόφαση της υπόθεσης Handyside κατά Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποφανθεί ότι όσον αφορά τα δημόσια πρόσωπα «η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει όχι μόνο πληροφορίες και ιδέες που γίνονται ευμενώς δεκτές, αλλά και εκείνες που προσβάλλουν, σοκάρουν ή αναστατώνουν». Αντίστοιχες αναφορές υπάρχουν σε σειρά άλλων αποφάσεων.

Ξέρετε ποιοι χαρακτηρισμοί κατά δημοσίων και πολιτικών προσώπων θεωρήθηκαν δεκτοί και νόμιμοι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε σειρά αποφάσεων; «Ηλίθιος» (2019), «ανώμαλος» (2007), «τρελός» (2008), «καραγκιόζης και επίορκος» (2007). Ο δημοσιογραφικός λόγος επιτρέπεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να είναι ακόμα και προσβλητικός, αν σχολιάζει σοβαρό θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, ας λέει ό,τι θέλει… Η μήνυσή του είναι νομικά αβάσιμη. Ίσως όχι στην Τουρκία, όπου κάνει ό,τι θέλει, άλλα σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο.

Αμέριστη και συγκινητική στήριξη από δεκάδες βουλευτές!

Στο πλευρό της «δημοκρατίας» στέκεται σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρέχοντας αμέριστη και συγκινητική στήριξη στην εφημερίδα για την απαράδεκτη μήνυση που δέχτηκε από τον «σουλτάνο». Βουλευτές από όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου στέλνουν, με δηλώσεις τους στη «δημοκρατία», ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας πως η ελευθεροτυπία δεν φιμώνεται.

Νικήτας Κακλαμάνης, α’ αντιπρόεδρος Βουλής, βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ.:
H πρωτοφανής ενέργεια του κ. Ταγίπ Ερντογάν να μηνύσει τέσσερις Έλληνες δημοσιογράφους αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνεται ο Τούρκος πρόεδρος τη δημοκρατία στη χώρα του. Είναι η «δημοκρατία» του «απαγορεύεται διά ροπάλου η κριτική σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο». Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι την εικοσαετία διακυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν περάσει το κατώφλι της φυλακής ως «εχθροί» του πολιτεύματος, γιατί τόλμησαν να θίξουν τον ίδιο ή το σύστημα του «σουλτάνου».

Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια για την «τουρκική δημοκρατία». Αυτό είναι το κράτος του «τουρκικού δικαίου». Η ελευθερία του λόγου και της σκέψης πρέπει να είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στην υποτέλεια του ερντογανισμού. Επειδή, όμως, εδώ είναι Ελλάδα, επειδή εδώ γεννήθηκε η πραγματική δημοκρατία, γι’ αυτό και στην εφημερίδα «δημοκρατία» δεν πρέπει να φοβούνται τίποτε.

ΥΓ.: Εκεί στη περίφημη Ευρωπαϊκή Ένωση ακούει κανείς; 

Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών της  Ν.Δ.:
Αυτή τη φορά ο ερντογανικός αυταρχισμός ξεπερνά τον ίδιο τον εαυτό του. Εξάγει πολιτική εκφοβισμού και φίμωσης δημοσιογράφων και εκτός Τουρκίας. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στη γειτονική μας χώρα είναι δυσανεξικό σε κάθε κριτική σε κάθε διαφορετική άποψη, ακόμη και όταν αυτή εκφράζεται εκτός Τουρκίας. Μπορεί να φανταστεί, λοιπόν, κανείς τι συμβαίνει εντός Τουρκίας. 

Η απόσταση που χωρίζει τη σημερινή Τουρκία από την Ευρώπη μετριέται σε έτη φωτός. Είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία θα νικήσει, ότι η «δημοκρατία» θα δικαιωθεί. 

Χρήστος Μπουκώρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.:
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας επιβάλει καθεστώς ανελευθερίας στον Τύπο της χώρας του, με διώξεις και φυλακίσεις δημοσιογράφων, δεν ανέχεται κανενός είδους κριτική. Πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. Στη χώρα μας η κριτική του Τύπου, ακόμη και με τις όποιες υπερβολές της, είναι συστατικό της ελληνικής δημοκρατίας, της μόνης πραγματικής δημοκρατίας που γνωρίζει και ο σύγχρονος κόσμος. Αυτής της δημοκρατίας που γεννήθηκε σε τούτο τον τόπο και οφείλουμε να διαφυλάξουμε όλοι μας με κάθε τρόπο. Βεβαίως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Ερντογάν. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους δημοσιογράφους που διώκονται. 

Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής Ν.Δ., πρόεδρος επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας:
Είναι πρωτοφανές ο αρχηγός ενός κράτους να στρέφεται εναντίον μιας εφημερίδας και μάλιστα να προσπαθεί να περάσει τις ανιστόρητες θέσεις του και τις μονομερείς διεκδικήσεις του μέσα από μια φαινομενικά νομική διαφορά. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό προέρχεται από μια χώρα που εξαπολύει απειλές και πολεμικούς μύδρους εναντίον της Ελλάδας, από μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και χρησιμοποιεί τα πάντα για να προσκομίσει πολιτικά οφέλη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η ελευθεροτυπία δεν διώκεται στις δημοκρατίες, ούτε περιορίζεται, και θα πρέπει να το γνωρίζουν καλά και οι γείτονές μας, οι οποίοι δεν διστάζουν να κλείσουν εφημερίδες, να φιμώσουν ΜΜΕ, να φυλακίσουν δημοσιογράφους, απλώς και μόνο επειδή εκφράζουν μια αντίθετη άποψη προς την καθεστηκυία τάξη.

Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής Ν.Δ., πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς:
Η μήνυση του προέδρου της Τουρκίας εναντίον τεσσάρων δημοσιογράφων της εφημερίδας «δημοκρατίας» είναι επιεικώς απαράδεκτη και προσβάλλει την ίδια την Ελλάδα. Δεν πρέπει να δεχτούμε στη χώρα μας εξαγωγή αυταρχισμού και βαρβαρότητας από το καθεστώς Ερντογάν. Η δημοσιογραφία δεν φιμώνεται.  

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: 
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αρκείται στη δίωξη και φυλάκιση των Τούρκων δημοσιογράφων και πολιτών που αμφισβητούν ή επικρίνουν την πολιτική του. Στρέφεται πλέον και κατά Ελλήνων δημοσιογράφων. Με αφορμή ένα έντονα επικριτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία» για τις προκλητικές θέσεις και πρακτικές του απέναντι στην Ελλάδα, επέλεξε να καταθέσει στην Τουρκία μήνυση εναντίον τεσσάρων Ελλήνων δημοσιογράφων της εφημερίδας, ζητώντας τη δίωξη και τη φυλάκισή τους για εξύβριση. Εργαλειοποιώντας τον Ποινικό Κώδικα, επιχειρεί μάλιστα να δώσει νομική υπόσταση στους απαράδεκτους ισχυρισμούς του σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Με την πράξη του αυτή επιβεβαιώνει τη δυσανεξία του απέναντι στη διαφορετική άποψη, στην άσκηση κριτικής, στον ρόλο του Τύπου. Ο κ. Ερντογάν δεν αντέχει τον δημόσιο έλεγχο. Η ελληνική έννομη τάξη δεν ανέχεται όμως τέτοιες συμπεριφορές. Η δημοσιογραφία και η ελευθερία του λόγου αποτελούν συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Δώρα Αυγέρη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.:
Πριν από περίπου πέντε χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε μηνύσει Γερμανό κωμικό με αφορμή ένα σατιρικό ποίημα. Η μήνυση απορρίφθηκε από τα γερμανικά δικαστήρια και επανακατατέθηκε στα τουρκικά. Ως δημοσιογράφοι τότε είχαμε υποδεχτεί τα γεγονότα με σκωπτική και επικριτική διάθεση. Δεν θυμάμαι να είχε συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν, αρχηγός κράτους να μηνύει στα δικαστήρια πολίτη άλλης χώρας, επειδή δεν του αρέσουν αυτά που εκείνος ο πολίτης λέει. Ηταν, βεβαίως, μια πράξη ενδεικτική των πιο πρόσφατων έργων και ημερών του Τούρκου προέδρου. Ηταν μια πράξη απόρροιας της αλαζονείας που κυριεύει έναν εξουσιαστή όταν χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα. Σήμερα, ο κ. Ερντογάν ξεπερνά ακόμα και τα δικά του όρια, μηνύοντας Ελληνες δημοσιογράφους, αυτή τη φορά για έναν πρωτοσέλιδο τίτλο. Ανίκανος να διαχειριστεί το τέλος της εποχής του, αρνούμενος να κοιτάξει κατάματα μια διεθνή πραγματικότητα που τον ξεπερνά, καταφεύγει σε κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Ομως, η ιστορία γυρίζει σελίδα, οι κοινωνίες προχωρούν μπροστά και η δημοκρατία αντέχει. Η εφημερίδα «δημοκρατία» είναι καταδικασμένη να αντέξει απέναντι σε όλες τις αντιδημοκρατικές φωνές και πρακτικές, μια και στο τέλος αυτές καταρρέουν μέσα στο γέλιο.

Αυγέρη

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης:
Με ό,τι διαφωνεί το διώκει και το φυλακίζει στη χώρα του. Με την ίδια κεκτημένη ταχύτητα της βαρβαρότητας και του αυταρχισμού, την οποία έχουμε καταδικάσει και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρεί ότι μπορεί να απειλεί δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου και τη συμπαράστασή μου στους δημοσιογράφους και την εφημερίδα «δημοκρατία». Η θεμελιώδης ευρωπαϊκή αξία και αρχή «διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δικαίωμά σου να το λες» δυστυχώς έχει μείνει έξω από τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας του κ. Ερντογάν. Οσο για τις απαράδεκτες και προκλητικές διεκδικήσεις του, που για άλλη μια φορά παραβιάζουν ωμά το Διεθνές Δίκαιο, ας γνωρίζει ότι η πατρίδα μας έχει τους τρόπους και τα μέσα να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια σε όλα τα επίπεδα, με ενότητα και ομοψυχία.

Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.:
Οι σπασμωδικές αντιδράσεις Ερντογάν που φτάνουν στο σημείο να ασκούν διώξεις και σε μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα μιας άφρονος τακτικής. 

Αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνες ορισμένες φορές μπορούν να γίνουν οι ασαφείς ή χωρίς πρόβλεψη στο μέλλον πολιτικές συμπεριφορές. Οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν και παραμένουν ζήτημα υψηλής ευθύνης, διαχρονικής εθνικής συνεννόησης, συνέπειας σε σταθερές πολιτικές αποφάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον της χώρας μας. 

Γιώργος Τσίπρας, αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Η άσκηση μήνυσης με βάση την εσωτερική νομοθεσία της Τουρκίας σε εφημερίδα και δημοσιογράφους άλλου κυρίαρχου κράτους δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ακόμη περισσότερο που μηνυτής είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Κρίνοντας προφανώς από το πώς οι τουρκικές Αρχές αντιμετωπίζουν εσωτερικά τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, προχωρούν σε μια ενέργεια που μόνο τιμή περιποιεί προς την εφημερίδα “δημοκρατία”. Και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει μόνο αρνητικές αντιδράσεις στους δημοσιογραφικούς κύκλους των δημοκρατικών χωρών.

Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής:
Πρόκειται για μια πρωτοφανή περίπτωση που επιβεβαιώνει ότι το βαθύ τουρκικό κράτος έχει σκληρά καθεστωτικά χαρακτηριστικά. Κυρίως όμως δεν έχει καμία σχέση με τον δυτικό νομικό πολιτισμό, τον σεβασμό απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Ερντογάν συνιστά ταυτόχρονα και μια υπόμνηση σε όλους όσοι μας καλούν να «τα βρούμε» με την Τουρκία, εννοώντας να προβούμε σε υποχωρήσεις, παραχωρήσεις.

Είναι σαφές ότι συζήτηση για την παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει. Όπως δεν μπορεί να υφίστανται πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μια χώρα που δεν σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Κωνσταντίνος Χήτας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ελληνικής Λύσης:
Θλιβερό και απαράδεκτο. Είναι ξεκάθαρο πως είναι θλιβερό να υιοθετείται από τις ελληνικές Αρχές και να μην επιστρέφεται στους αποστολείς του ως απαράδεκτο και προσβλητικό για την πατρίδα μας ένα νομικό κείμενο στο οποίο το Αιγαίο μας αναφέρεται ως «θάλασσα των νησιών», έκφραση που σαφέστατα εμπεριέχει αλυτρωτικά υπονοούμενα.  Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Λύση στηρίζει και μάχεται για την ελευθερία του Τύπου και βεβαίως θεωρούμε τραγέλαφο να κατηγορεί η Τουρκία μια ελληνική εφημερίδα και τους δημοσιογράφους της ότι δημιουργούν εμπόδια στις βλέψεις της στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Αντώνης Μυλωνάκης, βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής Ελληνικής Λύσης:
Αγανάκτηση προκαλεί στην πλειονότητα του ελληνικού λαού η απαράδεκτη και αντεθνική τροπή που έχει πάρει η μηνυτήρια αναφορά του Ερντογάν κατά του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «δημοκρατία» της 18 Σεπτ. 2020, με τίτλο «I SIKTIR GIT Mr ERDOGAN», μετά τις αλλεπάλληλες ύβρεις, τα απαξιωτικά σχόλια και τις καθημερινές προκλητικές επιθέσεις του «σουλτάνου» κατά της πατρίδας μας. Η πρωτοφανής για την ελεύθερη άποψη και κριτική των συντακτών μιας  ελληνικής δημοκρατικής εφημερίδας, που υπερασπίστηκε τον ελληνικό λαό και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, μήνυση δυστυχώς βρήκε χώρο και ευήκοα ώτα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ελληνική Δικαιοσύνη. Η επίθεση και το άδειασμα των τεσσάρων έγκριτων δημοσιογράφων της εφημερίδας από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και η δίωξή τους από την Εισαγγελία της Αθήνας, εκφράζουν την υποτακτικότητα, τις φοβίες και την αδιαφορία της κυβέρνησης της Ν.Δ. στις επεκτατικές βλέψεις αλλά και στις καθημερινές τρομοκρατικές απειλές και επιθέσεις των Τούρκων εναντίον της χώρας μας. 

Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής ΜέΡΑ25:
Ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Ερντογάν; Είναι αναμενόμενες οι προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν, εφόσον το πλαίσιο συνομιλιών με τη χώρα μας είναι σε διμερές επίπεδο επιδιαιτησίας Ηνωμένων Πολιτειών, ΝΑΤΟ και Γερμανίας. Το καθεστώς Ερντογάν -με αυτή τη μήνυση στην εφημερίδα «δημοκρατία»- συντηρεί και επαυξάνει το κλίμα έντασης, βάζοντας κάθε φορά κι άλλα θέματα στην ατζέντα. Μέσα στην παραληρηματική του κατάσταση, ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί, -όπως κάνει σε απόλυτο βαθμό στην Τουρκία-, να ελέγξει και τον Τύπο της Ελλάδας. Το έχει αναλάβει η Μητσοτάκης Α.Ε. αυτό, ας ενημερώσει κάποιος τον Τούρκο πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, πολιτευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ., ανέφερε: «Θρασύτατος ο Ερντογάν, μηνύει ελληνική εφημερίδα, τη «δημοκρατία», και μάλιστα στη δικογραφία που συνέταξε η εισαγγελία της Αγκυρας, ζητάει ξεδιάντροπα το μισό Αιγαίο ως «θάλασσα των νησιών». Προφανώς και οφείλουν να μην προχωρήσουν σε δικαστική συνδρομή οι ελληνικές δικαστικές Αρχές».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This