Τρίτη 22/6/2021

Λύσεις που δεν είναι… λύσεις προτείνει η Μέρκελ για την οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας!

Την ώρα που ολόκληρη Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από την οικονομική καταστροφή που επέφερε η πανδημία, ο εύπορος Βορράς επεξεργάζεται λύσεις που ελλοχεύουν παγίδες, μνημονιακού τύπου για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζονται και χωρίς να έχει αποφασιστεί υπό ποια μορφή, επιχορηγήσεων ή δανείων, θα δοθούν τελικά τα 750 δισ. ευρώ.

Τόσο η Γερμανία, όσο και η Ολλανδία συμφωνούν ότι οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να συνδεθούν άρρηκτα «με μεταρρυθμίσεις», ωστόσο παραμένει υπό συζήτηση πόσο στενά θα παρακολουθούνται οι μεταρρυθμίσεις και από ποιον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ
Ρούτε κατέστησαν σαφές ότι οι επιχορηγήσεις από το προβλεπόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα πρέπει να συνδέονται με μεταρρυθμίσεις. Οικονομική βοήθεια που δεν συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και δεν στοχεύει στο μέλλον δεν βοηθά, τόνισε η Μέρκελ πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τον Ρούτε στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η ενίσχυση των κρατών-μελών της Ε.Ε., έτσι ώστε, όταν προκύψει μια νέα κρίση, «να μην είναι αναγκαία η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου».

Πόσο στενά θα παρακολουθείται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και από ποιον;

Όχι μόνο τα Κράτη-μέλη του Νότου, αλλά και η Γαλλία απορρίπτουν έναν έλεγχο αντίστοιχο με εκείνο που είχε υποστεί η Ελλάδα με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η γερμανική προεδρία προτείνει την εξής διαδικασία προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές: Οι χώρες που ζητούν επιχορήγηση θα καταθέτουν στην Κομισιόν τα μεταρρυθμιστικά σχέδιά τους.

Από τη στιγμή που αρχίζουν να τα εφαρμόζουν, η Κομισιόν αιτείται την εκταμίευση των χρημάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει με ειδική πλειοψηφία. Μέχρι στιγμής η Ολλανδία φαίνεται να επιμένει σε ομόφωνες αποφάσεις.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ