5-8-2020

Πιο χαμηλή από το αναμενόμενο η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών

Παρά την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση των βιομηχανικών εργατών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόδοση των βιομηχανιών των χωρών της Ευρωζώνης δεν έχει πλησιάσει ακόμη τα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις την Τρίτη, αλλά η ανάκαμψη από τις πτώσεις ρεκόρ που προκλήθηκαν από το Lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο και πολύ μακριά από το να αντισταθμίσει τις προηγούμενες πτώσεις.

Η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή αυξήθηκε κατά 12,4% τον Μάιο από τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής ανθεκτικών καταναλωτικών αγαθών, όπως αυτοκινήτων ή ψυγείων, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat. Αλλά η αύξηση ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την αύξηση 15% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η άνοδος ηταν επίσης πολύ λιγότερο έντονη από την πτώση κατά 18,2% τον Απρίλιο, την οποία ακολούθησε μία πτώση της τάξης του 11,8% τον Μάρτιο, καθώς τα εργοστάσια αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να μειώσουν τη δραστηριότητα στο αποκορύφωμα της έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Η περιορισμένη ανάκαμψη τον Μάιο, όταν άνοιξαν πολλά εργοστάσια, υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη είναι περιορισμένη. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο ήταν επίσης μεγαλύτερη από ό τι είχε αρχικά εκτιμήσει η Eurostat, η οποία την Τρίτη αναθεώρησε τα στοιχεία από μήνα σε μήνα σε -18,2% από -17,1% που είχε αρχικά υπολογίσει. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 20,9%, χειρότερη από τις προσδοκίες της αγοράς για πτώση κατά 20%.

Αναμένεται να δούμε στους επόμενους μήνες το κατά πόσο οι ευρωπαϊκές οικονομίες μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την βιομηχανική τους παραγωγή στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ