11-8-2020

Κρατική επιδότηση 40% στα ενοίκια ως το τέλος του έτους ζητούν οι έμποροι «πριν να είναι αργά»

Άμεση λύση για τα ενοίκια πριν να είναι αργά ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, μετά την εξαίρεση του λιανεμπορίου από την παράταση της μείωσης των ενοικίων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Λύση, που φαίνεται να δρομολογείται μόνο για τις εποχικές εμπορικές επιχειρήσεις, όπως προέκυψε στη χθεσινή συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο θα συμπληρωθεί η πρόσφατη απόφασης για δίμηνη επέκταση της μείωσης ενοικίου κατά 40%, ώστε να περιλαμβάνει και το τουριστικό εποχικό εμπόριο.

Πάντως ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, υπογράμμισε πως η κυβερνητική δέσμευση ικανοποιεί εν μέρει τις επείγουσες ανάγκες στήριξης του εμπορίου, υπενθυμίζοντας την πρόταση της Συνομοσπονδίας για κρατική επιδότηση των ενοικίων του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 40% έως το τέλος του έτους.

Το ίδιο ζητά σε επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, υποστηρίζοντας πως ενώ το δημοσιονομικό κόστος της ένταξης της μείωσης των ενοικίων κατά 40% σε όλο το λιανεμπόριο είναι ελάχιστο και δεν ξεπερνά τα 60.000.000 ευρώ για το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου, στα καταστήματα λιανικής το κόστος του ενοικίου είναι υψηλό και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων μιας εμπορικής επιχείρησης (μεσοσταθμικά το 54%).

Ο ΕΣΑ χαρακτηρίζει απαραίτητη τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, αλλιώς δεν εξασφαλίζεται η μελλοντική βιωσιμότητα των εμπορικών καταστημάτων, υπενθυμίζοντας πως όποια εμπορική επιχείρηση κλείσει δεν επανέρχεται σε λειτουργία, με τα γνωστά αρνητικά επακόλουθα για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας.

Β. Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς
Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ