Πέμπτη 17/6/2021

Από τους εργοδότες (και μόνο) η πλήρης καταβολή του Δώρου Πάσχα έως 30 Ιουνίου

Με τα χρήματα των επιχειρήσεων, οι οποίες στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω του πρόσφατου κλεισίματος της αγοράς, υλοποιεί σε πρώτη φάση η κυβέρνηση τη δέσμευσή της για την καταβολή τμήματος του φετινού δώρου Πάσχα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (αυτού που αναλογεί για το χρονικό διάστημα από την ημέρα που σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή ή έθεσαν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας, έως και τις 30 Απριλίου 2020).

Σε συνέχεια της εγκυκλίου που είχε αναρτηθεί στο σύστημα «Εργάνη» και την οποία η «δημοκρατία» είχε παρουσιάσει στις 26 Μαΐου, από την πρόσφατη, νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), επιβεβαιώνεται ότι το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα για τους εργαζομένους θα πρέπει να το καταβάλλουν οι εργοδότες μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις για να… λάβουν (άγνωστο πότε) το ποσό που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα τους καταβληθεί, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, «το δώρο Πάσχα για το έτος 2020 θα καταβληθεί στο σύνολό του από τις επιχειρήσεις (τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη, όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό), οι οποίες και αποδίδουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις». Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα υποβάλλουν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) του επιδόματος εορτών Πάσχα και τυχόν συμπληρωματικών ΑΠΔ του ίδιου σκοπού, από την 1η Ιουλίου έως την 10η Ιουλίου 2020.

«Δύσκολο σταυρόλεξο»

Για την πληρωμή του ποσού για το επίδομα Πάσχα, με το οποίο βαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός, οι εργοδότες θα δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στην «Εργάνη». Ωστόσο, το «πότε» θα καταβληθεί στις επιχειρήσεις το εν λόγω ποσό είναι άγνωστο, με στελέχη του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» να αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης μέχρι στιγμής αποτελεί ένα «δύσκολο σταυρόλεξο».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ