Σάββατο 12/6/2021

Χάθηκαν στη… μετάφραση (και την πολυπλοκότητα) της «επιστρεπτέας προκαταβολής II» σχεδόν 30.000 αιτήσεις

Σχεδόν 30.000 (!) ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις φαίνεται ότι αποκλείστηκαν από την «επιστρεπτέα προκαταβολή II» λόγω λαθών που προήλθαν από την πολυπλοκότητα της διαδικασίας.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν όταν το βράδυ της Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα «MyBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για όσους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην «επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ».

Συγκεκριμένα, έπειτα από επισημάνσεις των λογιστών, χιλιάδες εργοδότες διαπίστωσαν ότι δεν εμφανίζονται ως δικαιούχοι, παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλει δήλωση εσόδων έως τα τέλη του Ιουνίου. Ωστόσο, όπως προέκυψε έπειτα από τις σχετικές διασταυρώσεις, λόγω της πολυπλοκότητας που έχει η διαδικασία δεν είχαν υποβάλει και την απαραίτητη ειδική αίτηση και πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να δώσει άμεσα λύση στο νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Δεν είχαν… αντιληφθεί

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, περισσότερες από 20.000 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες ήθελαν να είναι στην «επιστρεπτέα προκαταβολή II», αν και είχαν μπει στην πλατφόρμα και είχαν δηλώσει τα έσοδά τους, δεν είχαν προχωρήσει στην επιλογή της «εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιστρεπτέας προκαταβολής» για να καταθέσουν την ειδική αίτηση.

Μάλιστα, περίπου 30.000 επιχειρήσεις και εργοδότες μέχρι που «έκλεισε» η διορία για την υποβολή των αιτήσεων (στις 26 Ιουνίου) δεν είχαν αντιληφθεί ότι πρώτα έπρεπε να συμπληρώσουν τα «ΕΣΟΔΑ» τους και ύστερα ότι έπρεπε να γυρίσουν στο αρχικό μενού της πλατφόρμας του «MyBusinessSupport» για να κάνουν εισαγωγή στις «Εφαρμογές» για να επιλέξουν και μία από τις επτά επιλογές ειδικών αιτήσεων για μέτρα υπέρ των πληγέντων («Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2 – Εκδήλωση Ενδιαφέροντος»).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ