Σάββατο 19/6/2021

Το Υπουργείο Οικονομικών προτρέπει τις επιχειρήσεις να στραφούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση – Ποια τα κίνητρα που δίνει

Στην παροχή σημαντικών κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων προβλέπεται μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων κατά ένα ή δύο χρόνια, εξπρές επιστροφές φόρων αλλά και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω οποιουδήποτε παρόχου για τα φορολογικά έτη έως και το έτος 2022:

  • Μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων από πέντε χρόνια σε τρία για τον εκδότη του τιμολογίου και σε τέσσερα για τον λήπτη.
  • Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου, τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
  • Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό 100%, η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο ισχύει για τους εκδότες.
  • Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ