3-7-2020

Μαύρες πλερέζες για τους εμπόρους που ψάχνουν τζίρο με το «κιάλι»

Τον έντονο προβληματισμό του εμπορικού κόσμου για τη σημερινή εικόνα και τις προοπτικές της αγοράς εκφράζει η ΕΣΕΕ. Ένα μήνα μετά την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς και 15 ημέρες μετά το άνοιγμα της εστίασης, η κίνηση στις εμπορικές αγορές παραμένει υποτονική, με τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι όχι μόνο στο ύψος των αγορών τους αλλά και στον χρόνο που διαθέτουν για αυτές εντός του εμπορικού καταστήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, η συρρίκνωση του εισοδήματος έχει εξασθενήσει την αγοραστική δύναμη χιλιάδων νοικοκυριών. Παράλληλα, η σημαντική μείωση των τουριστικών αφίξεων δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ιδιοκτήτες πολλών εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, των οποίων ο τζίρος εξαρτάται αποκλειστικά από τις αγορές που πραγματοποιούν οι τουρίστες.

«Συμπληρώσαμε έναν μήνα επαναλειτουργίας των εμπορικών αγορών, ο οποίος μας έδειξε δυστυχώς πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μακρά και δύσκολη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, είτε γιατί το εισόδημά τους είναι λιγότερο είτε γιατί φοβούνται, καθώς η πανδημία δεν έχει τεθεί πλήρως υπό έλεγχο. Αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά μέσα στο καλοκαίρι και προδιαγράφει ένα ακόμη πιο δύσκολο φθινόπωρο» σημείωσε ο κ. Καρανίκας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επέκτασης του μέτρου μείωσης των ενοικίων

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέδειξε επίσης την προβληματική δομή των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω των τραπεζών, εξηγώντας πως στην πράξη αποκλείουν από τη χρηματοδότηση τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους που την έχουν πραγματική ανάγκη. Ζήτησε μεταξύ άλλων την άρση των αδικιών στην επιστρεπτέα προκαταβολή για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και την επιδότηση όλων των εμπορικών μισθώσεων από την Πολιτεία σε ποσοστό 40% έως τις 31 /12 /2020.

Το θέμα των ενοικίων θίγει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι αν δεν επεκταθεί το μέτρο της μείωσης του ενοικίου για το υπόλοιπο του έτους, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα λουκέτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ