Μαύρες προβλέψεις από το ΔΝΤ: Με αβέβαιη ανάκαμψη η κρίση που ζούμε και που δεν μοιάζει με καμία άλλη!

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικότερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό,τι αναμενόταν και η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο στις προβλέψεις του.

Η παγκόσμια ύφεση προβλέπεται στο 4,9% το 2020, 1,9 εκατοστιαίες μονάδες κάτω από την πρόβλεψη του World Economic Outlook Update (WEO) του Απριλίου 2020.

Το 2021 η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται στο 5,4%. Συνολικά, αυτό θα αφήσει το ΑΕΠ του 2021 περίπου 6½ ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι στις προβλέψεις του Ιανουαρίου 2020 πριν τον κορωνοϊό.

Στο επικαιροποιημένο κείμενο του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται προβλέψεις για μικρά κράτη της ΕΕ όπως η Ελλάδα, ωστόσο η προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου για τη χώρα μας ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξη, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί ύφεση της τάξης του 10% φέτος και ανάπτυξη 5% το 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από την πλευρά του, επανέλαβε την πρόβλεψη του για ύφεση της τάξης του 8% στη χώρα μας στο σύνολο του έτους.

Ο αρνητικός αντίκτυπος στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι ιδιαίτερα έντονος, θέτοντας σε κίνδυνο τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη μείωση της ακραίας φτώχειας στον κόσμο από τη δεκαετία του 1990, σημειώνει η έκθεση του ΔΝΤ.

Τα οικονομικά δεδομένα που ήταν διαθέσιμα κατά την πρόβλεψη του WEO τον Απρίλιο του 2020, έδειξαν μια άνευ προηγουμένου μείωση της παγκόσμιας δραστηριότητας λόγω της πανδημίας COVID-19. Από τότε, η συλλογή δεδομένων υποδηλώνει ακόμη πιο βαθιά πτώση από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως για πολλές οικονομίες.

Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες, η πρόβλεψη για το 2020 είναι ύφεση 8%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 4,8%, όχι και πολύ αισιόδοξα δηλαδή τα πράγματα.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ προβλέπει 8% ύφεση φέτος και ανάπτυξη 4,5% του χρόνου, ενώ όσον αφορά την ΕΕ, η συνολική εικόνα δίνει 10,2% ύφεση το 2020 και 6% ανάπτυξη το 2021.

Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τις καλύτερες προοπτικές, 7,8% η ύφεση φέτος, με 5,4% ανάπτυξη του χρόνου.

Η Κίνα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα έχει ανάπτυξη 1% φέτος και 8,2 το 2021, σε μια στατιστική που ξεχωρίζει σαν η μύγα μες το γάλα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Επίσης, προβλέπεται… εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, με τα μέτρα στήριξης σε όλο τον κόσμο να εκτιμώνται τώρα σε πάνω από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια μία επίσης πιο εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτή που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Απρίλιο, το οποίο προβλέπεται ότι θα υπερβεί για πρώτη φορά το 100% του ΑΕΠ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες θα υπερβεί το 130% του ΑΕΠ.

Δείτε την πλήρη έκθεση του ΔΝΤ:

WEO FULL REPORT

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This