4-7-2020

Όλες οι αλλαγές για τους συνταξιούχους που εξακολουθούν να δουλεύουν

Κατά ένα έτος, δηλαδή έως την 1η Μαρτίου 2022, αντί της 1ης Μαρτίου 2021, παρατείνεται, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, το ευνοϊκό καθεστώς μεταχείρισης (μη περικοπή σύνταξης), για όσους συνταξιούχους είχαν αρχίσει παράλληλα δουλειά, πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016), αλλά και για όσους ανήκαν σε αυτούς που εξαιρούνται βάσει ειδικών διατάξεων.

Αντιθέτως, για όσους συνταξιούχους ήδη έχουν αναλάβει ή θα αρχίσουν δουλειά από εδώ και στο εξής σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 61o έτος της ηλικίας τους έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 και το 62ο έτος από την 1η Μαρτίου 2022 και εφεξής.

Σημειώνεται ότι, βάσει του νόμου Βρούτση (4670/2020), στους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία εκτός Δημοσίου, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες κατά ποσοστό 30%. Η μείωση υφίσταται για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία, καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ στον/στη σύζυγο του δικαιούχου ή στους νόμιμους κληρονόμους η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ που δικαιούνται άτομα που υπέστησαν τραυματισμό κατά τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, τα οποία όμως απεβίωσαν, χωρίς να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ