Δευτέρα 21/6/2021

Μίχαλος: «Οι τράπεζες αποκλείουν σκόπιμα υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις από τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης»

Δύσκολη εξακολουθούν να κάνουν οι τράπεζες τη ζωή των επιχειρήσεων που προσπαθούν να επωφεληθούν από τα προγράμματα χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στηλίτευσε για μία ακόμα φορά τη στάση των τραπεζών, τονίζοντας ότι αποκλείουν από τη διαδικασία πολλές υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις. Όπως είπε, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας από τη συμπεριφορά των τραπεζών, έχει συνέπειες και για την ίδια την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί το αναπόφευκτο πια κλείσιμο επιχειρήσεων και τη «ναρκοθέτηση» της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, οι τράπεζες  οι οποίες κλήθηκαν να υλοποιήσουν τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το πρόγραμμα δανειοδότησης μέσω του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, όχι μόνο δεν έχουν τη βούληση να συνδράμουν ουσιαστικά στην κοινή προσπάθεια, αλλά αντίθετα δημιουργούν σημαντικά προσκόμματα και άλλα προβλήματα στις ενδιαφερόμενες για χρηματοδότηση – μέσω των εργαλείων αυτών – επιχειρήσεις.

«Αφενός ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους κανονισμούς των σχετικών προγραμμάτων κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους, έχοντας ως μόνο γνώμονα την αύξηση των κερδών τους και την εξυπηρέτηση της μόνιμης πελατείας τους και αφετέρου θέτουν διάφορα αδιαφανή τραπεζικά κριτήρια κατά την εξέταση των αιτήσεων δανειοδότησης. Υπάρχουν περιπτώσεις αδικαιολόγητης απόρριψης αιτήσεων, παρά το γεγονός ότι περιλάμβαναν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, δεν είχαν οφειλές προς το τραπεζικό σύστημα και διέθεταν ακόμα και τις σχετικές εγγυήσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, προσθέτοντας πως  θα πρέπει να εκλείψουν άμεσα τα σαθρά επιχειρήματα και οι απίστευτες αιτιάσεις που επικαλούνται οι τράπεζες για να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό επιχειρήσεων.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε επίσης ότι πέρα από τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων στήριξης, είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί άμεσα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, «αν θέλουμε η Ελλάδα να έχει στα επόμενα χρόνια πραγματική ανάπτυξη και να αποκτήσει αντοχές απέναντι σε παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις». Στο πλαίσιο αυτό, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της, για την ανάγκη κατάρτισης ενός νέου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης με τρεις βασικούς πυλώνες, τουτέστιν στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας, προσέλκυση επενδύσεων για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ