Ένας τραπεζίτης που «δεν έπεσε ποτέ μέσα στις εκτιμήσεις του», νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ!

Must Read

Ο ακραία νεοφιλελεύθερος Μιχάλης Μασουράκης, που προέβλεπε ανάπτυξη όταν οι δανειστές ισοπέδωναν τη χώρα, επιβραβεύεται από τον Κ. Μητσοτάκη.

«Ένας τραπεζίτης που δεν έπεσε ποτέ μέσα στις εκτιμήσεις του…» Με αυτό το χλευαστικό σχόλιο υποδέχθηκαν στους κυνικούς, ως συνήθως, κύκλους της αγοράς το άκουσμα της είδησης ότι ο Μιχάλης Μασουράκης αναλαμβάνει νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γνωστός και μη εξαιρετέος, δεδομένου ότι κέρδισε επαξίως τον τίτλο της «μνημονιακής πριμαντόνας», ο Μιχάλης Μασουράκης θα διαδεχθεί από τον Σεπτέμβριο στη θέση αυτή τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, ο οποίος είχε επιλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρεί ύστερα από θητεία πέντε χρόνων…

Ο άνθρωπος που ομνύει εις το όνομα των αχαλίνωτων αγορών και του άγριου νεοφιλελευθερισμού και χαρακτήριζε τα Μνημόνια «ευκαιρία» είχε ξαναπεράσει από τα απάνθρωπα εργαστήρια του ΔΝΤ ως συνεργαζόμενος οικονομολόγος και στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Πάντως, στη χώρα μας… διέπρεψε μετά το 2010, όταν, ως ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank, συνέτασσε τη μία μελέτη μετά την άλλη είτε για να υποστηρίξει τα Μνημόνια και τις εντολές των δανειστών, που ισοπέδωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, είτε για να προβλέψει την ταχεία ανάκαμψη και επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, όλες οι μελέτες του κ. Μασουράκη -που χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών και ως επικοινωνιακά εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τις μνημονιακές δυνάμεις- διαψεύστηκαν παταγωδώς και θα μείνουν στην ιστορία ως χαρακτηριστικά παραδείγματα πώς ένας προβαλλόμενος ως διακεκριμένος τεχνοκράτης πέφτει εντελώς έξω στις αναλύσεις του και τις εκτιμήσεις του.

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή της μνημονιακής κρίσης, τον Ιούλιο του 2010, εξέφραζε την πεποίθησή του ότι «η εγχώρια οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι αναμένεται» και πως «δημιουργούνται συνθήκες αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο ευημερίας που ίδια με αυτήν δεν έχει ξαναδεί η χώρα». Τι επακολούθησε το βιώσαμε, βεβαίως, όλοι οι Ελληνες, αλλά ο κ. Μασουράκης συνέχισε απτόητος στην ίδια γραμμή. Ακόμη και τρία χρόνια μετά επέμενε να επαναλαμβάνει σαν κολλημένο γραμμόφωνο ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ανάπτυξης».

Οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις δεν στοίχισαν, πάντως, στην καριέρα του κ. Μασουράκη. Αντιθέτως, και κατά έναν… περίεργο τρόπο, φαίνεται ότι τον βοήθησαν. Ετσι, μετά την Alpha Bank το 2015 ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος στον ΣΕΒ, θέση από την οποία μέχρι πρόσφατα εγκωμίαζε το «υψηλό επίπεδο ετοιμότητας της κυβέρνησης» στο μέτωπο των αντι-υφεσιακών μέτρων, με αφορμή τον κορονοϊό. Οι εισηγήσεις του ειδικά στον ΣΕΒ δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Όπως αιχμηρά υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, «κάποιοι θεωρούν ακόμα ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων, η συγκράτηση του κατώτατου μισθού και η διευκόλυνση των απολύσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης». Κατηγόρησε, μάλιστα, και τον κ. Μασουράκη, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι αποτέλεσε ουσιαστικά προπομπό αντεργατικών και αντικοινωνικών αποφάσεων που έλαβε η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας φροντίσει «να τα βρει» παρασκηνιακά με τον ΣΕΒ πριν ακόμα στηθούν οι κάλπες.

Είπε χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά έχουν την ακριβώς αντίθετη επίδραση σε όλα τα παραπάνω. Ηδη από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδόθηκε σε σειρά ρυθμίσεων, με τον κ. Βρούτση να καταθέτει τη μία τροπολογία μετά την άλλη σε όποιο νομοσχέδιο έβρισκε διαθέσιμο. Τροπολογίες που μας ήταν γνωστές και για τις οποίες διαφωνήσαμε, αλλά φαίνεται ότι η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση»…

Το αποτέλεσμα ήταν -και αυτό δεν το υποστηρίζει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ- να εισέλθει η χώρα στη δίνη της ύφεσης προτού χτυπήσει την πόρτα της οικονομίας η πανδημία, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019.

Έβλεπε ως μεγάλη ευκαιρία την τρόικα

Με το ιδιαίτερο χιούμορ του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε δηκτικά σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: «Η Ν.Δ., συνεχίζοντας την παράδοσή της στις αξιόπιστες και σταθερές προβλέψεις, τοποθέτησε εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ -αφού υπηρέτησε πιστά το κίνημα ‘Μένουμε Ευρώπη’ και τον ΣΕΒ- τον κ. Μασουράκη». Πρόκειται, όπως υπενθυμίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, «για τον οικονομολόγο που το 2010 έγραφε στους Financial Times ότι ‘αδράξαμε την ευκαιρία’ και μπήκαμε στα Μνημόνια. Ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ προέβλεπε ότι το 2011 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα αποφέρει αναπτυξιακό μέρισμα και ότι το χρέος έχει σταθεροποιηθεί στο 144% του ΑΕΠ. Άριστα!».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μασουράκης, παρά τις επανειλημμένες αστοχίες του, αναβαθμίζεται από την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη χωρίς να ζητήσει έστω και για τους τύπους μια συγγνώμη από τους Ελληνες πολίτες, όταν ακόμα και το ΔΝΤ (πρόσφατα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας…) ψέλλισαν ότι έκαναν λάθος στο ελληνικό πρόγραμμα, επιβάλλοντας αδυσώπητη λιτότητα στον λαό. Προκάλεσαν με τις άθλιες επιλογές τους τη φτωχοποίηση των Ελλήνων, αλλά απέφυγαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων, ικανοποιώντας τις ωμές αξιώσεις της εργοδοσίας…

Συνεπής υπερασπιστής των σκαιών αγορών -αλλά χωρίς προσωπικές συνέπειες…- και του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη», ο κ. Μασουράκης επιβραβεύεται σήμερα από τον πρωθυπουργό με μια άκρως αποδοτική οικονομικά θέση στην Ουάσινγκτον. Σε μια εποχή όπου σκοτεινιάζουν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία και η ύφεση δείχνει τα δόντια της, οι Ελληνες μάλλον δεν έχουν να προσδοκούν κάτι ιδιαίτερο από την παρουσία του κ. Μασουράκη στην έδρα του Ταμείου, όπου καταστρώνουν τα αποτρόπαια σχέδιά τους οι διεθνείς τοκογλύφοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This