4-7-2020

Νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις προβλέπει ο Αλέξης Μητρόπουλος, λόγω της μείωσης των εισφορών

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιουνίου, λόγω και των δραματικών επιπτώσεων της κρίσης στα οικονομικά του ΕΦΚΑ, ενδέχεται να επιφέρει και «κούρεμα» συντάξεων, υποστηρίζει ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η μείωση των εισφορών στον ιδιωτικό τομέα έρχεται στο μέσο μιας πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια κρίσης στην αγορά εργασίας που -νομοτελειακά- θα οδηγήσει και σε κρίση στο σύστημα των συντάξεων, αφού οι διεργασίες που συντελούνται στην αγορά εργασίας με την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης θα προξενήσουν μεγάλες απώλειες στα έσοδα του ΕΦΚΑ, αλλά και του ΟΑΕΔ». Σύμφωνα με την ανάλυση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) της οποίας είναι επικεφαλής ο καθηγητής, τα οικονομικά δεδομένα στους δύο φορείς έχουν ως εξής:

1. Ο ΕΦΚΑ για το α΄ τετράμηνο 2020 έχει απώλειες από εισφορές 700.000.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες για το 2020 θα αγγίξουν το 1,5 δισ. ευρώ.

2. Ο ΟΑΕΔ κατέγραψε επιπλέον απώλεια εσόδων από εισφορές για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 ύψους 78.000.000 ευρώ (44%) σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.

3. Ο ΟΑΕΔ λόγω των μειωμένων εσόδων και των οφειλομένων ύψους 10 δισ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ επιδοτεί μόνο το 11% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

4. Οι ετήσιες απώλειες από τη μείωση των εισφορών κατά 0,90 μονάδες θα ανέλθουν στα 240.000.000 ευρώ.

«Η έστω και κατά 0,90 μείωση των εισφορών σε αυτό το οικονομικό και ασφαλιστικό περιβάλλον», υποστηρίζει ο κ. Μητρόπουλος, «θα έχει ολέθρια αποτελέσματα και η κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει τη σχετική διάταξη του νέου ασφαλιστικού νόμου Βρούτση (ν.4670/2020).

Σε αντίθετη περίπτωση, ευλόγως καθένας θα συμπεράνει ότι πρόκειται περί προμελετημένης και συνειδητής επιλογής που στοχεύει στη συρρίκνωση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών, προκειμένου η αδυναμία να καταβάλουν τα οφειλόμενα να χρησιμοποιηθεί τους προσεχείς μήνες ως αφορμή για έναρξη της συζήτησης περί ενδεχόμενης μείωσης των συντάξεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ