Τα κριτήρια των θεσμών βάζουν «κόφτη» στην επιδότηση δανείων – Ούτε το 20% των οφειλετών δεν θα καλυφθεί

Must Read

Περιορισμένος φαίνεται πως θα είναι ο αριθμός των δανειοληπτών που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων για τα λεγόμενα «πράσινα δάνεια», όσα δηλαδή ρυθμίζονται κανονικά!

Με το πρόγραμμα επιδότησης των δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να στηρίξει τόσο τους «πράσινους» όσο και τους «κόκκινους» δανειολήπτες και να αποτρέψει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. Το μέτρο θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Ιούλιο, με την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και θα αφορά νοικοκυριά και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγείλει αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όσοι έχουν λάβει στεγαστικά, καταναλωτικά ή επαγγελματικά δάνεια έχοντας βάλει υποθήκη την κύρια κατοικία τους και εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, θα κερδίσουν γενναίο «κούρεμα» στις δόσεις των δανείων τους.

Οι πληττόμενοι από την οικονομική κρίση λόγω Covid-19 ανέρχονται θεωρητικά, με βάση τους ΑΦΜ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σε 1,7 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός όμως θα περιοριστεί δραστικά, καθώς θα περάσει από τον «κόφτη» των κριτηρίων των θεσμών, προκειμένου να προκύψει καταρχάς πόσοι από αυτούς έχουν στεγαστικό δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία τους και, επιπλέον, πόσοι πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που θα καθοριστούν μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Οι πρώτες εκτιμήσεις περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων σε περίπου 300.000 οφειλέτες.

Από τις ίδιες πληροφορίες προκύπτει ότι το πρόγραμμα θα απευθύνεται:

  • Σε δανειολήπτες εργαζομένους που οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν ανασταλεί προσωρινά και πήραν το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Σε ανέργους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και χωρίς περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας.
  • Σε επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους των ΚΑΔ δανειολήπτες στεγαστικών που θεωρούνται ιδιαίτερα πληττόμενοι από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Σε πληττόμενους από την πανδημία επιχειρηματίες που έχουν δανειστεί προσφέροντας ως εμπράγματη ασφάλεια την πρώτη κατοικία τους.
  • Σε δανειολήπτες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που εντάσσονται στα κριτήρια χορήγησης «επιστρεπτέας προκαταβολής» λόγω μεγάλης μείωσης του τζίρου τους.

Βασικός πυλώνας του νέου πλαισίου είναι η επιδότηση του στεγαστικού δανείου για εννέα μήνες, επιδότηση που μπορεί να φθάνει ακόμα και το 80%-90% της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κρατικής επιδότησης δόσεων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία θα επιδοτεί τη μηνιαία δόση όσων ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, όσων είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημερών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, αλλά και όσων είχαν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Το καθεστώς επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19. Για τους αυτοαπασχολουμένους θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ, ενώ για τους εργαζομένους θα πρέπει να είχε ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται με το ξέσπασμα της κρίσης.

Το ποσοστό επιδότησης θα φθάνει ακόμα και το 90% της δόσης, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων. Τη μεγαλύτερη κρατική επιδότηση θα λαμβάνουν οι ενήμεροι δανειολήπτες, μικρότερη θα είναι η επιδότηση για τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση η οποία τηρείται, ενώ ακόμα πιο μικρό θα είναι το ποσοστό της επιδότησης για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή δεν είναι σε ρύθμιση. Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για εννέα μήνες, αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο. Θα ξεκινά από το 80%-90% της μηνιαίας δόσης, στη συνέχεια 50%-70% και στο τρίτο τρίμηνο 30%-50%.

Το οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη, τα περιουσιακά του στοιχεία (καταθέσεις, ακίνητη περιουσία), αλλά και το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου θα είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους της κρατικής επιδότησης και το ύψος της επιδότησης. Απαραίτητη προϋπόθεση, επίσης, είναι να έχει προηγηθεί διαδικασία ρύθμισης του δανείου.

Οσον αφορά τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων, όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» για έναν μήνα, από την 1η έως την 31η Ιουλίου.

Οι επιλογές για όσους έχουν χορηγήσεις με ελβετικό φράγκο

Το εν λόγω πρόγραμμα περιμένουν με αγωνία και περίπου 70.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έλαβαν στο παρελθόν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και υπέστησαν ζημιά από την αλλαγή της ισοτιμίας. Τα δάνεια αυτά έχουν σχέση οφειλής προς αξία ακινήτου στο 170% και το «κούρεμα» θα υπολογιστεί στη βάση τού «loan to value» στο 120%.

Στους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, οι τράπεζες προτείνουν:

·      την επιλογή του split balance, με την οποία το δάνειο «σπάει» σε δύο κομμάτια, εκ των οποίων το ένα πληρώνεται με την τρέχουσα δόση που του αντιστοιχεί και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί κάποια χρόνια μετά,

·      την επιλογή frozen, η οποία συνδυάζει «πάγωμα» του δανείου για κάποια περίοδο με «κούρεμα» κάποιου ποσού.

Η μερική άφεση χρέους, που πλέον θα γίνει μαζικά με βάση τη σχέση υπολειπόμενης οφειλής και αξίας ακινήτου, θα γίνεται εφόσον ο οφειλέτης συνεχίζει την εξυπηρέτηση του ρυθμισμένου δανείου.

Ζητούμενο όμως είναι να υπάρξει κοινή μεταχείριση όσων δανείστηκαν είτε σε ευρώ είτε σε ελβετικό φράγκο, καθώς και οι δύο περιπτώσεις αφορούν πολίτες που μαστίζονται από τη συνεχιζόμενη κρίση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This