Η αγορά «πνίγεται» για ρευστότητα και το δημόσιο επέστρεψε… ψίχουλα (18 εκατ. €) από αυτά που χρωστάει (1,788 δισ. €)!

Must Read

Την ώρα που στην αγορά αναζητούν την ρευστότητα με το «κυάλι» και οι επιχειρήσεις, στη μεγάλη πλειονότητα τους, δίνουν πραγματικό αγώνα για την επιβίωση τους, το Δημόσιο λειτουργεί σαν «μπαταχτσής» αποδίδοντας μόνο ελάχιστα «ψίχουλα» από το σύνολο των υπέρογκων οφειλών του.

Τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον μήνα Απρίλιο είναι ενδεικτικά. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψος 1,788 δισ. ευρώ, το υπό εξέταση χρονικό διάστημα περιορίστηκαν μόλις στο… 1,770 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μια περίοδο ενός μήνα, που η αγορά ήταν μάλιστα «κλειστή», το Δημόσιο επέστρεψε συνολικά το ποσό των 18.000.000 ευρώ!

Προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από μια πρώτη ανάλυση των επίσημων στοιχείων, ότι το ελληνικό Δημόσιο «γύρισε την πλάτη» στην αγορά. Οι πολιτικοί αρμόδιοι προτίμησαν επί της ουσίας να συνεχιστεί η παρακράτηση των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών του, αντί να αποφασίσουν την επιστροφή μεγαλύτερου τμήματος των οφειλών με στόχο την τόνωση της διαρκώς μειούμενης ρευστότητας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον υπό εξέταση μήνα (Απρίλιο 2020):

  • Τα νοσοκομεία συνέχισαν να διατηρούν την πρώτη θέση με χρέη 667.000.000 ευρώ, έναντι 680.000.000 ευρώ το Μάρτιο.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία αύξησαν τα χρέη τους σε 486.000.000 ευρώ (από 484.000.000 ευρώ τον Μάρτιο) ενώ
  • Οριακά μείωσαν τις οφειλές οι Οργανισμο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στα 248.000.000 ευρώ, από τα 251.000.000 που χρωστούσαν τον Μάρτιο.

Σχετική αύξηση, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, παρουσίασαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου (αν και οι ανακοινώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών έκαναν λόγο για «πληρωμές – εξπρές» έως και 30.000 ευρώ, χωρίς έλεγχο, λόγω των αναγκών που έχουν προκύψει από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού). Συγκεκριμένα, από 610.000.000 ευρώ τον Μάρτιο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου αυξήθηκαν στα 626.000.000 ευρώ τον Απρίλιο.

Μικρή μείωση κατεγράφη στις επιστροφές φόρου εισοδήματος. Το ύψος τους περιορίστηκε τον Απρίλιο στα 276.000.000 ευρώ, από τα 284.000.000 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. Ωστόσο, αυξήθηκαν στα 188.000.000 από τα 171.000.000 ευρώ οι επιστροφές ΦΠΑ και έμμεσων φόρων στις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, «σαφάρι» ξεκινά άμεσα από την εφορία με φορολογικούς ελέγχους στην αρχή από υποθέσεις για τις οποίες επέρχεται παραγραφή στο τέλος του 2020, στερώντας από το Δημόσιο το δικαίωμα να επιβάλει φόρους και πρόστιμα, ακόμα και αν υπάρχει αυταπόδεικτη φοροδιαφυγή. Στο «στόχαστρο», επίσης, μπαίνουν μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζουν θέμα παραγραφής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This