Θύελλα αντιδράσεων από τους δημοσιογράφους για την «φίμωση» της ενημέρωσης στην Αυστραλία

Must Read

«Όταν η κυβέρνηση σας κρύβει την αλήθεια, τι είναι αυτό που σας κρύβει;» γράφουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες της Αυστραλίας, οι οποίες κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα με καλυμμένα όλα τους τα άρθρα στην πρώτη σελίδα, διαμαρτυρόμενες κατά της νομοθεσίας που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου.

Αντίθετα με τις περισσότερες δημοκρατίες στον κόσμο, η Αυστραλία δεν διαθέτει συγκεκριμένη διακήρυξη για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, ούτε προβλέπει την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο Σύνταγμά της, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο.

Όπως δήλωσε ο Ρις Κέρσοου, διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αυστραλίας, «η ανεξαρτησία της αστυνομίας και η ελευθερία του Τύπου είναι και οι δύο θεμελιώδεις πυλώνες που συνυπάρχουν στη δημοκρατία μας». Η διαμαρτυρία της Δευτέρας έχει στόχο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της χώρας ώστε, μεταξύ άλλων, να εξαιρέσει τους δημοσιογράφους από τη νομοθεσία που περιορίζει την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, να προστατεύει περισσότερο τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί δυσφήμησης.

Η κίνηση των εφημερίδων εντάσσεται στην εκστρατεία του συνασπισμού «Το δικαίωμα της Αυστραλίας να γνωρίζει» και πραγματοποιείται μετά τις επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου ABC, στο Σίδνεϊ και στο σπίτι μίας δημοσιογράφου του ομίλου News Corp τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This