4-7-2020

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ύφεση 0,9% από το 1ο τρίμηνο του 2020! Ο «εφιάλτης και το στοίχημα» για το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου

Η ύφεση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην πρώτη ανακοίνωσή της μετά το lockdown μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και στους πολίτες.

Και αυτό διότι η ύφεση που κατεγράφη ήταν 0,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Και αυτό γίνεται εφιαλτικό αν υπολογίσει κανείς ότι αφενός υποτίθεται ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ανάκαμψης τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου και αφετέρου τα στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο το πρώτο 15ημερο του lockdown!

Το ισχυρό «χτύπημα» έρχεται από τις επενδύσεις οι οποίες κατέγραψαν μείωση κατά 6,4% και από την κατανάλωση των νοικοκυριών που μειώθηκε κατά 0,7%.

Αναλυτικά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το 1ο τρίμηνο του 2020 σε όρους όγκου, παρουσίασε μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 0,9%.

Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι τα στοιχεία  αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.)

Οι ετήσιες μεταβολές που οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ είναι:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, η δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7% αλλά της  Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 2,0%
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Τουρισμός το κοινοτικό χρήμα και το «στοίχημα»

Το βέβαιο είναι ότι τα σενάρια της «επόμενης μέρας» ούτε αισιόδοξα είναι ούτε με το μέρος μας… Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρει «τα ρέστα της» τόσο στον τουρισμό όσο και στο κοινοτικό χρήμα για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Το βέβαιο είναι ότι το επόμενο crash test θα είναι όταν θα κάνουμε «ταμείο» με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, κάτι που θα δείξει και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Πάντως όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι το πραγματικό «στοίχημα» για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ