Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Θύελλα αντιδράσεων από τους δημοσιογράφους για την «φίμωση» της ενημέρωσης στην Αυστραλία

«Όταν η κυβέρνηση σας κρύβει την αλήθεια, τι είναι αυτό που σας κρύβει;» γράφουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες της Αυστραλίας, οι οποίες κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα με καλυμμένα όλα τους τα άρθρα στην πρώτη σελίδα, διαμαρτυρόμενες κατά της νομοθεσίας που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου.

Αντίθετα με τις περισσότερες δημοκρατίες στον κόσμο, η Αυστραλία δεν διαθέτει συγκεκριμένη διακήρυξη για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, ούτε προβλέπει την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο Σύνταγμά της, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο.

Όπως δήλωσε ο Ρις Κέρσοου, διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αυστραλίας, «η ανεξαρτησία της αστυνομίας και η ελευθερία του Τύπου είναι και οι δύο θεμελιώδεις πυλώνες που συνυπάρχουν στη δημοκρατία μας». Η διαμαρτυρία της Δευτέρας έχει στόχο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της χώρας ώστε, μεταξύ άλλων, να εξαιρέσει τους δημοσιογράφους από τη νομοθεσία που περιορίζει την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, να προστατεύει περισσότερο τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί δυσφήμησης.

Η κίνηση των εφημερίδων εντάσσεται στην εκστρατεία του συνασπισμού «Το δικαίωμα της Αυστραλίας να γνωρίζει» και πραγματοποιείται μετά τις επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου ABC, στο Σίδνεϊ και στο σπίτι μίας δημοσιογράφου του ομίλου News Corp τον Ιούνιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ