Δώρα Τσαμπάζη: «O Aλέξανδρος έφυγε στην αγκαλιά μου, άκουσα την τελευταία του ανάσα»

Για πρώτη φορά η σύζυγος του Ολυμπιονίκη μιλάει στην κάμερα

Must Read

Από την Έλενα Φάκου

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε από τη ζωή τρεις ημέρες πριν κλείσει τα 43 του χρόνια έχοντας χάσει τη δύσκολη μάχη που έδινε με τον καρκίνο και η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Η παρακαταθήκη που άφησε, είναι μεγάλη. Στο κείμενο που ανέβασε η σύζυγός του Δώρα Τσαμπάζη και το είχε γράψει ο ίδιος, επιθυμία του ήταν να δημοπρατηθούν τα μετάλλιά του καθώς και οι δάδες που κρατούσε ως λαμπαδιοδρόμος με τα χρήματα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σπουδαίος μέχρι το τέλος, άφησε ένα φως που πλημμύρισε ολόκληρη την Ελλάδα.


Για πρώτη φορά, η σύντροφος της ζωής του, Δώρα Τσαμπάζη μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Mega Stories» και στην Δώρα Αναγνωστοπούλου για το τι άνθρωπος ήταν ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράστηκε δέκα χρόνια κοινής ζωής.

Ο Αλέξανδρος και η Δώρα γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων στη συμπρωτεύουσα, αγαπήθηκαν πολύ, παντρεύτηκαν και απέκτησαν δυο υπέροχα παιδιά, την Ελεάνα και τον Γιώργο. Στάθηκε στο πλευρό του βράχος όσα χρόνια πάλεψε με την σπάνια μορφή καρκίνου και υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο του, να μεταλαμπαδεύει τις αξίες που πρέσβευε, να μεγαλώσει τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια και να μην ξεχάσει ποτέ κανείς ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο δίμετρος πρωταθλητής με την καρδιά μικρού παιδιού.

«Η ασθένεια μπορεί να ήρθε τη στιγμή που γεννιόταν ο γιος μας. Τη στιγμή, μπορεί και την ίδια μέρα. Διότι ο Αλέξανδρος άρχισε να έχει μούδιασμα στο πόδι από τότε που ο μικρός μας ήταν τριών μηνών, τον Αύγουστο του 2020. Ήταν ένας μεταστατικός όγκος από τον πνεύμονα, είχε πάει στον εγκέφαλο και πίεζε το νεύρο της αισθητικότητας κι είχε αυτά τα μουδιάσματα… Αυτό μπορεί και να είχε δημιουργηθεί, όσο ήμουν έγκυος ή όταν γεννούσα. Τον προβλημάτιζε, άρχισε να το ψάχνει και στην αρχή ασχολήθηκε πολύ με τη μέση του, επειδή είναι σμπαραλιασμένη από τους αγώνες. Ωστόσο δεν τον ικανοποιούσαν οι απαντήσεις των γιατρών, διότι ήξερε το σώμα του πάρα πολύ καλά. Είπε ότι τη μέση την έχω χτυπήσει πολλές φορές, αλλά τέτοιο πράγμα πρώτη φορά έχω πάθει. Είναι κάτι άλλο.

Έψαχνε και τα Χριστούγεννα του 2020 προς 2021 κάναμε μία μαγνητική κι είδαμε ότι υπήρχε όγκος εκεί που πιέζει αυτό το νεύρο της αισθητικότητας. Μπήκε σκληρά το 2021 και μπήκαμε στο χειρουργείο, ελπίζοντας ότι ο όγκος είναι καλοηθής. Τελικά η βιοψία έδειξε ότι είναι μεταστατικός από τον πνεύμονα. Εκεί ήταν το σοκ γιατί καταλαβαίνεις ότι κι ο άνθρωπός σου έχει καρκίνο, αλλά και χωρίς να το καταλάβει έχει φτάσει στο στάδιο 4.

Στην αρχή ήμασταν πολύ δυνατοί κι ο μόνος που ήταν συνειδητοποιημένος ήταν ο Αλέξανδρος. Στο περιβάλλον του είχαμε μία βεβαιότητα ότι έλα μωρέ θα τα καταφέρεις κι είσαι Ολυμπιονίκης. Μας έλεγε “χαλαρώστε παιδιά δεν έχω γρίπη, έχω καρκίνο κι υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρω”. Εμείς δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα συμβεί αυτό το πράγμα. Ο ίδιος αντιμετώπιζε τον καρκίνο, όπως τους αντιπάλους στο Tae Kwon Do. Έμπαινε σε έναν αγώνα με το δεδομένο ότι μπορεί να χάσει από τον πρώτο αγώνα. Δεν ήταν ηττοπάθεια, ήταν σεβασμός σε αυτόν που έχω απέναντί μου, αυτοέλεγχος κι ότι πρέπει να είμαι έτοιμος ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Η στάση του ήταν προετοιμασία για το τέλος. Δεν ήταν ηττοπάθεια, ήταν γενναιότητα.

Αρκετά προς το τέλος κάναμε την πρώτη συζήτηση για το φευγιό. Ωστόσο την επιθυμία για τη δημοπράτηση των μεταλλίων του, την είχε εκφράσει από πολύ νωρίς. Οι κουβέντες που ανταλλάξαμε ως ζευγάρι και η δική του εξομολόγηση πως πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει, έγινε προς το τέλος. Κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβριο αισθάνθηκε ότι θέλει να τελειώσει το μήνυμα που ήθελε να ανεβάσει. Μου είχε πει ότι σκεφτόταν να γράψει κάτι και του είχα πει ότι δεν θα χρειαστεί. Όμως τελικά έκλεισε όλες τις υποθέσεις του πριν φύγει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Δώρα Τσαμπάζη.

«Δεν είχε χάσει το χαμόγελό του μέχρι το τέλος, έκανε πλάκα, όμως ήταν συνειδητοποιημένος ότι δεν θα τα καταφέρει. Ήταν πολύ γενναίος απέναντί μου στο τέλος. Δικαίωσε την επιλογή του να μην πει για τον καρκίνο που περνούσε. Ήταν συγκλονιστικό αυτό που έγινε στην κηδεία του» συμπλήρωσε η δημοσιογράφος.

Στις 14 Οκτωβρίου του 2022, τρεις ημέρες πριν από τα 43α γενέθλιά του, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε από την ζωή. Ο θάνατός του Ολυμπιονίκη, απροσδόκητος και ξαφνικός για τους περισσότερους, μετουσιώθηκε σε ένα μήνυμα αξιοπρέπειας και δύναμης, ελπίδας και ανθρωπιάς, σε μια ιστορία από εκείνες που όχι μόνο μπορούν να ορίσουν αλλά να μας αλλάξουν την ζωή.

Σε αυτή την ιστορία αποφάσισε να δώσει φωνή η Δώρα Αναγνωστοπούλου και το «MEGA STORIES», δημιουργώντας μια τηλεοπτική αφήγηση-ντοκουμέντο για την ζωή του εμβληματικού Έλληνα αθλητή, που ήταν φτιαγμένος από τα υλικά που γίνονται οι υπερήρωες. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να περπατήσει στη γειτονιά του Ολυμπιονίκη, να δει τα στάδια που προπονήθηκε, να συναντήσει τη σύζυγό του Δώρα Τσαμπάζη και τον επιστήθιο φίλο και κουμπάρο του Ιορδάνη Παύλου, που καταθέτουν τη δική τους ιστορία για τον Αλέξανδρο.

Το νήμα της αφήγησης για την ζωή του Έλληνα πρωταθλητή πιάνουν ακόμα ο προπονητής του Κώστας Τζιδημόπουλος, οι συναθλητές και φίλοι του, Μιχάλης Μουρούτσος και Αρετή Αθανασοπούλου, ο υπερμαραθωνοδρόμος Ντιν Καρνάζης, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στον οποίο ο Νικολαΐδης είχε παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη σε ηλικία 15 ετών, η φίλη του Μαρία Μπεκατώρου, ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Τη Δευτέρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Mega.

Τα υπόλοιπα, στην εκπομπή «Mega Stories» απόψε το βράδυ, ενώ αυτή τη στιγμή η Δώρα Τσαμπάζη βρίσκεται στα βραβεία του ΠΣΑΤ για να παραλάβει το βραβείο για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This