14-7-2020

Ο Μάιος διέψευσε (οριακά) τις εκτιμήσεις για κατάρρευση των εσόδων

«Βουτιά» της τάξης του 30%-40% κατέγραψαν τα έσοδα τον Μάιο, επίπεδα ωστόσο χαμηλότερα της κατάρρευσης 50% ή και περισσότερο που προέβλεπαν οι πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, για έναν μήνα κατά τον οποίο το σύνολο σχεδόν της οικονομίας βρισκόταν σε καραντίνα.

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα φορολογικά έσοδα δείχνουν υστέρηση άνω του 30%, ποσοστό που ισοδυναμεί με απώλειες ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Μετά τον… επιτυχή Απρίλιο, όπου τα έσοδα περιορίστηκαν κατά 17%, ο Μάιος καταγράφει διπλάσια μείωση. Βέβαια, τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε θεσπίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις με εκπτώσεις φόρων της τάξης του 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, «η εικόνα που έχουμε από τα έσοδα είναι ότι οι άνθρωποι με συνέπεια πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Στα κρατικά ταμεία μπήκαν χρήματα, δεν είχαμε καμία υστέρηση στα έσοδα. Αυτό μας δίνει περισσότερο χρόνο, μας δίνει χρόνο να αντεπεξέλθουμε καλύτερα σε αυτά που θα συμβούν».

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η συρρίκνωση των εισοδημάτων. Οι αναστολές συμβάσεων και το νέο μέτρο της «Συν-Εργασίας», που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιορίσουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση την κατανάλωση. Συγκεκριμένα, για όσους ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα το εισόδημα θα περιοριστεί κατά 20%.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ