27-5-2020

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους: Προβλέψεις για ύφεση έως 9,4% και απογείωση της ανεργίας στο 31,2%

Ύφεση 9,4%, δημοσιονομικό έλλειμμα 4,6% και απογείωση της ανεργίας στο 31,2% προβλέπει το κακό σενάριο του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί για εργαζομένους και επιχειρήσεις, τη στιγμή που στο ήπιο σενάριο, η «βουτιά» στο ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 4,4%.

Κατά την παρουσίαση της τριμηναίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του γραφείου, Φρ. Κουτεντάκης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από αβεβαιότητες που εξακολουθούν να εμποδίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη διατύπωση ασφαλών εκτιμήσεων, με το γραφείο να βάζει, επίσης, στη θετική πλευρά της ζυγαριάς την άρση των δεσμεύσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη συμμετοχή της χώρας στο προσωρινό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμάται πως το άμεσο δημοσιονομικό βάρος των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, χωρίς τις εγγυήσεις, φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,35% του ΑΕΠ.

Με δεδομένες τις σχετικές υποθέσεις για το μέγεθος της ύφεσης (-4,7% στο βασικό σενάριο) το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ και το χρέος σε 188,8% του ΑΕΠ.

«Η δημοσιονομική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί, όταν η οικονομία επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Ωστόσο, το αυξημένο δημόσιο χρέος δεν θα εξαλειφθεί αυτόματα με την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα», αναφέρει το γραφείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατεβάστε το app του newsbreak

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Δημήτρης Σέργιος
Δημήτρης Σέργιος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

newsbreak.gr

FREE
VIEW