4-7-2020

Και η Χρυσή Βίζα «χτυπήθηκε» από τον κορωνοϊό ! Στα τάρταρα έπεσε η ζήτηση

Και η Χρυσή Βίζα έπεσε θύμα της πανδημίας! Μόνο 271 νέες άδειες το α’ τρίμηνο του 2020.

Στην… εντατική έστειλε τη χορήγηση νέων αδειών πενταετούς διαμονής («Χρυσή Βίζα») σε υπηκόους τρίτων χωρών μέσω της αγοράς ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ η πανδημία του κορονοϊού στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έως τις 31/3/2020 ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής ανήλθε σε 7.550, εκ των οποίων οι 7.279 είχαν δοθεί έως το τέλος του 2019.

Από το σύνολο 7.550 αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν, οι 5.504 έχουν αγοραστεί από Κινέζους. Στη δεύτερη θέση, με 519 άδειες, βρίσκονται οι υπήκοοι της Τουρκίας, η οποία εδώ και καιρό έχει υποσκελίσει τη Ρωσία, η οποία έρχεται τρίτη με 374 άδειες. Από την αφαίρεση προκύπτει ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους χορηγήθηκαν 271 νέες άδειες.

Αν και ο αριθμός των νέων αδειών αφορά μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, για λόγους σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 χορηγήθηκαν 3.172 άδειες, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος. Η χαμηλή «πτήση» του προγράμματος κατά το πρώτο τρίμηνο φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί στο υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς η αβεβαιότητα με την πανδημική κρίση παραμένει.

Το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» αποδεικνύεται ότι έως σήμερα αποτελεί… κινεζική υπόθεση, ενώ στα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία προκύπτει μια σταδιακή μείωση του ρωσικού ενδιαφέροντος, εν αντιθέσει με την αυξητική τάση που καταγράφει η χορήγηση αδειών προς υπηκόους της γειτονικής Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ