Τροπολογία-ανάσα για τις εποχικές επιχειρήσεις: Τι σημαίνει η δυνατότητα αναστολής της εγγραφής στον Τειρεσία

Must Read

Τη δυνατότητα αναστολής εγγραφής τους στον Τειρεσία για χρονικό διάστημα 75 ημερών, δίνει σε τουριστικές επιχειρήσεις τροπολογία της κυβέρνησης, ύστερα από πρωτοβουλία της Μίκας Ιατρίδη, βουλευτού Δωδεκανήσου της Ν.Δ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης υιοθέτησε την πρόταση της κυρίας Ιατρίδη για τον προσδιορισμό των εποχικών επιχειρήσεων, ο οποίος δεν θα γίνεται πλέον βάσει των ΚΑΔ, αλλά βάσει του τζίρου τους.

Η τροπολογία δίνει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις του τουρισμού, ειδικά τις εποχικές. Όπως τόνισε στη «δ» η κυρία Ιατρίδη, με τη ρύθμιση αυτή γίνεται πιο εύκολο να ενισχυθούν όλες οι εποχικές επιχειρήσεις που πραγματικά πλήττονται, καθώς, αντί για τον ΚΑΔ, λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη «για τον καθορισμό των εποχικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο θα πρέπει (για να θεωρηθούν τέτοιες) να έχουν το 50% του τζίρου τους την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου».

Αναστολή για 75 ημέρες

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι θα παρέχεται η δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις για την περίοδο, κατά κύριο λόγο, από 1η Ιουλίου έως 15 Ιουλίου να πάρουν μια αναστολή της εγγραφής τους στον Τειρεσία κατά 75 ημέρες, εάν δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις επιταγές αυτές.

Στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται και μια πρόνοια για τους παραλήπτες αυτών των επιταγών, τους κομιστές.

Θα καταστρέφαμε τις επιταγές ως πιστωτικό εργαλείο

Ο Υπουργός Γεωργιάδης, στη διάρκεια διαδικτυακής εσπερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Λογιστών Οικονομολόγων (ΠΑ.Ε.Λ.Ο.) έδωσε διευκρινίσεις σε ερωτήσεις παραγόντων του κλάδου:

«Δεν επιλέξαμε τον τρόπο της πλατφόρμας, όπως κάναμε τον Μάρτιο, κυρίως γιατί με την πλατφόρμα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα σε όσους ήθελαν να πληρώσουν. Η κατεύθυνσή μας είναι όποιος μπορεί να την πληρώσει, να την πληρώσει, ειδάλλως πλήττεται ο οικονομικός κύκλος σοβαρά. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε αυτόν που δεν μπορεί αντικειμενικά να την πληρώσει.»

Σε ερώτηση για το, τι θα γίνει με τις υπόλοιπες επιταγές, ο Υπουργός είπε ότι:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε γενική ρύθμιση όπως κάναμε τον Μάρτιο, γιατί αυτό θα σήμαινε πλήρες πάγωμα της αγορά. Τώρα το κάνουμε διαφορετικά: σφραγίζεται η επιταγή και απλώς δεν εγγράφεται στον Τειρεσία για 75 ημέρες. Άρα η πίεση στον επιχειρηματία αυτόν που δεν έχει λεφτά είναι μεγάλη. Η κατεύθυνση μας είναι να πληρωθούν οι επιταγές. Αυτός που θα επιλέξει να σφραγιστεί η επιταγή του και απλώς να μην μπει στον Τειρεσία, πάει να πει ότι δεν έχει και άρα ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.» Και πρόσθεσε: «Αν κάναμε γενική αναβολή της πληρωμής των επιταγών, θα καταστρέφαμε τις επιταγές ως πιστωτικό εργαλείο στην Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε γιατί οι επιταγές, με όλα τα στραβά τους, στην Ελλάδα έχουν παίξει τον ρόλο της παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αλλιώς δεν θα είχαν».

Το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε και για το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων. Είπε ότι ο νόμος για τις μικροπιστώσεις κατατατέθηκε ήδη στη Βουλή, θα είναι νόμος του Κράτους σε περίπου 2 εβδομάδες, προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης τόσο από ιδιωτικούς φορείς, όσο και από νομιμά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου οργανισμών που θα προχωρούν σε παροχή διανειοδότησης με συγκεκριμένο επιτόκιο, χωρίς εξασφαλίσεις, έως του ποσού των 25.000 ευρώ. Τόνισε ότι το εργαλείο αυτό είναι φτιαγμένο ακριβώς για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό για διάφορους λόγους και πιστεύει ότι σε αυτό το κομμάτι της αγοράς θα βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This