Συμφωνούν ότι διαφωνούν οι 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης – Για δραματική πτώση της οικονομίας κάνει λόγο η Λαγκάρντ

Must Read

Μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε, αλλά για μια ακόμη φορά οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών δεν κατάφεραν να βρουν κοινά σημεία σύγκλισης, όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Μέσα στις τέσσερις περίπου ώρες που διήρκησε η Σύνοδος, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες εξέφρασαν μεν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, αλλά αυτά που κυρίως ακούστηκαν, ήταν ενστάσεις και διαφωνίες για το μέγεθος και τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Politico», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος των συζητήσεων, δήλωσε ότι μια νέα Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με φυσική παρουσία πλέον. «Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι δεσμεύεται να ξεκινήσουν «πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι κανένα κράτος μέλος δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε την ανάγκη για συμφωνία. «Η Ε.Ε. έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά. Όλοι γνωρίζουμε τι διακυβεύεται. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο», τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter.

Δραματική έκκληση της Λαγκάρντ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της Ευρωζώνης, δηλώνοντας στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η οικονομία τους βρίσκεται σε «δραματική πτώση» και κάλεσε το μπλοκ να ενεργήσει άμεσα, προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη.

«Η οικονομία (της Ε.Ε.) βιώνει μια δραματική πτώση», δήλωσε στους συμμετέχοντες, αναφέροντας πως η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης του 13%, περίπου, το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021. Είπε, επίσης, ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

Η Λαγκάρντ κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης, τονίζοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί, για να δείξει ότι η Ε.Ε. είναι και «πάλι σε δράση», δήλωσαν οι πηγές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This