11-8-2020

Αγωνία για την αυριανή απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις

Την Τρίτη αναμένεται να δημοσιεύσει την απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στις συντάξεις και τα αναδρομικά. Η απόφαση αφορά μόνο τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (περί τα 2,5εκ.) και δεν θα είναι γενικευμένη, με κάτι τέτοιο να επαφίεται στην πολιτική βούληση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων, η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε δόσεις (πολλές, πάρα πολλές), αφού λόγω κορωνοϊού το ταμείο είναι μείον. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δικαίωση για την περίοδο που μεσολάβησε ανάµεσα στην προηγούµενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), θεωρείται δεδομένη.

Σε αυτή την περίπτωση όπως ανέφερε εγγράφως ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος, για  όλους τους συνταξιούχους, υπολογίζεται στα 3,26δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις και στα 723εκ. ευρώ για τις επικουρικές, ήτοι 3,9δισ. ευρώ μόνο για το εν λόγω 11μηνο.

Από αυτά εκτιµάται πως:

  • 1,7-1,9 δισ. περίπου είναι οι τρεις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, αλλά περίπου 1,2 εκατοµµύρια συνταξιούχους και κυρίως όσους είχαν άθροισµα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012.
  • 2 δισ. είναι ο λογαριασµός από τα κοµµένα δώρα που καταργήθηκαν εντελώς το 2012 και αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή σε 2,5 εκατοµµύρια. Υπενθυµίζεται πως τα δώρα των κύριων συντάξεων είχαν αρχικά περιοριστεί το 2010 στα 800 ευρώ για όλους και το 2012 καταργήθηκαν εντελώς. Αντίθετα, τα δώρα στις επικουρικές ήταν πλήρη, δηλαδή δύο επιπλέον συντάξεις.

Οι πέντε περικοπές του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές από την Ολοµέλεια του ΣτΕ το 2015:

  • Μείωση κατά 12% στο τµήµα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
  • Μείωση που εφαρµόζεται κλιµακωτά 5%-20% για συντάξεις ή άθροισµα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
  • Μείωση στις επικουρικές κλιµακωτά 10%-20% από το πρώτο ευρώ µε κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
  • Πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόµατος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.
  • Πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.

Δείτε επίσης: Το ΣτΕ θα δικαιώσει τους 2.500.000 συνταξιούχους για τα αναδρομικά που διεκδικούν; Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση!

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημήτρης Σέργιος
Δημήτρης Σέργιος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ