Οι ελληνικές κινηματογραφικές επιτυχίες που έκαναν τα εισιτήριά τους να μοιάζουν με «μαγικά χαρτάκια»

Block buster αλά ελληνικά

Must Read

Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη είναι η απόλυτη κινηματογραφική επιτυχία του 2023 αλλά και του 2024! Οπως οι άκρως επιτυχημένες ταινίες «Πολίτικη κουζίνα», «Ευτυχία», έτσι και η Φραγκογιαννού στις μέρες μας σπάει ταμεία. Ο Ελληνας σινεφίλ ξέρει να διακρίνει τα καλλιτεχνικά σημάδια που του δείχνουν την εθνική του ταυτότητα, λογοτεχνία, μουσική, Ιστορία, αλλά και να ξεχωρίζει τις αυθεντικές ερμηνείες, που είναι κεντημένες με χρυσή κλωστή.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη έχει συνδέσει το όνομά της με δύο από τις πιο σπουδαίες και σίγουρα από τις πλέον εμπορικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου των τελευταίων ετών. Η μια ήταν η εμφάνισή της ως η εμβληματική στιχουργός Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην ταινία «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή το 2019.

Η «Φόνισσα» Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, ως Φραγκογιαννού στη «Φόνισσα» της σκηνοθέτιδας Εύας Νάθενα θριαμβεύει ξανά. Δεν τίθεται θέμα για το υποκριτικό της ταλέντο. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η «Φόνισσα» έχει πετύχει στη συνείδηση του κόσμου. Εχει ξεπεράσει τα 250.000 εισιτήρια, λένε οι άνθρωποι της κινηματογραφικής αγοράς, κάλπασε μέσα στις γιορτές απέναντι σε χολιγουντιανά μεγαθήρια και συνεχίζει την πορεία της ακάθεκτη. Η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα είναι μια ιστορία για το πώς η ασφυξία από τις κοινωνικές προσταγές και το αβάσταχτο βάρος του να είσαι γυναίκα στις αρχές του 20ού αιώνα μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην αυτοκαταστροφή και στο έγκλημα, μέχρι η θεία δίκη και οι τύψεις να αναλάβουν τα ηνία.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ενδυματολόγου Εύας Νάθενα είναι ένα από τα καλύτερα ανοίγματα για την ελληνική παραγωγή τις τελευταίες δεκαετίες, και αυτή τη στιγμή μετράει πάνω από 220.000 εισιτήρια. Τα στοιχεία έχουν επιβεβαιωθεί μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Με αφορμή τη μεγάλη επιτυχία η «Εspresso» συγκέντρωσε τις πιο σημαντικές εμπορικές επιτυχίες του ελληνικού σινεμά τα τελευταία χρόνια και όλες έχουν να κάνουν με ταινίες που έχουν και ιστορικό υπόβαθρο.

«Πολίτικη κουζίνα»

Η «Πολίτικη κουζίνα», η οποία προβλήθηκε το 2003 στους κινηματογράφους, έκανε ρεκόρ και έκοψε 1.560.000 εισιτήρια. Πρόκειται για το απόλυτο ρεκόρ εισπράξεων ελληνικής παραγωγής. Η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη παραμένει για χρόνια στην κορυφή των ελληνικών παραγωγών με τις μεγαλύτερες εισπράξεις. Η «Πολίτικη κουζίνα» βρίσκεται στο Νο 2 των εισπράξεων συνολικά στην Ελλάδα, με μοναδικό αντίπαλο τον «Τιτανικό», που παραμένει στο Νο 1.

Στιγμιότυπο από την «Πολίτικη κουζίνα»

«Λούφα και Παραλλαγή»

Αλλη μία ταινία για την οποία έχουν ακουστεί νούμερα κοντά στα 1.500.000 εισιτήρια είναι η «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» το 2005. Η ταινία ανήκει φυσικά στη σειρά ταινιών «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη, με τις περιπέτειες των Ελλήνων φαντάρων σε νησιά και βραχονησίδες.

«El Greco»

Η μεγαλειώδης ταινία «El Greco» το 2007 του Γιάννη Σμαραγδή έκοψε 1.200.000 εισιτήρια. Η ταινία για τη ζωή του μοναδικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, με καστ που περιελάμβανε τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Δήμητρα Ματσούκα, τον Δημήτρη Καλλιβωκά και τον Σωτήρη Μουστάκα στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση προτού πεθάνει, συγκίνησε τους θεατές.

Λαζόπουλος, Μουστάκας στον «El Greco»

Οι «Νύφες»

Οι «Νύφες» το 2004 του Παντελή Βούλγαρη έκοψαν 750.000 εισιτήρια. Ο σκηνοθέτης έσπασε τα ταμεία με τις «Νύφες» του. Να σημειωθεί ότι η Εύα Νάθενα, η οποία σκηνοθέτησε τη «Φόνισσα», είχε επιμεληθεί τα κοστούμια στις «Νύφες». Εβραζε το ταλέντο της από τότε. Η ταινία αφορούσε τη μετανάστευση νέων γυναικών στην Αμερική από την Ελλάδα, μετά τον πόλεμο, με αφορμή τον γάμο.

«Ενας άλλος κόσμος»

Η ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος» το 2015 είχε κόψει 668.892 εισιτήρια. Ηταν η δεύτερη κινηματογραφική ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, αυτή τη φορά με τον J.K. Simmons. Την ίδια χρονιά που ο ηθοποιός πήρε το Οσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου για το «Whiplash». Η ταινία εστίαζε στο Μεταναστευτικό και στους πρόσφυγες.

«Ευτυχία»

Η ταινία «Ευτυχία» το 2019 έκοψε το νήμα των 667.217 εισιτηρίων. Ο Αγγελος Φραντζής έφερε 667.217 εισιτήρια στο ελληνικό box office και έκανε τους θεατές να κλαίνε με λυγμούς. Προσεγμένο δράμα για ένα αληθινό πρόσωπο, τη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, που έγραψε τις περισσότερες λαϊκές επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου και πουλούσε τους στίχους για ένα κομμάτι ψωμί. Η ζωή της, μια τραγωδία, γεμάτη από απώλειες και πένθος.

Σκηνή από την ταινία «Ευτυχία»

«Η Νήσος»

Το 2009 η «Νήσος» έφτασε στα 545.000 εισιτήρια. Το καστ της λαμπρό: Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάνια Τρύπη, Ζέτα Δούκα, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Ιωάννα Πηλιχού. Μια κωμωδία για μια διαθήκη και ένα ολόκληρο νησί να θέτει υποψηφιότητα για την κληρονομιά έκαναν τους θεατές να κρατούν την κοιλιά τους από τα γέλια.

«Αν…»

Η ταινία «Αν…» το 2012 του Χριστόφορου Παπακαλιάτη έκοψε 531.547 εισιτήρια. Αφού κυκλοφόρησε η ταινία, διασκευάστηκε το 2019 στην Τουρκία με τον τίτλο «Bir Ask-Iki Hayat». Η ταινία αφορούσε την ερωτική σχέση ενός ζευγαριού και τα παιχνίδια της μοίρας και του χρόνου.

Παπακαλιάτης, Καλογήρου στο «Αν…»

«Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο»

Το φιλμ «Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο», το 2001, έκοψε 440.000 εισιτήρια. Το καλλιτεχνικό συγγραφικό δίδυμο Ρέππας – Παπαθανασίου, που σημάδεψε την κωμωδία, έκανε και κάνει γενιές Ελλήνων να γελούν με την καρδιά τους.

«Μόλις χώρισα»

Η ταινία «Μόλις χώρισα» το 2008 έκοψε 419.000 εισιτήρια και πέταξε στα ύψη την καριέρα της Ζέτας Μακρυπούλια. Ρομαντική κομεντί, που άρχισε ως θεατρικό έργο. Ηταν το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Ζέτας Μακρυπούλια, που της έφερε και επιτυχία.

«Μικρά Αγγλία»

Η ταινία «Μικρά Αγγλία» το 2013 είχε κόψει 361.441 εισιτήρια. Μια ιστορία χαμένης αγάπης, μιας κούκλας νησιώτισσας και ενός καπετάνιου. Ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο αδελφών και ο καταλυτικός ρόλος της άδικης τραγικής μάνας συγκίνησαν. Εκπληκτικός στη σκηνοθεσία ο Παντελής Βούλγαρης.

«Μικρά Αγγλία»

«Η Ρόζα της Σμύρνης»

Το φιλμ «Η Ρόζα της Σμύρνης» το 2016 έφτασε τα 356.983 εισιτήρια. Ενας απαγορευμένος έρωτας που γίνεται η αφορμή να γεννηθεί ένας καινούργιος σε Ελλάδα και Τουρκία. Γυρισμένη σε Κωνσταντινούπολη, Μυτιλήνη, Σμύρνη και Αθήνα, η «Ρόζα της Σμύρνης» ήταν η εμπορικότερη ταινία του 2016 για την Ελλάδα, με ένα καστ να το πιεις στο ποτήρι.

«Ο καλύτερός μου φίλος»

Η ταινία «Ο καλύτερός μου φίλος» το 2001 έκοψε στη μεγάλη οθόνη 340.000 εισιτήρια. Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθέτησε για πρώτη φορά για τη μεγάλη οθόνη τον Λάκη Λαζόπουλο.

«Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι»

Η ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» το 2012 έκοψε 317.153 εισιτήρια και η ιστορία του φιλέλληνα εμπόρου Βαρβάκη το 1821 συγκίνησε το κοινό. Αλλη μια διεθνής παραγωγή σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή, αυτή τη φορά γύρω από τη ζωή του ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Το καστ απάρτιζαν οι Catherine Deneuve, Sebastian Koch, John Cleese.

«Μια μέλισσα τον Αύγουστο»

Η ταινία «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» το 2007 συγκέντρωσε 299.000 εισιτήρια. Πρώτη κινηματογραφική σκηνοθεσία για τον Θοδωρή Αθερίδη και δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία από ελληνικές παραγωγές στη χρονιά της, με ήρωα ένα ερωτευμένο άνδρα, ο οποίος δεν ξέρει ποια γυναίκα να επιλέξει στις καλοκαιρινές του διακοπές. Στην ταινία έπαιζε και η Σμαράγδα Καρύδη.

«Ο άνθρωπος του Θεού»

Η ταινία «Ο άνθρωπος του Θεού» το 2021 εκτινάχτηκε στα 283.000 εισιτήρια. Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή, η οποία πραγματεύεται τη ζωή του αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, με γυρίσματα στην Ελλάδα, στην Αίγινα και με καστ και συνεργείο, στην πλειονότητά τους, ελληνικό, χρηματοδοτημένη από τη Μονή Βατοπαιδίου. Ο Αρης Σερβετάλης, ως άγιος Νεκτάριος, έκανε την ερμηνεία της ζωής του. Φωτεινός, πειστικός, υπέροχος, βαθιά ευλογημένος.

«Σμύρνη μου αγαπημένη»

Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» το 2021 έκοψε 267.443 εισιτήρια. Η Μιμή Ντενίση έκανε έναν θρίαμβο. Το «Σμύρνη μου αγαπημένη» δεν πήρε τον εύκολο ιστορικά δρόμο, αλλά τα έβαλε με όλους και όλα, και κυρίως με την πολιτική διχόνοια που μας οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τον ξεριζωμό από τη Μικρά Ασία. Το «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι η μεγαλύτερη ελληνική παραγωγή στην Ιστορία και πιθανώς, εάν είχε προβληθεί σε άλλες, προ-Covid συνθήκες, να είχε ακόμα μεγαλύτερο box office. Η ταινία ενισχύθηκε σημαντικά όταν επανακυκλοφόρησε στα θερινά σινεμά με νέο μοντάζ.

«Καζαντζάκης»

Η ταινία «Καζαντζάκης» το 2017 έκοψε 232.851 εισιτήρια. Ο Γιάννης Σμαραγδής σκηνοθέτησε τη ζωή του μεγαλύτερου Ελληνα συγγραφέα αλλά και έναν από τους πιο σπουδαίους παγκοσμίως. Το φιλμ «Καζαντζάκης» βρίσκεται και αυτό στο Netflix και έχει μεγάλη θέαση.

«Το τανγκό των Χριστουγέννων»

Το έργο «Το τανγκό των Χριστουγέννων» (2011) έκοψε 211.104 εισιτήρια, με τον Γιάννη Στάνκογλου, στον ρόλο του ερωτευμένου στρατιωτικού στην παραμεθόριο, να μαθαίνει τανγκό για να χορέψει την κρυφή αγαπημένη του σε μια στρατιωτική εκδήλωση,
Ο Νίκος Κουτελιδάκης μετέφερε το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, ύστερα από ιδέα του Γιάννη Μπέζου.

«Το τελευταίο σημείωμα»

Η συγκλονιστική ταινία «Το τελευταίο σημείωμα»

Η ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» το 2017 έκοψε 203.624 εισιτήρια. Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης ιστορικά μάς μεταφέρει σε σημαντικά γεγονότα, της αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Καισαριανή, όπως έκανε και με την ταινία «Ψυχή βαθιά» το 2009, που προσπέρασε τα 200.000 εισιτήρια, όταν ασχολήθηκε με τον Εμφύλιο Πόλεμο μετά το 1940.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This