«Συν- Εργασία»: Στην Ελλάδα ζεις… όλα της τελευταίας στιγμής!

Must Read

Αν και ο μηχανισμός «Συν-Εργασία», στον οποίο όσοι απασχολούμενοι ενταχθούν πλήρως θα έχουν 20% απώλεια μισθού, ανακοινώθηκε πριν από τρεις εβδομάδες (20 Μαΐου) από το υπουργείο Εργασίας, νομοθετήθηκε μόλις χθες!

Η απαραίτητη, μάλιστα, υπουργική απόφαση και η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, για να μάθουν, επιτέλους, οι λογιστές και οι επιχειρήσεις τη διαδικασία μέσω της οποίας θα μπουν στον μηχανισμό (αρχίζει, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου), μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν εκδοθεί και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι έτοιμες σήμερα αργά ή ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής συμπεριλήφθηκε στη «Συν-Εργασία» η μόλις προ δύο ημερών απόφαση της κυβέρνησης, κατ’ εξαίρεση για το χρονικό διάστημα από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2020, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται να καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 60%. Η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού θα αρχίσει, επίσης, από τη Δευτέρα. Ωστόσο, θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2020 (χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση).

Στους πλήρως απασχολούμενους εργαζομένους των επιχειρήσεων – εργοδοτών που θα εντάσσονται στον μηχανισμό, και τους οποίους δεν θα μπορούν για όσο χρονικό διάστημα θα είναι σε αυτόν να τους απολύσουν οι εργοδότες τους, θα καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση 60% επί των καθαρών αποδοχών τους, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν θα απασχολούνται. Αυτό σημαίνει ότι, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία»  στις 21 Μαΐου, οι μισθωτοί αυτοί θα έχουν απώλεια 20% επί του μηνιάτικου τους.

Για παράδειγμα, μισθωτός που λαμβάνει 850 ευρώ μεικτά (707 ευρώ καθαρά), αν εργαστεί τον μισό χρόνο του μήνα, από τον εργοδότη θα λάβει 355,5 ευρώ. Από την ισόποση απώλεια το κράτος θα καλύψει 212,1 ευρώ. Συνολικά, θα λάβει 565,6 ευρώ, άρα το 80% του κανονικού του μισθού.

Μόνο στις περιπτώσεις που οι καθαρές αμοιβές θα υπολείπονται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης θα αποδίδει μόνο τις εισφορές επί του ονομαστικού μισθού.

Ωστόσο, η διαδικασία μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν στον μηχανισμό μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμενε άγνωστη, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να «πανηγυρίζει» επειδή τον Μάιο (μήνα κατά τον οποίο είχαν απαγορευτεί για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων οι απολύσεις) παρουσιάστηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 32.975 θέσεις! Η απαραίτητη υπουργική απόφαση και η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος αναμένονται να εκδοθούν είτε σήμερα είτε ακόμη και την Κυριακή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This