5-8-2020

Ο οδικός χάρτης της «Επιτροπής Πισσαρίδη» για την ελληνική οικονομία (video)

Με κεντρικούς στόχους την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας, η λεγόμενη «Επιτροπή Πισσαρίδη» παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το σχέδιό της.

Παραγωγικότητα, εξαγωγές, τεχνολογία και καινοτομία στην παραγωγή είναι οι βασικοί άξονες της ανάπτυξης κατά τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος άκουσε τον Πρωθυπουργό να λέει πως το σχέδιο αυτό «φιλοδοξεί να αλλάξει τον παραγωγικό ιστό της χώρας».

Προβλέπεται επίσης και η δημιουργία ειδικών δικαστικών τμημάτων με ειδικά καταρτισμένους δικαστές, για σημαντικές υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών για την απόφαση, στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε «πυξίδα και εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση» το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, το οποίο απαριθμεί 151 σελίδες, για όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας. Η τελική μορφή του Αναπτυξιακού Σχεδίου αναμένεται το αργότερο τον Οκτώβριο και θα εξαρτηθεί από τα ποσά που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τον κορωνοϊό.

Τι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο:

  • Κατάρτιση και βοήθεια στους ανέργους για επανένταξή τους στην αγορά εργασίας: Με εξάμηνη βοήθεια του ΟΑΕΔ στην αναζήτηση εργασίας και κατόπιν, αν δεν έχουν βρει δουλειά, συμμετοχή ανέργων σε προγράμματα ουσιαστικής και συγκεκριμένης κατάρτισης και ακολούθως πρακτική εξάσκηση στην αγορά, η οποία θα είναι αρμοδιότητα του κέντρου κατάρτισης να βρεθεί.
  • Μητρική άδεια και στους πατέρες: Το Σχέδιο περιλαμβάνει πρόταση για πατρική άδεια, που θα είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις, ενώ προβλέπει και μεγαλύτερη ευελιξία των γυναικών ως προς το πότε θα ληφθεί και θα ολοκληρωθεί η άδεια τοκετού.
  • Φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν σε εισηγμένες ελληνικές εταιρείες: Όπως γίνεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και κατάργηση του φόρου 1% επί των μετοχικών κεφαλαίων που αντλούν εταιρείες από το Χρηματιστήριο.

Το Αναπτυξιακό Σχέδιο είναι πόνημα των Χριστόφορου Πισσαρίδη, Νίκου Βέττα, Δημήτρη Βαγιανού, Κώστα Μεγήρ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ