Eπικουρικές: Τα SOS και πώς να υπολογίσετε την αύξηση που πρέπει να πάρουν οι δικαιούχοι

Must Read

Με τον χρόνο ήδη να κυλά αντίστροφα, μεθαύριο οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες 236.274 επικουρικών αναμένουν να δουν στα ΑΤΜ τις αυξήσεις διορθώσεις των συντάξεών τους (θα κυμανθούν από 28 έως 169 ευρώ για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων), οι οποίες θα επανέλθουν, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, στα επίπεδα που ήταν πριν από τις παράνομες μειώσεις του 2016.

  • Του Νάσου Χατζητσάκου

Η «κυριακάτικη δημοκρατία», με την αρωγή του ειδικευμένου στο Ασφαλιστικό, πρώην συνδικαλιστικού στελέχους, Κώστα Νικολάου, παρουσιάζει στους ενδιαφερομένους όλα τα «βήματα» που πρέπει να ακολουθήσουν για να υπολογίσουν τα νέα ποσά που πρέπει να λαμβάνουν εφεξής.

Οπως είναι γνωστό, στα μέσα του 2016, αντί για τον επανυπολογισμό 450.000 επικουρικών (με άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ, μαζί με τις κύριες) που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) και την εξίσωσή τους με τις νέες συντάξεις της ίδιας κατηγορίας, υπέστησαν -παράνομα, όπως έκρινε πέρυσι τον Οκτώβριο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας- οριζόντιες μειώσεις.

Το «κούρεμα» αυτό, το οποίο η «κυριακάτικη δημοκρατία» πρώτη είχε αναδείξει, οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι ήταν αντισυνταγματικό και, βάσει αυτής της απόφασής τους, από το ΕΤΕΑΕΠ την Τρίτη θα επιστραφούν στους δικαιούχους οι παράνομες παρακρατήσεις.

O μειώσεις που έγιναν στα μέσα του 2016 σε αυτές τις επικουρικές δεν ήταν ενιαίες. Ούτε ακολουθήθηκε, όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου, η ίδια λογική «κουρέματος» για όλα τα τέως ταμεία επικουρικής ασφάλισης που εδώ και τρία χρόνια έχουν περάσει κάτω από τη σκέπη του ΕΤΕΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, 236.274 συντάξεις του τ. ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ και λοιπών επικουρικών φορέων κυρίως του ιδιωτικού τομέα είχαν μείωση έως 55%! Των υπόλοιπων ταμείων επικουρικής ασφάλισης (του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ ως επί το πλείστον), δηλαδή περίπου 200.000 συντάξεις, είτε έμειναν στα ίδια επίπεδα είτε έτυχαν μικρής αύξησης.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι επιπλέον, μέσα στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε (από τις 3 Μαΐου του 2018 και μετά), άλλαξε και ο τρόπος παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).

Η εισφορά αυτή, αντί να υπολογίζεται στο αρχικό ποσό της σύνταξης, υπολογίζεται στο τελικό, μετά τις περικοπές. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΕΤΕΑΕΠ (στις 30 Απριλίου του 2018), 198.349 δικαιούχοι των Ταμείων του Δημόσιου και των ΔΕΚΟ είχαν όφελος έως και 83 ευρώ μηνιαίως! Συνεπώς, για τις 236.274 συντάξεις, εκτός από την επιστροφή των ποσών που παράνομα μειώθηκαν το 2016, εκκρεμεί και η διόρθωση του ΑΚΑΓΕ που, κατά τα φαινόμενα, δεν φαίνεται να έχει υπολογιστεί στις «αυξήσεις» που θα δοθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου. Ωστόσο, τα πάντα θα φανούν τελικά στις οθόνες των ΑΤΜ, σε μόλις δύο μέρες από σήμερα.

 Tα SOS που πρέπει να προσέξετε στο ΑΤΜ

Πόσο, όμως, είναι οι επιστροφές-αυξήσεις που θα δοθούν μεθαύριο; Πόσο είναι οι διορθώσεις του ΑΚΑΓΕ; Ποια Ταμεία αφορούν; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα καίρια ερωτήματα δίνονται μέσα από τους αναλυτικούς πίνακες και τα SOS που παρουσιάζονται από τα στοιχεία του ειδικευμένου πρώην συνδικαλιστικού στελέχους Κώστα Νικολάου.

Καταρχάς, όπως φαίνεται από τους σχετικούς πίνακες, οι επικουρικές περίπου 14 φορέων (τ. ΕΤΕΑΜ, τ. ΤΕΑΥΕΚ, τ. ΤΕΑΠΟΖΟ, τ. ΤΑΠΤΠ, τ. ΤΕΑΠΕΤΕ, τ. ΝΑΤ ΚΕΑΝ, τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ, τ. ΤΑΔΚΥ, τ. ΤΕΑΥΝΤΠ, τ. ΤΕΑΣ, τ. ΤΕΑΠΥΚ, τ. ΤΑΣ, τ. ΤΕΑΤΤΑΘ και τ. ΤΕΑΙΣΥΤ) υπέστησαν μειώσεις από 9,33% έως 54,80%!! Ενδεικτικά αναφέρεται ότι επικουρική σύνταξη του τ. ΕΤΕΑΜ, ύψους 500 ευρώ, μετά τις αρχικές μνημονιακές μειώσεις, έφτασε στα 287 ευρώ, μεικτά. Στα μέσα του 2016 δέχθηκε επιπλέον -παράνομο- «κούρεμα» της τάξης του 50,73% και μειώθηκε περαιτέρω στα 142 ευρώ μεικτά, δηλαδή στα 133 ευρώ καθαρά, προ φόρου (απώλεια 146 ευρώ μεικτά ή 104 ευρώ καθαρά).

Αντίστοιχα, επικουρική 500 ευρώ από το τ. ΤΕΑΠΟΖΟ (αφορά τους εργαζομένους στην ποτοποία και στη ζυθοποιία) μετά τις αρχικές μνημονιακές μειώσεις έφτασε στα 352 ευρώ, μεικτά. Στα μέσα του 2016 μειώθηκε παράνομα κατά 31,95% επιπλέον, με αποτέλεσμα να «κουρευτεί» στα 240 ευρώ τον μήνα μεικτά (απώλεια 112 ευρώ τον μήνα).

Πλέον, την Τρίτη τόσο για την περίπτωση του παραδείγματος της μειωμένης επικουρικής του τ. ΕΤΕΑΜ όσο και του τ. ΤΕΑΠΟΖΟ θα πρέπει να «επιστρέψουν» στα επίπεδα που ήταν πριν από τις εκτός νόμου μειώσεις του 2016. Συγκεκριμένα, η σύνταξη του τ. ΕΤΕΑΜ πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 142 ευρώ, μεικτά, και να φτάσει πάλι στα 287 ευρώ, μεικτά, και η αντίστοιχη του τ. ΤΕΑΠΟΖΟ κατά 112 ευρώ και να επανέλθει στα 352 ευρώ, μεικτά.

Κάθε δικαιούχος ή δικαιούχα επικουρικής που αναμένεται να επιστρέψει στα προ των μειώσεων του 2016 επίπεδα από την Τρίτη μπορεί να υπολογίσει πόσα επιπλέον ευρώ πρέπει να δει μεθαύριο στην οθόνη του ΑΤΜ, χρησιμοποιώντας τον «Πίνακα 4». Ανάλογα με το τέως επικουρικό ταμείο στο οποίο υπάγεται καθένας μπορεί να πολλαπλασιάσει το σημερινό μεικτό ποσό της επικουρικής σύνταξής του με το ποσοστό (συντελεστή) που αντιστοιχεί στον φορέα του.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με επικουρική 223 ευρώ, μεικτά, από το τ. ΝΑΤ – ΚΕΑΝ, θα πολλαπλασιάσει αυτό το ποσό με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στον εν λόγω φορέα, βάσει του σχετικού πίνακα (57,8%). Η πράξη γίνεται ως εξής: 223 x 1,578. Το αποτέλεσμα είναι 351,95. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχους του παραδείγματος την Τρίτη θα πρέπει να δει την επικουρική του προσαυξημένη κατά 146 ευρώ, μεικτά.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνταξιούχος ο οποίος μέχρι τον προηγούμενο μήνα λάμβανε επικουρική ύψους 150 ευρώ, μεικτά, του τ. ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ, για να υπολογίσει το ποσό που θα του καταβληθεί την Τρίτη πρέπει να πολλαπλασιάσει τα σημερινά μεικτά του με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο τέως επικουρικό φορέα (103,5%). Αρα, πρέπει να κάνει την εξής πράξη: 150 x 1.1035 = 165. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δει επιπλέον 165 ευρώ μεικτά, δηλαδή συνολικά η επικουρική του θα πρέπει μεθαύριο να ανέλθει στα 315 ευρώ, μεικτά.

Ανάλογο είναι και το παράδειγμα για συνταξιούχο του τ. ΤΕΑΥΕΚ (του τέως επικουρικού φορέα των εμποροϋπαλλήλων) ο οποίος μέχρι σήμερα παίρνει 183 ευρώ, μεικτά. Για να υπολογίσει την «αύξηση» που θα λάβει την Τρίτη πρέπει να πολλαπλασιάσει αυτό το ποσό με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στον εν λόγω φορέα, δηλαδή με 97,39% (183 x 1.923 = 351,9). Αρα, ο συνταξιούχος αυτός μεθαύριο θα πρέπει να δει την επικουρική του αυξημένη κατά περίπου 169 ευρώ.

«Από τον Ιούνιο και στο εξής τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα (ανάλυση πληρωμής) του ΕΤΕΑΕΠ», αναφέρει ο Κώστας Νικολάου, «θα πρέπει να επανεμφανίζουν αναλυτικά όλα τα ποσά και όλες τις κρατήσεις και να συμφωνούν με τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά πριν από τις μειώσεις του 2016. Δηλαδή θα πρέπει να αναγράφουν το αρχικό ποσό της σύνταξης, τις μειώσεις των νόμων (4024/ 4051/ 4093/ 5,2%), τις κρατήσεις του ΑΚΑΓΕ (διορθωμένες) και τις υγείες».

Πάνω από τα ποσά του 2016, σύμφωνα με το ειδικευμένο στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος, «θα πρέπει να έχουν οι συντάξεις άνω των 300 ευρώ λόγω διόρθωσης του ΑΚΑΓΕ και όσοι το 2016 (Δημόσιου – ΔΕΚΟ) έτυχαν μικρής αύξησης η οποία παραμένει. Συνεπώς, κάθε απόπειρα αλλοίωσης όλων των παραπάνω σημαίνει νέα εκτροπή – νέα τιμωρία και ταλαιπωρία των συνταξιούχων».

Οσον αφορά τα αναδρομικά, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στους δικαιούχους αυτών των 236.274 επικουρικών θα επιστραφούν και αναδρομικά φέτος τον Οκτώβριο. Οι επιστροφές θα είναι για μια περίοδο 8 μηνών, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι σήμερα, όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Πώς παρακρατείται ο φόρος

Ηδη οι συνταξιούχοι που δικαιούνται να δουν αυξημένες μεθαύριο τις επικουρικές τους είδαν μειώσεις στις κύριες συντάξεις Ιουνίου, οι οποίες τους καταβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οφείλεται στο γεγονός ότι «στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου 4670/2020 έγινε άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο προέβλεπε ο νόμος 4387/16 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Με την καταβολή λοιπόν αυτής της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του μηνιαίως παρακρατούμενου φόρου που επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Ενδεικτικά είναι τα εξής παραδείγματα:

1) Συνταξιούχος με καταβαλλόμενη προ φόρου κύρια σύνταξη 1.272 ευρώ: Ελαβε τον Μάιο επικουρική 105 ευρώ και του παρακρατήθηκε φόρος 130 ευρώ στην κύρια και 12 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ και αυξάνεται η επικουρική από 105 ευρώ σε 192 ευρώ. Αντίστοιχα, τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 ευρώ σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική.

2) Συνταξιούχος με καταβαλλόμενη προ φόρου κύρια σύνταξη 1.328 ευρώ: Ελαβε τον Μάιο επικουρική 112 ευρώ (παρακρατήθηκε φόρος 144 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 42 ευρώ στην επικουρική). Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν και αυξάνεται η επικουρική από 112 ευρώ σε 202 ευρώ. Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 ευρώ σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 14 ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This