Η αγορά ακινήτων δεν πτοήθηκε από τον κορωνοϊό! Τι γίνεται όμως με το Airbnb;

Must Read

Αλώβητη έμεινε η αγορά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία με τις τιμές να παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και πολλούς αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής προσδοκώντας ενδεχόμενες ανατροπές. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες απέσυραν τα σπίτια τους από το Airbnb.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Αχνό φαίνεται ότι είναι το αποτύπωμα που αφήνει η πανδημία του Covid19 στην αγορά ακινήτων. Οι τιμές τόσο για ενοικιάσεις όσο και πωλήσεις κατοικιών παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτες στο β’ τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας μικρές αυξομειώσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, αρκετοί είναι εκείνοι που τηρούν στάση αναμονής κι αναμένονται ανατροπές μετά το καλοκαίρι και μέχρι τις αρχές του 2021. Την ίδια στιγμή πολλοί ιδιοκτήτες, που τα προηγούμενα χρόνια διέθεταν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως η Airbnb, τα έχουν επαναφέρει σε μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον παγκόσμιο τουρισμό.

Σχεδόν σταθερή η τιμή ανά τ.μ.

Με βάση το δείκτη που τιμών του www.spitogatos.gr, που προκύπτει από εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών η μέση τιμή κατοικιών προς πώληση για το β’ τρίμηνο του 2020 είναι στα 1.544 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένη κατά 4,8% έναντι της αντίστοιχης τιμής στο β’ τρίμηνο του 2019 που είχε διαμορφωθεί στα 1.474 ευρώ. Η μέση τιμή ανά τ.μ. είναι σχεδόν σταθερή στο τέλος Ιουνίου έναντι του πρώτου τρίμηνο του 2020, οπότε δεν είχε φανεί το μέγεθος του αντίκτυπου της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου – Μαΐου -Ιουνίου 2020, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια, με 2.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 510 ευρώ  ανά τετραγωνικό.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης με +17,9%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -20,5%.

Ανάλογη εικόνα και στις ενοικιάσεις. Η μέση τιμή κατοικιών προς ενοικίαση για το β’ τρίμηνο του 2020 είναι 7.50ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 9% έναντι της αντίστοιχης τιμής στο β’ τρίμηνο του 2019 που έφθανε στα 6,88ευρώ/τ.μ.  Αύξηση κατά 1,7% παρατηρείται και σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπου η μέση τιμή ήταν στα 7,37 ευρώ ανά την Επικράτεια. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,5ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 30,8 ευρώ/τ.μ.

Ανοδικές τάσεις στην Αθήνα

Τα στοιχεία πουν επεξεργάζεται το www.spitogatos.gr δείχνουν ότι τόσο οι τιμές πώλησης όσο και ενοικίασης κινούνται ανοδικά σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας. Ειδικότερα, ως προς τις πωλήσεις κατοικιών, η μέση τιμή στο κέντρο της Αθήνας είναι στα 1.571 ευρώ ανά τ.μ. στο β’ τρίμηνο του 2020 έναντι 1.522 πέρσι, αυξημένη κατά 3,3%. Αντίστοιχα στα Βόρεια Προάστια η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 2.250 ευρώ/τ.μ. έναντι 2.192 ευρώ/ τ.μ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 (αύξηση 2,70%). Η μεγαλύτερη αύξηση πάντως (+8,50%) καταγράφεται στα Δυτικά Προάστια, όπου οι τιμές έφθασαν τα 1.302 ευρώ/τ.μ. από 1.200 ευρώ/τ.μ. το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2019.

Όσον αφορά στις τιμές ενοικίασης, καταγράφεται άνοδος των τιμών σχεδόν σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση το κέντρο της Αθήνας, όπου η μέση τιμή υποχώρησε κατά 1,30% στα 9,38 ευρώ ανά τ.μ. από 9,50 ευρώ/τ.μ. πέρσι, αλλά και στα νότια προάστια, όπου σημειώθηκε πτώση της τάξης του 1,1% (10,37 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 10,49% το β’ τρίμηνο του 2019.  Τη μεγαλύτερη αύξηση (10,90%) καταγράφουν και στις ενοικιάσεις τα Δυτικά προάστια, καθώς η μέση τιμή σκαρφάλωσε από τα 5,77 ευρώ/τ.μ. στα 6,40 ευρώ/τ.μ.

Οι υψηλότερες τιμές ενοικίασης καταγράφονται στα νότια προάστια της Αθήνας κι ακολουθούν το κέντρο της πόλης και τα βόρεια προάστια. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, τόσο στις πωλήσεις όσο και στις ενοικιάσεις κατοικιών, τις συναντά κάποιος στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This