9-7-2020

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις χωρίς πρόσβαση στην κυβερνητική χρηματοδότηση!

Αποκλεισμένες οι επιχειρήσεις από τις ενέσεις ρευστότητας της κυβέρνησης! Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η έννοια «ρευστότητα» είναι πλέον άγνωστη λέξη για ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας και αυτή η εξέλιξη μόνο αρνητικές συνέπειες θα φέρει στην ελληνική οικονομία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας.

Χάσμα μεταξύ μικρών και μεγάλων

«Την ώρα που η ύφεση λόγω του κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή της και όλοι βρίσκονται στην αναζήτηση των αναγκαίων κεφαλαίων κίνησης, σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δηλαδή παρατηρούμε έναν αποκλεισμό, που όχι μόνο θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ μικρών και μεγάλων αυξάνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά βάζει «φωτιά» στην ίδια την κοινωνία. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν αντέξουν οι επιχειρήσεις μας και κατεβάσουν ρολά, τότε μαζί τους θα βρεθούν στο κενό και οι εργαζόμενοι που απασχολούν.

Αύξηση στα λουκέτα, σημαίνει έκρηξη της ανεργίας» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, κάνοντας λόγο για ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο που αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, τότε η κοινωνία θα βρεθεί άμεσα μπροστά σε ένα αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, να εγκρίνει οριζόντια μέτρα στήριξης και να πιέσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μη μείνει κανείς χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση.

Στα σκουπίδια οι θυσίες της μεσαίας τάξης

«Είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Ίσες ευκαιρίες ζητούν οι μικρομεσαίοι. Τη δυνατότητα δηλαδή να παλέψουν επί ίσοις όροις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δυναμιτίσει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας και θα έχει πετάξει στα σκουπίδια όλες τις θυσίες που έχει κάνει η μεσαία τάξη από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης πριν από περίπου δέκα χρόνια, έως και σήμερα που ο κορονοϊός δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία» καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ