Δευτέρα 17/5/2021

Προβλέψεις για οικονομικό Αρμαγεδδώνα στην ΕΕ λόγω κορωνοϊού

Σε κατάσταση-σοκ βρίσκονται πλέον όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ακόμη, δε, και αυτές που θεωρούνταν αλώβητες από τις μεγάλες κρίσεις!

Ειδικότερα, η ολλανδική οικονομία οδεύει πλέον προς τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει υποστεί στην ιστορία της. Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται λοιπόν να συρρικνωθεί κατά 6,4% φέτος, προτού ανακάμψει και καταγράψει ανάπτυξη 3,3% το 2021, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής (CPB).

Το CPB πάντως επισήμανε πως οι προβλέψεις που κάνει ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, με δεδομένο πως δεν είναι ακόμη σαφής η πορεία της πανδημίας ούτε έχει προσδιοριστεί πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσαν τα lockdown που επιβλήθηκαν. Στο βασικό της σενάριο, το οποίο στηρίζεται στην υπόθεση ότι η έναρξη της ανάκαμψης με βραδύ ρυθμό θα σημειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ανεργία και στην Ελβετία

Και η οικονομία της Ελβετίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες το 2020. Το ΑΕΠ της Ελβετίας θα μειωθεί κατά 6,2% το τρέχον έτος, ανακοίνωσε η Εθνική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων, παρουσιάζοντας τη χειρότερη ύφεση από το 1975. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 3,8% φέτος. Η ελβετική κυβέρνηση περιμένει σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας μαζί με αυστηρούς περιορισμούς.

Στη Βρετανία πάνω από 600.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι έχει δαπανήσει πάνω από 20 δισ. στερλίνες σε ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει 9.100.000 θέσεις εργασίας, ενώ έχει δανείσει περισσότερα από 38 δισ. στερλίνες στις επιχειρή-σεις. Περίπου 6.300.000 άνθρωποι τέθηκαν σε καθεστώς μερικής ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του εργασιακά ενεργού πληθυσμού στη χώρα.

Στα τάρταρα η Ιταλία

Απελπιστική, τέλος, είναι η κατάσταση και στην Ιταλία. Αν και ο αριθμός των ιταλικών οικογενειών που ζουν στην απόλυτη φτώχεια μειώθηκε το 2019, ύστερα από τέσσερα συνεχή έτη αύξησης, το πρόβλημα συνεχίζει να είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα στον λιγότερο ανεπτυγμένο Νότο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Συγκεκριμένα, περίπου 4.600.000 άνθρωποι, ή το 7,7% του πληθυσμού, ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να προμηθευθούν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για να αποφύγουν σοβαρές μορφές κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ