Σάββατο 19/6/2021

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, η αγορά υποφέρει και οι φερέγγυες επιχειρήσεις αποκλείονται από τη χορήγηση ρευστότητας

Εκτός τόπου και χρόνου και μακριά από τις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που ασφυκτιούν λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και του άδικου αποκλεισμού τους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εμφανίστηκαν στη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Σταϊκούρας, όπως και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία όχι μόνο ένιψε τας χείρας της για την κραυγή αγωνίας των επιχειρήσεων, αλλά και ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι εμπόδισε ακόμη και φερέγγυες επιχειρήσεις από τη χορήγηση ρευστότητας!

Οι παραπάνω κυνικές παραδοχές των τραπεζιτών αλλά και οι αδιανόητοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής για την κατάσταση των επιχειρήσεων εν μέσω κορονοϊού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι τα στοιχεία είναι… ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι έχουμε λιγότερα «λουκέτα» φέτος από ό,τι πέρυσι και πως «οι τζίροι ακόμη και στα Mall είναι στα προ κρίσης επίπεδα». Απαντώντας, μάλιστα, στην κριτική της αντιπολίτευσης για αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων από τις τράπεζες,  o Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι όποιος ζητά δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια «είναι απατεώνας», ωστόσο στη συνέχεια κάλεσε τις τράπεζες να είναι πιο ελαστικές.

Οι τελευταίες πάντως εμφανίστηκαν ανυποχώρητες, με τον Γιώργο Χατζηνικολάου, πρόεδρο  της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να απορρίπτει τις επικρίσεις περί αποκλεισμού των επιχειρήσεων που δεν πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, υποστηρίζοντας ότι οι προβληματικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δανειοδότηση. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι μόλις 1 στις 9 αιτήσεις έγιναν δεκτές για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ομολογώντας ότι απορρίφθηκαν και τραπεζικά φερέγγυες επιχειρήσεις…

Όσο για τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αλλά και της…ταχύτητας με την οποία έδρασε το οικονομικό επιτελείο, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι χθες, 114.000 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Υποστήριξε δε πως τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα αποφασίσει το ακριβές ύψος της «γενναίας» μείωσης της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν για το τζίρο των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενω ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον αποκλεισμό της ΓΣΕΒΕΕ από τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από δική της πρόταση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ